Gün içerisinde tüketilen besinlerin bir kısmı bize yağ ve kilo olarak bize ger dönmektedir. Gıdaları tüketirken özellikle metabolizma hızımız büyük önem taşıyor. Metabolizma hızı yüksek olanların vücuttaki yağları çabuk yaktığı ve kilo verme konusunda sıkıntı yaşamadığı ortaya çıktı. Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez, metabolizmayı hızlandırmanın yollarını anlattı.
Vücuttaki tüm hücreleri yeniliyor! Bir bardağı ile bedeninize şifa veriyor
Bu duruma polen-gıda alerjisi sendromu veya oral alerji sendromu denir.
Vücuttaki tüm hücreleri yeniliyor! Bir bardağı ile bedeninize şifa veriyor
Oral alerji sendromunda, bağışıklık sisteminiz polene benzer meyve ve sebze proteinlerine saldırır ve bu da ağızda kaşıntı, boğazda kaşınma veya ağız veya boğazda şişme gibi alerjik reaksiyonlara yol açar.
Lateks alerjisi olan kişilerde domateslere çapraz reaksiyon gösterebilir.
Gün içinde hissedilen halsizlik ve yorgunluk, yaşam kalitesini bozan en önemli durumlardan biridir. Yapılan araştırmalar sonucu bilim insanlarının açıklamalarına göre, ikinci beynimiz olan bağırsaklar ne kadar sağlıklıysa bedenimiz o kadar sağlıklı olur. Sağlıklı bağırsakların yolu ise probiyotik zengini besinlerden geçiyor. Gün içinde sık sık kefir, yoğurt ve ayran tüketen kişilerin bağırsak sağlığının daha iyi olduğu yapılan çalışmalarda göz önüne seriliyor. Probiyotik yönünden zengin besinler başta olmak üzere tükettiğimiz birçok besin beyni direkt etkiliyor ve mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin hormonunun salgılanmasını sağlıyor. Peki, hangi besinler beyni etkileyerek mutluluk veriyor? İşte beyni etkileyen besinler...
Serotonin, beynin bir bölgesinden diğerine gönderilen sinyallerin taşınmasına yarayan, sinir taşıyıcısı (nörotransmitter) kimyasaldır. Birincil işlevleri beyin bölgesinde olmasına karşın ana kaynağı sindirim sistemi ve kandaki pıhtı hücreleri olan trombositlerdir.
Serotonin seviyesinde meydana gelen azalma öğrenme, ruh hali, uyku ve damar sağlığı başta olmak üzere kaygı, migren, kusma ve iştah kaybı gibi rahatsızlıkların oluşmasında önemli bir role sahiptir.
Serotonin seviyesini yükseltmek için pek çok ilaç bulunmaktadır ve antidepresanların çoğu serotonin seviyesini arttırıcı etkiye sahiptir.
Ancak serotonin azlığı, ilaç kullanmanızı gerektirecek kadar ciddi bir boyutta değilse beslenmenize serotonin (serotonin üretimine yardımcı olan) içeren yiyecekleri ekleyerek eksikliğinin neden olduğu sorunları önemli oranda azaltabilirsiniz.
SEROTONİN İÇEREN BESİNLER
Serotonin içeren yiyecekleri "mutluluk veren", "ruh halini yukarı çeken", "enerji veren" yiyecekler olarak adlandırmak pek yanlış olmaz. Çünkü serotonin eksikliği kendini çoğunlukla nedeni tam olarak belirlenemeyen mutsuzluk, halsizlik, uykusuzluk olarak gösterir. Bu gıdaları daha çok tüketerek serotonin seviyesini yükseltebilirsiniz. İşte mutluluk veren besinler…
TAHILLAR:
Kompleks B vitaminleri bakımından zengin esmer pirinç, buğday tohumu, kepekli tahıllar, maya özü gibi besinler serotonin üretimine yardımcı olan gıdalar arasındadır.
ET:
Somon, ton balığı, sardalye gibi balıklar doğal bir aminoasit olan ve serotonin üretiminde kullanılan bir aminoasit olan "triptofan" için mükemmel kaynaklardır.
YEMİŞ VE TOHUMLAR:
Ceviz serotonin üretimi için özellikle yararlıdır. Keten tohumu, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, susam, yer fıstığı, badem ve kaju fıstığı vücutta serotonin seviyesini arttıran diğer yemişler arasındadır.
YAĞLAR:
Balık yağı, ceviz yağı, keten tohumu yağı, üzüm çekirdeği, aspir, ayçiçeği, kanola, buğday tohumu yağı gibi doğal yağlarda bulunan omega-3 ve omega-6 esansiyel yağ asitlerinin serotonin üretimini arttırdığı bilinmektedir.
SÜT ÜRÜNLERİ:
Ete ürünlerine göre daha az olmakla birlikte serotonin üretiminde kullanılan "triptofan" içeren süt ve peynir çeşitleri serotonin seviyesini arttırmak ve korumak için tüketilebilir.
SEROTONİN İÇEREN YİYECEKLER LİSTESİ...
BEZELYE
AY ÇEKİRDEĞİ
BADEM
BİTTER ÇİKOLATA
BROKOLİ
CEVİZ
ÇİLEK
DOMATES
ELMA
ENGİNAR
GREYFURT
HİNDİ
ISIRGAN OTU
ISPANAK
İNCİR
KABAK ÇEKİRDEĞİ
KARNABAHAR
KETEN TOHUMU
KIRMIZI ET
KİRAZ
KİVİ
KURU FASULYE
KUŞBURNU
LAHANA
MANGO
MAYDANOZ
MERCİMEK
MUZ
PATATES
SOYA
SUSAM
SÜT
TERE
TON BALIĞI
YER FISTIĞI
YEŞİL ÇAY
YUMURTA