2020’de ABD’de İşsizlik Rekor Düzeye Ulaştı

İşsizlik oranı 2020’nin ilk aylarında son 50 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 3,5’e kadar gerilemişti.

İşsizlik oranı 2020’nin ilk aylarında son 50 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 3,5’e kadar gerilemişti. Ekonomide istikrarlı bir büyüme seyri izleniyordu. Mart ayından sonra salgının Amerikan ekonomisi üzerinde yarattığı hasar da büyüdü. Kriz en fazla istihdam piyasasını etkiledi.

Mart ayı ortasında, 3 milyondan fazla kişi ilk kez işsizlik yardımı başvurusunda bulundu. Bu sayı, 1982 yılındaki son rekorun 4 katıydı. Oysa, bir önceki hafta başvuruların sayısı sadece 282 bindi. İşsizlik başvurularındaki bu rekor artış, salgının ülke ekonomisinde yol açtığı hasarın önemli bir göstergesi oldu. Salgın en çok restoranlar, oteller, sinemalar, spor salonları ve ulaşım sektörlerini etkiledi. Çok sayıda işveren kredi ödemeleri ve diğer sabit masrafları karşılayabilmek için çalışanlarının büyük bölümünü işten çıkardı. Oysa 2009’da sona eren büyük mali krizde bile işsizlik oranı en fazla yüzde 10’a çıkmıştı. Ama salgın ülke genelinde yayıldıkça ekonomik çöküş de devam etti.

İşsizlik yardımı başvuruları, Mart ayı sonunda 6 milyon 867 bin ile rekor seviyeye çıktı. Nisan ayının ilk haftasında, ekonomik faaliyetleri durduran önlemler nedeniyle işini kaybeden ve işsizlik sigortası başvurusunda bulunanların sayısı 22 milyona çıktı. Ayın son haftasındaysa 30 milyonu geçti, ülke ekonomisi yüzde 4,8 oranında daraldı. En büyük işsizlik oranı da yüzde 14,7 ile Nisan’da kaydedildi.

Mayıs ayının sadece ikinci haftasında işsizlik yardımı başvurusunda bulunanların sayısı 2 milyon 438 bin olarak kayıtlara geçti. Böylece Mart ayından beri işsizlik yardımına başvuranların sayısı 38 buçuk milyonu geçmiş oldu.

Haziran ayındaysa nispeten olumlu bir gelişme yaşandı ve Mayıs ayında yüzde 13,3 olarak kaydedilen işsizlik oranı, Haziran ayında yüzde 11,1'e geriledi.

İşletmelerin bir kısmının yeniden açılmasıyla Haziran ayında 4 milyon 800 bin kişiye istihdam sağlandı. İşsizlik maaşı talepleri 60 bin kadar azalarak 20 Haziran’la biten haftada 1 milyon 480 bine düştü.

İşsizlik yardımı başvurusunda bulunanlar, 4 Temmuz'da sona eren hafta itibariyle 1 milyon 314 bin kişi olarak kayda geçti. Temmuz ayında toplamda 17 milyon 300 bin kişi işsizdi.

Şubat-Nisan ayları arasında işini kaybeden 22 milyon çalışanın sadece 9 milyon 300 bini Ağustos ayına kadar yeniden iş bulabildi. Ağustos ayının ilk haftasındaysa işsizlik yardımı başvurusunda bulunanların sayısı, salgının başlamasından bu yana ilk kez bir milyonun altına indi, 963 bin oldu.

Eylül ayında düşüş ivme kazandı, yüzde 7,9’a,Ekim ayında yüzde 6,9’a, Kasım ayındaysa yüzde 6,7’e geriledi.


Amerika’da çok sayıda yarı zamanlı çalışan, çalışma izni olmadığı için kayıt dışı çalışan veya sezonluk çalışan işçiler, işsizlik ödeneği için başvuru yapamıyor. Dolayısıyla bu süreçte işsiz kalanların sayısının aslında açıklanandan çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.
İşsizlik rakamlarındaki bu rekorlar gıda bankalarına başvurularda da rekor artışlara neden oldu. Ülkenin en büyük açlıkla mücadele kuruluşu Feeding America, 8 aylık dönemde 4 milyar öğünden fazla yemek dağıttı. Bu, bir önceki yıla göre gıda dağıtımında yaklaşık yüzde 57'lik bir artış anlamına geliyor. Feeding America’ya göre, açlıkla karşı karşıya kalanların sayısı 2019'da 35 milyonken, bu rakam 2020’de 50 milyonun üzerine çıktı. Bu da her 6 kişiden birinin açlık çektiği anlamına geliyor. Çoçuklar açısındansa durum çok daha vahim. Feeding America, her dört çocuktan birinin açlıkla karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Bu da 2020 yılına damgasını vuran işsizlik rakamlarının gerçek hayattaki en somut yansıması olarak görülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri