ABD Seyahati Öncesi Külliye'de Sürpriz Görüşme

Ekonomi yönetiminin zor mesaisi... Faiz kararında ağırlık ne tarafta

Odatv'nin edindiği bilgilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD seyahati öncesinde, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ile sürpriz bir görüşme gerçekleştirecek. Görüşme Fed kararının hemen öncesinde olacak.

Piyasaların seyri, bugün açıklanacak Fed kararı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yarın belli olacak faiz kararı ile yön bulacak. Ekonomi yönetimi sıkı para politikası duruşu sürdürülecekleri yönündeki açıklamalarını yinelerken, iki kritik karar öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşeceği öğrenildi. Odatv'nin ulaştığı bilgiye göre sürpriz görüşme bu akşam 18:00'da yani Fed kararında 3 saat önce gerçekleşecek.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21-26 Eylül tarihleri arasında ABD'ye gidecek. Erdoğan'ın ABD seyahati ve faiz kararlarının öncesinde Şimşek ile görüşmesi dikkat çekti.

EYLÜL AYI FED KARARI: 4 YIL SONRA BİR İLK

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Eylül ayı faiz kararı, bu akşam (18 Eylül) saat 21.00'de paylaşılacak. Fed'in bu akşam 2020'den bu yana ilk kez faiz indirimine gideceği yönündeki tahminlere kesin gözüyle bakılırken bakılırken, bankanın atacağı adımın büyüklüğüne yönelik belirsizlikler var. Fed Başkanı Jerome Powell, ABD Merkez Bankası faiz kararının ardından bu akşam saat 21.30'da basın toplantısında konuşacak.

FED KARARINA NE OLACAK?

Para piyasalarındaki öngörülere göre FED'in yüzde 65 ihtimalle 50 baz puan faiz indireceği, yıl sonuna kadar toplamda 125 baz puanlık faiz indirimi yapması bekleniyor. Fed en son Mart 2020'de 2 kez faiz indirimi ne gitmiş, Mart 2022'deki toplantısında 2018 yılından itibaren ilk kez faiz artırımı yapmıştı.

Fed, 2022 mayıs toplantısında 50 baz puan ile 2000 yılından, haziran toplantısında da 75 baz puanla 1994 itibarıyla en güçlü faiz artırımına gitmiş, temmuz, eylül ve kasım toplantılarında da politika faizini aynı oranda artırmıştı.

PPK YARIN TOPLANACAK: 5 AYDIR FAİZ YÜZDE 50'DE SABİT

Merkez Bankası faiz kararı için bekleyiş sürüyor. Merkez Bankası PPK Eylül ayı faiz kararı 19 Eylül Perşembe günü saat 14:00'de açıklanacak. Para Politikası Kurulu Eylül ayı toplantısı ardından faiz kararı belli olacak. Son açıklanan karara göre faiz oranı yüzde 50’de sabit bırakılmıştı.

Son 5 aydır faizi sabit bırakan Merkez'in perşembe günü nasıl bir yol izleyeceği konusunda piyasada genel beklenti faizin sabit kalması yönünde olurken TCMB'nin faiz kararına yönelik ekonomistlerin tahminleri şöyle:

TCMB ANKETİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre beklenti faizin yüzde 50'de bırakılması yönünde.

BLOOMBERG ANKETİ

Bloomberg HT'nin düzenlediği ankete katılan 24 kurumun öngörüsü politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit tutulması yönünde gerçekleşti.

Ankette 2024 yılının sonunda politika faizi için katılımcıların tahmini yüzde 47,5 seviyesi olarak kaydedildi.

Ankette katılımcıları faizde ilk indirim beklentilerini de belirtti.

Bu doğrultuda 22 kurumdan 18 tanesi TCMB'den ilk indirim hamlesini 2024'ün son çeyreğini kapsayan Ekim-Kasım-Aralık döneminde bekliyor.

2024’te TCMB'den sadece dört kurum indirim adımı öngörüyor.

AA ANKETİ

AA Finans'ın 19 Eylül Perşembe günü gerçekleştirilecek PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi, 15 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ankete katılan ekonomistlerin tamamı faizin yüzde 50'de sabit bırakılmasını bekliyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması yüzde 46,65 olarak hesaplandı.

REUTERS ANKETİ

Reuters'in anketine katılan 16 ekonomistte faizin yüzde 50'de sabit kalması öngörüyor.

FOREKS ANKETİ

Foreks anketine katılan 25 ekonomistin tamamı faizin sabit bırakılmasını bekliyor. Ankette, 2024 yıl sonuna ilişkin görüş veren 22 ekonomistin medyan faiz tahmini yüzde 47 oldu.

ERDOĞAN ABD'YE GİDİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21-26 Eylül tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri'ni ziyaret edecek. 193 ülkenin hükümet ve devlet başkanları ile beraber New York şehrindeki Birleşmiş Milletler 79'uncu Genel Kurulu'na katılacak.

24 Eylül’ günü BM kürsüsünden 14'üncü hitabını gerçekleştirecek. BM Genel Kurulu'nun ilk gününde geleneksel olarak önce Brezilya ve ardından ev sahibi ABD söz alacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kürsüye 3'üncü konuşmacı olarak gelecek.

Kaynak: Odatv

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri