ABD'den dünyanın merakla beklediği soruya cevap: Rusya ile savaşa girecekler mi?

Son dakika haberlere göre, uluslararası haber ajansları Rusya'nın nükleer santrali vurmasını gece yarısı 02.55'te 'acil' koduyla duyurdu. Sabah saatlerinde ise işgalci Rus birliklerinin Zaporizhzhia nükleer santralini ele geçirdiği kaydedildi.

Rus birliklerinin Ukrayna işgalinde dokuzuncu güne girildi, nispeten sakin geçen gecede ülkenin güneyindeki nükleer santralin vurulması dünyada şok etkisi yarattı.

22.37: Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekatın ardından G7 ülkeleri tarafından yayınlanan ortak bildiride, “Rus saldırganlığına yanıt olarak daha ciddi yaptırımlar uygulamaya devam edeceğiz” ifadeleri yer aldı.

22.35: Beyaz Saray, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları konusunda soruşturmalarının sürdüğünü ve sivillerin kasıtlı hedef alınmasını "savaş suçu" olarak değerlendireceğini bildirdi.

22.22: Putin, orduyla ilgili yapılan 'sahte haberler' için hapis cezası getiren yasayı imzaladı.

BLINKEN'DAN AÇIKLAMA

22.07: ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Her türlü tehdide karşı hazır olmak istiyoruz. En büyük yaptırım pakedini devreye soktuk.Rus ekonomisi serbest düşüne geçti. Rusya giderek yalnız ülke konumununa düşüyor. NATO'nun her karışını korumaya hazırız. Diyalog ve diplomasi kapısını açık tutacağız.NATO uçaklarının Ukrayna hava sahasına girmesi demek bir savaşın çıkması anlamı geliyor. Biz bu savaşa dahil olmayacağız, savaşa girmeyeceğiz." dedi.

21.56: Kiev'de yine siren sesleri yükseldi.

21.10: Rusya, sosyal medya devi Facebook'u erişme engelledi.

21.05: Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Gennady Gatilov yaptığı açıklamada "Ukrayna ile Türkiye'de buluşma teklifi iyi fikir" ifadelerini kullandı.Gatilov, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının Türkiye'de bir araya gelmesini desteklediklerini bildirdi.

20.39: Rusya BM temsilcisi Vasily Nebenzya, Rus askerlerinin Ukrayna'da nükleer tesise saldırdığını yalanlayarak, "Ukraynalı milliyetçilerin veya diğer terörist güçlerin mevcut durumdan faydalanması engellenmelidir" dedi.

20.30: Zelenskiy yeni açıklama yaptı. Avrupa'ya seslenen Zelenskiy, 'Ukrayna düşerse Avrupa düşer' dedi.

20.15: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Mihaylo Podolyak, “3. Dünya Savaşı çoktan başladı kimse bunu görmüyor. BM Güvenlik Konseyi Başkan Putin'den bunun bir daha gerçekleşmeyeceğini söylemesini bekliyor. Putin'i Ukrayna sınırlarına saygı göstermeye çağırıyoruz. Bu saldırılar derhal durdurulmalıdır." dedi.

20.09: Birleşmiş Milletler ABD Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, "Nükleer tesisler bu çatışmanın bir parçası olamaz" dedi.

19.57: Von der Leyen, "AB, savaş durmazsa Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulamaya hazır" dedi.

19.57: BM, Rusya'nın Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırısının uluslararası insani hukuku ihlal ettiği uyarısı yaparak, nükleer bir felaket yaşanmaması çağrısında bulundu.

19.34: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yapılan görüşmede Ukrayna'daki son gelişmeler ele alındı.

19.30: BBC, gazetecilerini Rusya'dan çekeceğini söyledi.

18.40: Dış politikada tarafsızlık ilkesiyle 19'uncu yüzyıldan bu yana çatışan tarafları uzlaştırma rolü üstlenen İsviçre, Rusya'nın Ukrayna işgalinde ilk kez taraf olmuştu. Rusya'ya karşı yaptırım kararı alan İsviçre, Vladimir Putin'le yakın bağları olan daha fazla kişinin mal varlıklarını donduracağını açıkladı. Yapılan açıklamada "Çift kullanımlı malzemelerin Rusya'ya ihracatı, son kullanıcıya bakılmaksızın, yasaklandı. Ayrıca Rus askeri ve teknolojik gelişmesine ya da savunma ile güvenlik sektörünün gelişimine katkı sağlayacak ürünleri ihracatı da yasaklandı" ifadesi yer aldı.

18.38: Zelenskiy, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüştü. Görüşmeyle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Zelenskiy, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne üye olma konusunun gündemde olduğunu belirtti.

18.25: Ukrayna'nın Azak Denizi kıyısındaki Mauripol kentinde elektrik, su ve ısınma sisteminin olmadığı açıklandı. Gıdanın da tükendiğini duyuran belediye başkanı, şehrin ateş altında olduğunu hatırlatarak acil askeri yardıma ihtiyaç duyduklarını söyledi.

18.22: Microsoft, Rusya'daki yeni ürün ve hizmet satışlarını 'askıya aldı'

17.42 : Putin, Almanya Başbakanı Scholz’a Rusya ile Ukrayna arasında hafta sonu üçüncü tur görüşmelerin yapılacağının öngörüldüğünü söyledi.

17.00 : Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, bugün yaptığı açıklamada 24 Şubat Rusya'nın Ukrayna işgalinin başlangıcından bu yana 19'u çocuk 331 sivilin hayatını kaybettiğini, 675'in de yaralandığını açıkladı.

Hayatını kaybedenlerin patlayıcı silahlar ile düzenlenen saldırılara maruz kaldığı belirtildi.

Konsey, gerçek sayının çok daha yüksek olabileceğini düşünüyor.

16.35 : Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'nın güneyindeki Zaporijya nükleer santralini bombalaması sonucu çıkan yangında çok sayıda kişinin öldüğünü veya yaralandığını söyledi.

Bakanlık, Facebook'ta yaptığı açıklamada, çalışanların Zaporijya tesisinin güvenli bir şekilde çalıştığından ve radyasyon seviyelerinin şu anda normal olduğundan emin olmak için izlediğini söyledi.

Ancak, güç ünitelerinin içindeki nükleer yakıtın soğutulması işlemi bozulursa, geniş çaplı radyoaktif hasar olabilir.

Açıklamada, "Devam eden bombardıman ve çatışmalar nedeniyle şu anda tesisin yakınındaki alanı tahliye edemeyen siviller de dahil olmak üzere binlerce insan bundan zarar görecek" denildi.

Bakanlık, Zaporijya 'daki nükleer felaketin, Çernobil ve Fukuşima gibi nükleer santrallerde meydana gelen önceki kazalardan daha ağır olabileceğini söyledi.

Açıklamada, "Rusya, nükleer enerji sahasına bilinçli olarak silahlı bir saldırı gerçekleştirdi ve bu, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) içindeki tüm uluslararası anlaşmaları ihlal eden bir eylemdir" denildi.

Bakanlık, uluslararası toplumu, bölgenin güvenliğini sağlamak için Rus birliklerini bölgeden çıkmaya zorlamaya çağırıyor.

16.30 : Ukrayna'nın başkenti Kiev'de birbirini izleyen çok sayıda patlama meydana geldi, sirenler çaldı.

15.55 : NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rus güçlerinin daha ağır silahlar kullanması ve Ukrayna genelinde saldırılarına devam etmesinin beklendiğini, önümüzdeki günlerin 'daha ​​kötü olacağı' uyarısında bulundu. Brüksel'de konuşan Stoltenberg, şu ifadeleri kullandı:

"Rusya bedel ödemeye başladı, bu Putin'in savaşıdır. Putin'e savaşı derhal durdurması için çağrı yapıyoruz, hiçbir önkoşul olmadan. Putin, şarta bağlı olmadan askerlerini Ukrayna'dan çekmelidir.

Ukrayna'ya daha kötü saldırılar olacak, göreceğiz.

İlk kez ittifakın doğusundaki mukabele güçlerini alarm durumuna geçirdik, 130'dan fazla savaş uçağımız hazır.

Şu anda Ukrayna'ya birçok farklı yardım yapılıyor. Uçaşa yasak bölge konusuna gelirsek, NATO uçaklarının Ukrayna hava sahasında yer almamasını istiyoruz. Müttefikler, Ukrayna hava sahasında bir savaş uçağının ya da Ukrayna topraklarında NATO birliklerinin bulunmaması konusunda hemfikir.

Ukrayna'da uçuşa yasak bölge oluşturmak, Ukrayna hava sahasına NATO uçakları göndermek ve Rus uçaklarını vurmak anlamına geliyor. Uçuşa yasak bölge, daha fazla yıkıma yol açar.

İttifak ülkeleri on binlerce Ukrayna askerini eğitti. Şu anda cephedeler. NATO verdiği eğitimle 2014 yılındaki durumuna kıyasla Ukrayna ordusunu çok daha güçlü hale getirdi."

15.25 : Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle Rusya ile çevre koruma ve araştırma alanlarındaki iş birliğini askıya aldı. AB Komisyonu'ndan cuma günü yapılan açıklamada, Rusya ve müttefiki Belarus ile milyonlarca euroyu bulan iş birliklerinin durdurulduğu belirtildi.

AB, Rusya'da sürdürülebilir kalkınmayı desteklemeyi hedefleyen 178 milyon euroluk sekiz projeye fon sağlıyordu. Belarus'ta ise toplam 257 milyon euroluk iki proje AB tarafından destekleniyordu. AB Komisyonu, Rusya ile araştırma, bilim ve inovasyon alanlarında yürütülen iş birliklerinin de şimdilik sona erdirildiğini duyurdu.

Oylamada Rusya'ya büyük yenilgi

15.15 : Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Rusya'nın Ukrayna işgalini çoğunluk oyla kınadı, Rusya'nın savaş suçlarını inceleyecek uluslararası bağımsız soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin karar tasarısını kabul etti.

Oylamada 32 ülke kararı destekledi, 13 ülke ise çekimser kaldı. Rusya'ya destek veren ve karara karşı oy kullanan tek ülke Eritre oldu.

Bu sonuç Moskova için çok büyük bir yenilgi.

Çin, Küba ve Venezuela gibi ülkeler genelde Rusya'yı desteklerken bu oylamada çekimser kalmaya karar verdi.

Bu tür yüksek seviye bir soruşturma daha önce Suriye için başlatılmıştı, şimdi de Rusya'nın Ukrayna işgali incelenecek.

15.10 : Ukrayna ordusu tarafından ilerleyişi durdurulan Rus güçlerinin bulunduğu Mikolayiv kentinde yetkililer hava saldırısı uyarısında bulunuyor.

Ukraynalı yetkililer, günün erken saatlerinde ülkenin güneyindeki şehirde Rus ilerleyişinin önüne geçildiğini bildirmişti. Yerel yetkililer ise, Rus birliklerinin Mikolayiv kentindeki tersaneye ulaştığını aktarmıştı.

KIRIM'DAKİ POSTERLER GÖZDEN KAÇACAK GİBİ DEĞİL

15.00 : Ukrayna'yı işgale girişen Rus lider Vladimir Putin, neredeyse tam sekiz yıl önce ele geçirdiği Ukrayna toprağı Kırım'daki reklam panolarına bugün gözden kaçmayacak pankartlar astırdı.

Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, Kırım Yarımadası'ndaki Simferopol'ün kent merkezine asılan fotoğrafları geçiyor. Reklam panolarında 'Bir Rus askeri bir kurtarıcıdır' ve 'Rusya savaşları başlatmaz, bitirir' gibi sloganlar yazıyor.

İşgalci Putin, Kırım'ın 2014 yılında Rusya'ya ilhakını bölgede kimliği belirsiz silahlı kişilerin ortaya çıkıp yönetim binalarını ele geçirmesinden dört gün önce planladığını itiraf etmişti.

Rusya'da bir yıl sonra yayınlanan belgeseldeki görüntülerde, Putin "Özel kuvvetlerimizin liderlerini ve Kremlin'deki savunma bakanını davet ettim ve onlara tasfiye edilen Ukrayna devlet başkanının (Viktor Yanukoviç) hayatını kurtarma görevini verdim" deyip ekliyordu:

"Toplantıyı sabah yedi sıralarında bitirdik. Giderken çalışma arkadaşlarıma, 'Kırım'ı Rusya'ya geri getirmek için çalışmaya başlamaya mecbur kaldık' dedim."

23 Şubat'ta gerçekleşen toplantıdan dört gün sonra, 27 Şubat'ta, silahlı kişiler Kırım'daki yerel parlamento ve yerel yönetim binalarını ele geçirdi ve Rusya bayraklarını çekti. Bu kişiler Rusya ordusuna dair herhangi bir işaret taşımadılar.

Kırım'ın geleceğiyle ilgili olarak uluslararası toplum tarafından önemli oranda kabul görmeyen oylama ise 16 Mart'ta yapıldı. İki gün sonra Putin, Kırım'ın Rusya'ya ilhakını kabul etti.

Kırım'ın ilhakıyla ilgili operasyon o dönemde gizli tutuldu ve Rusya, her ne kadar Putin daha sonra Kırım'ındaki savunma güçlerinin arkasında durmak üzere bölgeye birlikler sevkettiğini kabul etse de, olaya dahil olduğunu kabul etmedi.

14.45 : Türkiye, Türklerin sahip olduğu veya işlettiği 23 gemideki 199 Türk personelin 26'sını tahliye etti. Denizcilik Genel Müdürlüğü, 173 personelin Ukrayna'dan çıkarılması için Dışişleri Bakanlığı ile birlikte çalışıldığını belirtiyor.

PUTİN'DEN ÜSTÜ KAPALI UYARI

14.10 : Tarihin tanık olduğu en büyük ekonomik yaptırımlarla yüzleşen Rusya lideri Vladimir Putin, diğer ülkelerden Moskova ile ilişkileri normalleştirmelerini istedi.

Putin, Ukrayna işgalinde kuzey cephesini açtığı Belarus'taki müttefiki Aleksandr Lukaşenko ile telefon görüşmesi yaptı. Rus lider, görüşmede, Rusya'nın diğer ülkelere karşı ekonomik yükümlülüklerini yerine getireceğini dile getirdi.

Ukrayna'yı işgal emri veren Putin, Rusya'nın komşularına karşı kötü niyet taşımadığını da savundu, "Durumu tırmandırmamalarını, herhangi bir kısıtlama getirmemelerini tavsiye ederim" ifadesini kullandı.

Rus lider, "Eğer birileri Rusya ile işbirliği yapmak istemezse de, her halükarda karşımıza çıkan görevleri yerine getirecek ve kazanacağız, zira yeni beceriler ediniyoruz" dedi.

13.40 : Ukrayna, Rus işgalci birliklerinin Mykolayiv'i ele geçirme girişiminin püskürtüldüğünü, bazı bölümleri kuşatılan Azak Denizi kıyısındaki Mariupol'ün ise halen Ukrayna güçlerinin kontrolü altında bulunduğunu bildirdi.

Ukrayna lideri Vlodimir Zelenskiy'nin danışmanı, Karadeniz kıyısındaki Odesa için acil bir tehdit söz konusu olmadığını da sözlerine ekledi.

12.58 : Rusya, Amerikanın Sesi, RFE/RL, Meduza, Deutsche Welle ve BBC'ye erişimleri durdurdu.

12.56 : Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Zaporozhye nükleer enerji santrali saldırısının ardından radyoaktif madde salımı olmadığını açıkladı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu direktörü Rafael Grossi konuyla ilgili kısa bir açıklamada bulundu: "Dün gece nükleer santral tesisinde bulunan bir başka binaya mermi isabet etti. Bu bina, nükleer reaktörlere bağlı değil. Çıkan yangın itfaiye tarafından söndürüldü. Santraldeki güvenlik sistemleri hasar görmedi ve radyoaktif madde salımı olmadı."

ZELENSKIY: ÇERNOBİL'DEN SONRA BU NASIL MÜMKÜN OLUR!

12.26 : Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Rusya halkına seslendi, Rus birliklerinin Zaporizhzhia nükleer santralini ele geçirmesini sokaklara çıkıp protesto etmelerini istedi.

Zelenskiy, "Rusya halkı, size sesleniyorum. 1986'te Çernobil nükleer felaketinde yaşadıklarımızdan sonra bu nasıl mümkün olur?" dedi.

Rus birliklerinin Zaporizhzhia nükleer santralini gece geç saatlerde çıkan yangının ardından ele geçirdiği açıklandı. Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporizhzhia'ya doğrudan saldırıda bulunduğunu, yangının kontrol altına alındığını bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı ise saldırının korkunç bir provokasyon olduğunu ve Ukraynalı sabotajcılar tarafından düzenlendiğini öne sürdü.

Bakanlık sözcüsü İgor Konaşenkov, santralin normal şekilde çalışmaya devam ettiğini ve 28 Şubat'tan bu yana Rusya kontrolü altında olduğunu savundu: "Dün gece Kiev milliyetçi rejimi tarafından santralin yanındaki tesise korkunç bir provokasyon saldırısı düzenlenmeye çalışıldı."

12.02 : Ukrayna'nın Çernigiv kentinde dün meydana gelen hava saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 47'ye yükseldi.

Çernigiv Devlet İdaresi, son 24 saatte 11 yangının söndürüldüğünü, 10 tanesinin hava saldırısı sonucu meydana geldiğini bildirdi.

ABD: Çatışma bize gelirse, hazırız

11.50 : ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Brüksel'deki NATO dışişleri bakanları toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada transatlantik ittifakın savunma amaçlı olduğunu vurgulayarak, Rusya için herhangi bir tehdit oluşturmadığını söyledi.

"Biz çatışma aramıyoruz" diyen Blinken, "Fakat çatışma bize gelirse, bunun için hazırız ve NATO topraklarının her karışını savunuruz" ifadelerini kullandı.

ABD'nin bir numaralı diplomatı, Rusya'nın Ukrayna'da sivillere yönelik saldırılarını da kınadı. Blinken, "Ve gece boyunca nükleer güç santraline saldırı düzenlendiğine dair haberler olduğunu gördük. Bu, savaşın ne kadar dikkatsizce yürütüldüğünü, savaşın sona ermesi gerektiğini, Rusya'nın tüm birliklerini geri çekmesinin önemli olduğunu ve diplomatik çabalar için iyi niyetle gayret göstermesi gerektiğini gösteriyor" şeklinde konuştu.

11.45 : Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'da Rus silahlı kuvvetleri hakkında 'yalan haber' yayanlar hakkında hapis cezası verilmesini öngören yasal düzenleme kabul edildi. Duma'da Cuma günü kabul edilen yasal düzenlemeye göre ordu hakkında "kasıtlı olarak yanlış bilgiler" yayanlar hakkında para cezasının yanı sıra 15 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Almanya: Putin Rusya'yı yıkıma sürüklüyor

11.40 : Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Brüksel'e hareketinden önce yaptığı açıklamada, "Ukraynalıları kaderlerine terk etmeyeceğiz" dedi. Yeşiller partili Bakan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya yönelik savaşı ile "kendi ülkesini de yıkıma" sürüklediğini belirtti. Baerbock, Putin'in "ortak tutumun süreceğini ve Rusya'nın dünyada yalnızlaşacağını" göz önünde bulundurması gerektiğini altını çizdi. Baerbock, Brüksel'de NATO, G7 ve Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının toplantılarına katılacak.

11.35 : Rusya medya denetleme kurumu Roskomnadsor Cuma günü yaptığı açıklamada Almanya'nın uluslararası yayın kuruluşu Deutsche Welle'nin yanı sıra İngiliz yayın kuruluşu BBC, İngilizce-Rusya yayın yapan online gazete Medusa ve Radio Free Europe/Radio Liberty'nin Rusça servisinin yayınlarına erişimin "kısıtlandığını" duyurdu. Rus hükümetinin, Ukrayna'ya yönelik saldırıları başlattığından beri eleştirel ve muhalif yayınlara yönelik tutumunu sertleştirdiği dikkati çekiyor.

AFP FOTOĞRAFLARI SERVİS ETTİ

11.25 : Rusya'nın Ukrayna işgaliyle doğu kanadındaki ülkelere binlerce asker gönderen NATO, savaşı yakından izliyor. Uluslararası haber ajansı Agence-France Presse (AFP), Polonya-Ukrayna sınırında konuşlanan ABD askerlerinin fotoğraflarını dünyaya servis etti.

Polonya'nın güneydoğusunda yer alan Arlamow'daki üste silahlı ABD askerlerinin yanı sıra zırhlı araçlar göze çarpıyor. Arlamow, Ukrayna sınırına kuş uçuşu yalnızca 5 kilometre mesafede.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı da, söz konusu üsten hafta başında fotoğraflar geçmişti. AP'nin karelerinde, helikopterler ve elektronik harp sistemleri dikkat çekiciydi.

NATO, işgalin başlamasıyla daha önce benzeri görülmemiş önlemler aldı. Balkan ve Baltık ülkelerindeki NATO savaş uçakları alarm durumunda.

Uzun süre eleştirilerin odağında yer alan Almanya, işgalin ardından politikasında ciddi bir değişikliğe gitti ve Rusya'ya karşı Ukrayna'ya silah sevkiyatına başladı. Almanya, ayrıca bu yıl ordusuna 100 milyar euroluk yatırım yapacak.

ABD lideri Joe Biden ise, "NATO üyesi ülkelerin her karış toprağını savunacağız" ifadesini kullandı.

11.10 : Üst düzey bir askeri yetkili yaptığı açıklamada, Belarus'un Devlet Başkanı Lukaşenko'nun emri doğrultusunda sınırının çevresi boyunca hava savunmasını güçlendirdiğini söyledi.

10.39: Ukrayna, bu sabah yaptığı açıklamada geride kalan sekiz günde 9 bin 166 Rus askerin öldürüldüğünü duyurdu. İşgalci Rus ordusu 251 tank, 939 zırhlı araç, 33 savaş uçağı ve 37 helikopter kaybetti.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, Facebook üzerinden yaptığı paylaşımda Rusya birliklerinin operasyonel rezervlerinin çoğunu Kiev'i kuşatma girişimi sırasında tükettiğini ve yedek beklediğini duyurdu.

Paylaşımda Rus birliklerinin Ukrayna'nın liman kenti Mariupol'u kuşatmayı başardığı aktarılıyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı ise Twitter'da yaptığı paylaşımda Mariupol'un henüz Ukrayna kontrolünde olduğunu, ancak "Yüksek ihtimalle Rus birlikleri tarafından çevrelenmiş" olduğunu belirtti. Bakanlık, şehrin sivil altyapısının yoğun füze saldırılarına maruz kaldığını ekledi.

09.55 : Rusya'nın son bağımsız haber kanalı TV Rain, Ukrayna işgalinden yayınladığı haberlerden dolayı baskı yaşıyordu ve bu yüzden operasyonlarını durduracağını açıkladı.

Rusya'nın telekomünikasyon denetleyici kurumu hafta başında TV Rain'e erişimi engelledi. Buna gerekçe olarak "Aşırılığı kışkırttıklarını, halkın sükuneti ve güvenliğinin bozulmasına neden oldukları ve protestoları teşvik ettiklerini" gösterdi.

Televizyon kanalı dün son programını yayınladı.

Kanalın kurucularından Natalia Sindeyeva, çalışanları canlı yayında stüdyodan ayrılırken "Savaşa hayır" dedi ve ardından Çaykovski'nin Kuğu Gölü balesi gösterildi.

09.35 : Yerel yetkililer, işgalci Rus ordu birliklerinin gece yarısı vurulan Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporizhzhia'yı ele geçirdiğini açıkladı.

09.15 : Rusya Merkez Bankası, Moskova Borsası'nın bugün de işlemlere açılmayacağını duyurdu.

Borsa, geçen hafta sonu Rusya'ya getirilen ekonomik yaptırımların ardından işlemlere kapatılmıştı.

Borsada hisse alım satımı yapılamasa da yabancı borsalarda işlem göre Rus şirketlerinin değerleri, yüzde 90'ı aşan oranlarda değer kaybetmiş durumda.

Bloomberg, borsanın beş gündür açılmamasının Rusya'nın yakın tarihindeki en uzun süre olduğunu aktarıyor.

Kargo gemisi, Ukrayna açıklarında patlama sonrası battı

09.10 : Ukrayna açıklarındaki bir kargo gemisinin, bir patlamanın ardından battığı açıklandı. Estonya merkezli Vista Shipping Agency şirketine ait Panama bandıralı Helt adlı gemideki altı mürettebatın Ukraynalı yetkililer tarafından kurtarıldığı duyuruldu.

Gemi Odesa yakınlarındaki Çornomorsk kentindeki limanı terk ettikten sonra, birkaç gündür Ukrayna açıklarında demir atmış bir şekilde bekliyordu.

Patlamaya neyin neden olduğu henüz tespit edilemedi.

Bir Baltık ülkesi olan Estonya, NATO'ya üye ve Rusya ile kara sınırına sahip.

Ukrayna, Rus ordusunun amfibik çıkarma araçlarıyla, önemli bir liman kenti olan ve bir milyon nüfusa sahip Odesa'yı işgale hazırlandığını aktarıyor.

Rusya BBC'nin internet sitesine erişimi kısıtladı

09.05 : Rus devlet ajansı RIA, Rusya'daki yetkililerin BBC'nin internet sitesine erişimi kısıtladığını açıkladı.

Sosyal medya kullanıcıları da BBC'nin sitesine girmeye çalıştıklarında sitenin açılmadığını aktarıyor.

Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerindeki internet sansürlerini inceleyen Globalcheck sitesine göre BBC'nin Rusya'daki trafiği yüzde 83 oranında azalmış durumda.

BBC Rusça Servisi'nin haftalık trafiği, savaşın başlamasının ardından üçe katlanmıştı.

BBC'nin İngilizce sitesinin trafiği de aynı süreçte 2,5 katına çıkmıştı.

BBC bu hafta, Ukrayna ve Rusya'nın sınır bölgelerinde kısa dalga radyo yayınına başladığını açıklamıştı. Radyoda günde dört saat BBC Dünya Servisi'nin İngilizce yayınları yer alacak.

Nükleer tesise saldırı haberlerinin ardından Asya'da borsalar düştü

08.50 : Asya'da borsalar, Rusya'nın Ukrayna'daki Zaporizhzhia Nükleer Santrali'ne saldırdığına dair haberlerin ardından düştü.

Tokyo ve Hong Kong yüzde 2,5 ve 2,6 ile en büyük düşüşün gerçekleştiği borsalar oldu.

Asya'da piyasaların açılmasıyla birlikte petrolün varili de 112 doları aştı.

Ukraynalı yetkililer nükleer santraldeki yangının ardından itfaiyenin bölgeye erişiminin engellendiğini duyurmuş, daha sonra bölgeye ulaşan itfaiye yangını söndürmüştü.

Starlink uyarısı: Antenleri kamufle edin, sadece ihtiyacınız olunca kullanın

08.45 : Elon Musk Ukrayna'ya, uydu üzerinden internet bağlantısı sağlayan Starlink terminalleri gönderdikten sonra kullanıcıların Rusya tarafından hedef alınmaması için uyarılarda bulundu.

Ülkenin belli bölümlerinde internete erişim kesilmiş durumda.

Musk, kullanıcıların Starlink uydu alıcısının üzerine hafif bir kamuflaj malzemesi yerleştirilmesini tavsiye etti.

Musk, “Sadece ihtiyaç duyduğunuzda Starlink'i aktif hale getirin ve anteni insanlardan olabildiğince uzağa koyun” dedi.

İnternet güvenliği uzmanları dün, Rusya'nın Starlink uydu sinyallerini tespit ederek kullanıcıları hedef alabileceği uyarısında bulunmuştu.

Terminaller Ukrayna hükümetinin talebi üzerine 28 Şubat'ta Ukrayna'ya gönderilmişti.

08.20 : Ukrayna işgalini başlatan Rusya'dan ayrılan dev şirketlere bir yenisi eklendi. Ünlü ev konaklama sitesi Airbnb, Rusya ve Belarus'taki tüm operasyonlarını askıya aldı.

Rusya'ya yönelik yaptırımlar, Batılı şirketlerin ülkede ticaret yapmasını imkansız hale getirdi. Son günlerde çok sayıda şirket, Rusya ile ticareti sonlandırdığını açıkladı.

08.05 : Rus işgalcilerin hava saldırıları düzenlediği Çernigiv şehir merkezi cehenneme döndü, en az 33 sivilin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Ukrayna'nın kuzeyinde, Rusya ve Belarus sınırlarına oldukça yakın konumda yer alan Çernigiv'de birçok bina yıkıldı, kurtarma ekipleri 33 cansız bedeni enkazlardan çıkardı.

Rus ordusu Perşembe sabahı Çernigiv kentindeki yakıt depolarını vurmuştu.

08.00 : ABD yönetimi Rusya yaptırımları kapsamında hedef aldığı, Kremlin’le yakın bağları olan Rus işadamı ve yöneticilerin sayısını arttırma kararı aldı.

Bu kişilerin Kremlin’le bağları sayesinde zenginleştikleri ve bazılarının aile üyelerinin bile önemli pozisyonlara geldiği belirtildi.

Açıklamada Rusya'nın en büyük şirketlerinin yönetici koltuğunda oturan bazı isimlerin ise Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna savaşı için ihtiyaç duyduğu desteği sağladığı kaydedildi.

Bu kişilerin ABD finans sistemiyle bağlarının kopartılacağı belirtilen açıklamada ABD'deki mal varlıklarının dondurulacağı ve kullanılmasının engelleneceği kaydedildi.

07.55 : Çip üreticisi Intel, Rusya ve Belarus'a çip gönderimini durdurdu.

Şirketten yapılan açıklamada "Intel Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini kınıyor" ifadeleri yer aldı.

Intel, Ukraynalılara yardım için 1,2 milyon dolar topladığını da açıkladı.

Rusya büyük bir elektronik üreticisi olmadığı için yurtdışından çip alımına ihtiyaç duyuyor.

07.50 : ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Amerika'da yaşayan Ukraynalılar'a geçici yasal statü verileceğini açıkladı. İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas Geçici Koruma Statüsü'nün 18 ay uzatılacağını belirtti.

Mayorkas yaptığı yazılı açıklamada, ''Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik önceden planlanmış ve nedensiz saldırısı hala devam eden bir savaş, anlamsız bir çatışma ve Ukraynalılar'ın diğer ülkelere sığınmak zorunda kalmalarıyla sonuçlandı'' dedi.

ABD'de Geçici Koruma Statüsü savaş ya da doğal afetten etkilenen ülkelerin vatandaşlarına veriliyor.

RUS EKONOMİSİNE YENİ DARBE

07.45 : Derecelendirme kuruluşu Standard and Poors, Rusya'nın kredi notunu BB+'dan CCC-‘ye çekti. Açıklamada "Yaptırımlar Rusya'nın temerrüde düşme ihtimalini ciddi oranda artırdı" ifadeleri yer aldı.

Bu, S&P'nin bir hafta içindeki ikinci not indirimi oldu.

Çarşamba günü de Moody's ve Fitch de Rusya'nın kredi notunu düşürmüş, önümüzdeki süreçte yeni düşüşlerin de gelebileceği uyarısında bulunmuştu.

Böylece üç büyük derecelendirme kuruluşu da Rusya'nın kredi notunu yatırım yapılmaması tavsiye edilen seviyeye çekti.

Rus rublesi de bu hafta büyük değer kaybetti.

ABD VE RUSYA ARASINDA DOĞRUDAN HAT

07.40 : ABD Savunma Bakanlığı, 'yanlış hesaplamaların, gerginliğin ve askeri vakaların önüne geçmek için' Rusya Savunma Bakanlığı ile özel bir telefon hattı kurulduğunu açıkladı.

Reuters'a bilgi veren bir kaynak, hattın 1 Mart itibarıyla hayata geçtiğini söyledi.

ABD ile Rusya daha önce Suriye savaşında da bu tür bir telefon hattı kurmuştu.

İÇİNDE NÜKLEER YAKIT VAR

07.35 : Ukraynalı yetkililer, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporizhzhia'da yangın çıktığını açıkladı. Anında dünyada son dakika olan gelişmeyi uluslararası haber ajansları gece yarısı 02.55'te 'acil' koduyla duyurdu.

Yakınlardaki Enerhodar kentinin Belediye Başkanı Dmitro Orlov, "Santralin bombardımana tutulması nedeniyle yangın başladı" dedi, itfaiyenin çatışmalar nedeniyle yangına müdahale edemediğini söyledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da "Rus ordusu nükleer tesise her yönden ateş açıyor. Yangın çıktı. Bir patlama gerçekleşirse Çernobil'in 10 katı büyüklükte olacak. Rusya derhal ateşi kesmeli, itfaiyelere izin vermeli" dedi.

Nükleer santralin sözcüsü Andriy Tuz, yangının büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Tuz, yangının çıktığı reaktörün yenileme çalışmaları nedeniyle kapalı tutulan bir reaktör olduğunu fakat içinde nükleer yakıt bulundurduğunu da ekledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu da Twitter hesabından, nükleer santralin bombalandığına dair haberleri aldıklarını, Ukraynalı yetkililerle temas içinde olduklarını paylaştı.

BBC'ye konuşan Open Nuclear Network adlı sivil toplum kuruluşundan Laura Rockwood, savaşın Ukrayna'nın elektrik altyapısına hasar verebileceğini söyledi.

Santral etrafındaki çatışmaların nükleer tesise iki ayrı risk teşkil ettiğini belirten Rockwood, bunlardan birinin tesisin altyapısının veya personelinin zarar görmesi, ikicisinin ise tesise doğrudan hasar vererek nükleer çekirdeğin erimesi olduğunu aktardı.

Sabaha karşı yapılan açıklamada santralde güvenliğin sağlandığı belirtildi. Energodar Belediye Başkanı Dmitro Orlov, bölgedeki çatışmanın sonlandığını söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı da Ukrayna yönetiminin kendilerine ilettiği bilgiye göre santraldeki ana ekipmanların işlemeye devam ettiğini duyurdu.

Bu santral Ukrayna'nın elektrik ihtiyacının dörtte birini üretiyor.

Rus güçleri Enerhodar'a girip nükleer tesisi ele geçirmeye çalışsa da dirençle karşılaşmıştı.

Ukrayna'da dört aktif nükleer santral bulunuyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, bugün Ukrayna ile görüştükten sonra nükleer santrallerin güvenliği için üst düzey hassasiyet gösterilmesi gerektiğini açıklamıştı.

İngiltere: Putin santral çevresindeki saldırıları durdurmalı

07.25 : İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Rusya Devlet Başkanı Putin'in pervasız eylemleri tüm Avrupa'nın güvenliğini doğrudan tehdit edebilir" dedi.

Zaporizhzhia nükleer santralinde çıkan yangının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefonda görüşen Johnson, durumun endişe verici olduğunu söyledi ve Rusya'yı santral çevresindeki saldırıları durdurmaya davet etti.

07.20 : Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Rusya ve Ukrayna liderleri ile temasa geçerek "taraflar arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu" söyledi.

İki liderle de ayrı ayrı telefon görüşmesi yapan Selman, siyasi bir çözümü desteklediğini iletti.

Selman Zelenskiy ile görüşmesinde, ülkedeki Ukraynalı turistlerin ve oturum izni sahiplerinin vizelerini üç aylığına uzattığını söyledi.

Suudi basınına göre Putin ile görüşme ise Putin'in araması sonucu gerçekleşti, Selman Putin'e savaşa dair görüşlerini tekrar iletti.

Görüşmeye dair bir açıklama yapan Kremlin de iki liderin enerji sektöründeki son durumu konuştuğu ve OPEC+ blokundaki ortaklarla birlikte hareket etmeye devam edeceklerini teyit ettiğini belirtti.

Kremlin'in açıklamasında, Putin'in küresel enerji arzını ilgilendiren konuların politikaya alet edilmemesi gerektiğini söylediği de yer aldı.

RUSYA'NIN EN BÜYÜK PETROL ŞİRKETİ: SAVAŞ BİTSİN!

07.15 : Rusya'nın en büyük ikinci petrol üreticisi olan Lukoil şirketi, internet sitesinden yaptığı bir açıklamayla Ukrayna'daki savaşa son verilmesi çağrısında bulundu.

Şirket, "Ukrayna'daki trajik olayları" kaygıyla izlediğini ve çatışmaların sonlanması için müzakereleri desteklediğini duyurdu.

Şirketin yönetim kurulunun imzasıyla yapılan açıklamada "Silahlı çatışmaların derhal durmasını ve diplomatik yollardan müzakerelerin devam etmesini istiyoruz" ifadeleri yer aldı.

Lukoil, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı açıklama yapan ilk büyük şirket oldu.

07.10 : Rus ordusunun bombardımana tuttuğu Kiev'in 60 km kuzeybatısındaki Borodyanka'daki yıkım drone ile görüntülendi.

Yetkililer Rus saldırısını püskürttüklerini açıkladı.

07.00 : Rusya'nın Ukrayna işgalindeki sıcak gelişmeleri dakika dakika canlı blogla aktarıyoruz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri