ABD’den Tepki Çeken Anlaşma: Sınırsız Destek Verecek!

ABD, Kıbrıs Rum Kesimi ile ‘stratejik ortaklık’ anlaşması imzaladı. Sınırsız askeri destek sözü verdi.

ABD, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile “Stratejik Ortak” oldu. ABD bir süre önce de GKRY karşı 33 yıldır sürdürdüğü silah ambargosunu kaldırmış, ABD savaş gemileri de GKRY’ye liman ziyaretleri yapmaya başlamıştı. Sözcü’nün haberine göre yeni anlaşma ile de Rum Ordusuna teknik-bilimsel destek ile ABD’de eğitim ve tedarik sağlanacak. İki ülke ortak tatbikat da yapacak.

“İSTİKRAR ORTAĞIMIZDIR”

ABD ile GKRY arasındaki “Savunma İşbirliği Yol Haritası” imza töreni Lefkoşa’daki Savunma Bakanlığı’nda yapıldı. Törene Güney Kıbrıs Savunma Bakanı Vassilis Palmas ve ABD Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander katıldı. Rum bakan iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın çok daha güçlü hale geldiğini belirtti. ABD’li Bakan Yardımcısı Wallander de Rumların Avrupa ve Doğu Akdeniz’deki istikrar ortakları olduğunu söyledi.

KKTC’DEN TEPKİ VE AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı ABD’nin Rumlarla yaptığı anlaşmayı kınarken, KKTC Dışişleri Bakanlığı da “Bu gelişme, Doğu Akdeniz’deki tüm dengeleri bozma tehlikesini doğurmaktadır. ABD Kıbrıs konusundaki tarafgir tutumunu son vermelidir” denildi. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ise “Avrupa ve Doğu Akdeniz”in genel istikrarı ve güvenliği, ABD ve Kıbrıs için hayati öneme sahiptir. Yol haritamız askeri kuvvetlerin birlikte çalışmasını ele almak için çerçeve oluşturmaktadır” açıklaması yaptı.

İMZA TÖRENİ LEFKOŞA’DA

Lefkoşa’daki imza törene Güney Kıbrıs Savunma Bakanı Vassilis Palmas ve ABD Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander katıldı. Pentagon, Güney Kıbrıs’ı, Doğu Akdeniz’in güvenliği için “Hayati önemde” gördüğünü açıkladı.

DIŞİŞLERİ VE MSB’DEN KINAMA

Dışişleri Bakanlığı’ndan, ABD ile GKRY arasında savunma iş birliği yol haritası anlaşmasına kınama geldi. “ABD ile GKRY arasında savunma alanında iş birliğinin geliştirilmesi yönünde bir yol haritası imzalanmasını kınıyoruz.” denilen açıklamada şu sözler yer aldı:

“ABD makamlarınca, geçtiğimiz haziran ayında GKRY ile stratejik diyalog başlatılacağının açıklanması da dahil, Kıbrıs Türk tarafının güvenliği hilafına atılan bu adımlar, ABD’nin Kıbrıs Adası’na yönelik tarafsız tutumuna zarar vermekte ve Kıbrıs meselesine adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmasını güçleştirmektedir. Bu çerçevede, bölgesel istikrara zarar verebilecek politikaların gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ana vatan ve garantör devlet Türkiye, Kıbrıs Türkü’nün güvenliğini ve refahını her koşulda sağlamaya devam edecektir.”

Öte yandan MSB kaynakları da anlaşmaya tepki gösterip şu mesajı paylaştı: “ABD ile GKRY arasında yapılan anlaşmayı şiddetle kınıyoruz. Kıbrıs Türk tarafının güvenliği hilafına atılan bu adımlar, ABD’nin Kıbrıs Adası’na yönelik tarafsız tutumuna zarar vermektedir.”

Kaynak: Medyaradar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri