Kapitalizmin dikte ettiği bu lineer modellerde; doğadan elde ettiğimiz hammadde ve ürünleri işleyerek insanların satın alması için pazarladık. Satın alanlar kullandı ve bir süre sonra doğaya attılar. Dünya kirlendi, kaynaklar israf edildi, gereksiz harcamalar yapıldı.
Ancak 2000 li yıllardan itibaren dijital uygulamaların yardımıyla ekonomide yeni bir eğilimin ortaya çıktığını görmeye başladık.
Bir varlığa sahip olmaktansa, ona önemli bir miktar ödeme yapmaktansa, ihtiyaç duyulan süre için kullanıp bırakmak giderek daha ilginç gelmeye başladı.
Böylece atıl bekleyen varlıkların sahiplerine gelir kazandırması, kullananların ise küçük ödemelerle ihtiyacı kadar o varlıklardan yararlanması insanlara oldukça akılcı geldi.
Özellikle dijital dünyada baş döndürücü gelişmeler, hayatımıza giren akıllı telefonlar bu yeni ekonomik eğilimi milyonlarca insanın kısa sürede benimsemesini sağladı.
Paylaşım Ekonomisi olarak adlandırdığımız bu yeni ekonomi modeli aslında sosyal yeniliği tanımlıyor. Demokratik, şeffaf, çevreye duyarlı ve israfı reddeden yeni gelişme fırsatları veriyor. Genç girişimcilerin önüne sınırsız imkanlar sunan paylaşım ekonomisi ile toplumların kültürlerinde var olan paylaşım davranışı ciddi oranda gelişiyor. Böylece kaynakların giderek tükenmeye başladığı gezegenimize önemli katkılar yapılırken demokratik sosyal hayat güçleniyor ve rekabetçi girişimlerle ucuzluyor.
İşte, Paylaşım Ekonomisi Derneği tarafından 15 Kasım 2022 Salı günü İzmir Ahmed Adnan Saygun Kültür ve Sanat Merkezi’nde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin himayelerinde İzmir İnovasyon ve Teknoloji A.Ş. ve İZELMAN A.Ş. destekleriyle PAYDER tarafından 1. Uluslararası Paylaşım Ekonomisi Zirvesi bu amaçla gerçekleşiyor.
Zirve; paylaşım ekonomisi içindeki yasal boşlukların doldurulmasına, ülkemizde milyonlarca iş arayan yetenekli genç girişimcilerin katma değer üreten yeni iş sahaları açmasına ve uluslararası düzeyde ülkemizin söz sahibi olmasına öncülük edecek.
Bizler gelecekte paylaşım ekonomisi ile toplumların kaynaklarını koruyarak gelişeceğine inanıyoruz. Toplumların kültürlerinde hep var olan paylaşmanın ve bölüşmenin ekonomik katma değere dönüşeceğinden eminiz. Paylaşım ekonomisi 21. Yüzyıla damgasını vuracak ve bizler de her yıl güçlenecek Zirve toplantıları ile ülkemizin yeni ekonomik fırsatları şekillendiren referans ülke olmasını sağlayacağız.