ABD'de 20 Ocak'ta görevi devredecek Başkan Donald Trump, Çin'e uyguladığı yaptırımlara, giderayak, 9 Çinli şirketi daha ekledi. 'Çin ordusuyla işbirliği yaptıkları' gerekçesiyle ABD'nin kara listesine alınan Çinli şirketler arasına katılan 9 şirket arasında uçak üreticisi Comac ve cep telefonu üreticisi Xiaomi de var.
Bu şirketler, ABD'li yatırımcıları 11 Kasım 2021 itibarıyla kara listedeki şirketlerden çekilmeye mecbur bırakan yeni yatırım yasağına tabi olacak.
Çin'in en önemli şirketleri listede
Karar, Savunma Bakanlığı'nın Çin ordusunun sahip olduğu ya da kontrol ettiği şirketlerin listesini oluşturmasını talep eden 1999 tarihli karara yaptırım gücü katmak isteyen Trump'ın geçen yıl karar listedeki şirketlere yatırımı yasaklayan başkanlık kararnamesine dayanıyor.
Listeyi oluşturmaya bu yıl başlayan Pentagon, şimdiki halde listeye petrol devi CNOOC ve çip üreticisi SMIC dahil 35 şirket aldı.
Pompeo: Yaptırımların nedeni Güney Çin Denizi'ndeki askerileşme
ABD'nin Pekin Büyükelçiliği ve Xiaomi ile Comac yaptırımla ilgili sorulara ilk etapta yanıt vermezken, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptırım kararını Çin ordusunun Güney Çin Denizi'ndeki 'saldırganlığı' iddiasına dayandırdı.
'ABD'nin, uluslararası hukuka uygun şekilde, Çin'e karşı hak iddiasında bulunan Güneydoğu Asyalı devletlerin egemenlik haklarını ve çıkarlarını savunma çabasının yanında olduğunu' söyleyen Pompeo, Washington'ın Çin Komünist Partisi ve Deniz Kuvvetleri yetkilileri ile Çin devletinin sahibi olduğu şirketlerle işletmelerin yöneticilerine vize kısıtlaması uyguladığını da hatırlatarak şöyle dedi:
"Yaptırımlar, Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı ileri karakolların büyük ölçekli ıslahı, inşası veya askerileştirilmesinden sorumlu olan veya bunlara suç ortaklığı yapanlara veya Güneydoğu Asyalı hak iddia eden devletlerin açık deniz kaynaklarına erişimlerini engellemek için baskı uygulayanlara yöneliktir."
Pekin: Piyasa rekabetine ve uluslararası ticaret kurallarına aykırı
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian ise yaptırımlara kesinkes karşı çıktıklarını belirterek "Bu eylem, zamanın eğilimlerine, kendi kendini dayatan piyasa rekabetine ve uluslararası ekonomik ticaret kurallarına aykırıdır" dedi.
Çin Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasında da 'Çinli şirketlere baskı uygulamak için her türlü bahaneyi kullandığı' dile getirilen Washington'a 'yanlış yoldan dönmesi' çağrısı yapıldı.