2’inci 'Süveyş Kanalı' projesi: BM alternatif yollar arıyor

Ever Given adlı yük gemisinin Süveyş Kanalı’nı 1 hafta boyunca tıkamasının ardından Birleşmiş Milletler, kanala alternatif yol projelerini incelemeye başladı. Söz konusu alternatif kanal projesinin Mısır-İsrail sınırına yapılması planlanıyor.

Birleşmiş Milletler (BM), Süveyş Kanalı’nda Ever Given adlı yük gemisinin karaya oturması ve ticaret yollarında yaşanan aksaklıktan sonra, kanala alternatif yeni projeler arayışına girdi.

Kanala alternatif yeni yollar arayışı üzerine uluslararası çabaların ardından Mısır-İsrail sınırında yeni bir kanal inşa etme planlarının gözden geçirildiği iddia edildi.

Söz konusu proje, Kızıldeniz’den Akabe Körfezine doğru düz bir hat olarak uzanıyor. Projeyi yürüten ekipten Iver Shovel, “Süveyş Kanalı'nda kazı çalışmalarının başladığı 1850'lerden bu yana teknoloji önemli ölçüde değişti. Yeni kanalla ilgili sorun, buraya su verilmesiyle Akdeniz'deki su seviyelerinin hafif şekilde düşmesi, daha geniş ve uzun sahillerin ortaya çıkması olasılığı yaratıyor” diye konuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın BM Ticaret Yolları Komisyonu tarafından yürütülen çalışmalardan haberdar olduğu ve projeye öncülük yapmak istediği aktardı.

The Guardian’a konuşan bir hükümet yetkilisi, İngiltere'nin bu projede rol oynamaya hazır olduğunu belirterek, "Bu konuda uzmanlığımız var ve Kuzey İrlanda için hazırlanan taslak planlarımızı paylaşabiliriz" dedi.

KIZILDENİZ'DEN NİL'E UZANAN BİR GEÇİT

BM'nin incelediği bir başka alternatif ise Kızıldeniz'den Nil'e uzanan eski bir geçidi yeniden canlandırmak. Dönemin Pers İmparatoru 1'inci Darius döneminde açılan kanal 769 yılında kapanmıştı. Bölgede su yönetimi alanında fizibilite çalışmaları yürüten Mo Sez adlı bir uzman, bu olasılık için "heyecan verici bir öneri" dedi.

Proje şimdilik, Ever Given gibi 20 bin konteynerlik yük gemilerine yol açabilecek bir kanal yolu oluşturmanın zor olduğuna ışık tutsa da, küçük ve orta ölçekli gemilerin geçişini sağlayabilir. Yeni projeye göre de beklenen, Süveyş Kanalı’nın öncülük ettiği ticaret hacminin en azından yüzde 28’lik kısmını buraya yöneltmek.

Dünya ticaretinin neredeyse yüzde 12'lik kısmı, Akdeniz'ı Kızıldeniz'e bağlayan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

Daha önce de gündeme gelen alternatif yol fikirleri Irak ve Suriye üzerinden geçirilmeye çalışılmış ancak yolun çok uzun ve tehlikeli olması sebebiyle reddedilmişti.

Süveyş Kanalı’nda yaşanan tıkanıklık, Avrupa ve Asya arasında yapılan ticarete ciddi darbe vurmuş ve tuvalet kağıdından telefona kadar birçok ürünün tedarik edilmesini engellemişti.

Daha önce BM adına bu konuda fizibilite çalışması yapan OFP Lariol adlı uluslararası tünel açma şirketi, "2'nci Süveyş"in beş yıl içinde kazılabileceğini açıklamıştı.

24 Mart’ta kötü hava koşulları ve görüş mesafesinin kapanmasının ardından kıyıya çarparak kanalı tıkayan 400 metre uzunluğundaki ticari geminin, uluslararası ticarete günlük zararının 9.6 milyar dolar olduğu açıklanmıştı. 7 gün boyunca kanalda sıkışmış halde bulunan gemi, yoğun çalışmaların ardından hareket ettirilmiş ve kanal yolu açılmıştı.

Geminin sıkıştığı süre boyunca toplam 367 gemi geçmeyi bekleyerek ürün sevkiyatlarını gerçekleştirememişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri