Cebelitarık yönetiminin 4 Temmuz'da el koyduğu İran'a ait petrol tankerinin kaptanıyla üç mürettebatının ardından Grace 1 isimli tankeri de serbest bıraktığı haberi geldi.
Öncesinde "ABD Adalet Bakanlığı şu anda değerlendirilmekte olan bir dizi suçlama üzerinden Grace 1'e el koymak için başvuruda bulundu" açıklamasını yapan Cebelitarık yönetimi, başvurunun Yüksek Mahkeme tarafından yerel saatle 16.00'da inceleneceğini belirtmişti.
İncelemenin ardından tankerin bırakıldığı Gibraltar Chronicle gazetesi tarafından duyuruldu.
İran tankerin bırakılmasının ABD'nin son dakikada el koyma çabasına rağmen geldiğini aktaran gazete, diğer yandan Yüksek Mahkeme Başyargıcı Anthony Dudley'nin kendilerine ABD'den herhangi bir başvuru gelmediğine dair sözlerine yer verdi.
Dudley "Benim önümde öyle bir şey yok. Karşılıklı adli yardımlaşma kapsamında ABD'nin yazılı talebiyle ilgili bir başvuru yok" dedi.
İran'ın, tankerin petrolü Suriye'ye götürmeyeceği yolunda özerk statüye sahip Cebelitarık'ın yetkililerine yazılı güvence verdiği açıklandı.
Sabah saatlerinde, tankerin mürettebatına yöneltilen suçlamalar da düşürülmüştü. Mürettebat serbest bırakılmıştı.
İlk etapta İran'ın Londra Büyükelçisi Hamid Baeidinejad, Grace 1'in tevkifden çıktığını ve kısa zamanda denize açılacağına dair tweet attı.
Baeidinejad, "Son dakikada çılgınca bir çabaya giren ABD tankerin bırakılmasını engellemeye çalıştı, ama sefil bir yenilgi aldı" dedi.
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de ABD yönetimini 'korsanlık denemesi' yapmakla suçladı.
Kanser hastalarını ilaçlarından mahrum bırakmak dahil ekonomik terörizmle amacına ulaşamayan ABD, hukuk sistemini istismar ederek uluslararası sularda malımızı çalmaya çalıştı" diyen Zarif, Trump yönetiminin hukuku hiçe saydığını belirtti.