AKP'li Kiler'in ortağı olduğu Turex Turizm'in işlem yasağı için flaş iddia!

AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler'in yönetim kurulu başkanvekili olduğu Kiler Holding'in ortağı Turex Turizm şirketi, hisselerini halka arz etti.

Beş günlük bir tavan serisi yakalayan hisse senedinin serisi, Piramit Menkul Kıymetler A.Ş. müşterisi Hakan Dıravacı'nın, yasak olmasına rağmen açığa satış işlemi yapmasıyla bozuldu. Piramit Menkul Kıymetler, KAP’a “Borsaya ulaşamayacağı endişesiyle 6 tekrar halinde göndermiştir” bildirimini yaparken, Sermaye Piyasası Kurulu, Dıravacı’ya; 6 ay süreyle geçici işlem yasağı koydu. Finansal Yatırımcılar Derneği Başkanı Ali Bahçuvan, “Kazanılan para ne olacak, yanlışlıkla para kazanmak mümkünse yanlışlıkla para kaybeden insanlar ne olacak?" dedi.

AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in yönetim kurulu başkanvekili olduğu Kiler Holding’in ortak olduğu Turex Turizm isimli şirket, 1-2 Nisan'da hisselerini halka arz etti. 12 liradan arz olunan ve beş işlem günü boyunca tavandan işlem gören hisse senedinin bu beş günlük tavan serisi, Piramit Menkul Kıymetler A.Ş. müşterisi Hakan Dıravacı’nın “açığa satış” işlemiyle bozuldu. Dıravacı, yasak olmasına rağmen 117,995 lot değerindeki hisse senedini 6 tekrar halinde satışa çıkardı.

"ENDİŞEYLE 6 TEKRAR HALİNDE GÖNDERMİŞTİR"

Piramit Menkul Kıymetler A.Ş. Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bu işlemi bildirdi. Bildirimde, “15.04.2021 Perşembe günü TUREX pay senedinde müşterimiz elektronik olarak işlem sistemimize hatalı emir göndermiştir. Müşterimiz önemli kısmını aynı gün tavan fiyattan satın aldığı ve o an itibarıyla portföyünde bulunan toplam 117,995 lot TUREX pay senedini, seans devam ederken hisseye satış gelmesi nedeniyle satmak istemiş ve satış emrinin borsaya ulaşamayacağı endişesi ile 6 tekrar halinde göndermiştir” açıklamasını yaptı.

"6 AY SÜREYLE GEÇİCİ İŞLEM YASAĞI"

KAP’a yapılan bildirimin ardından, Sermaye Piyasası Kurulu ise Hakan Dıravacı hakkında KAP’a şu bildirimde bulundu:

“Tureks Turizm Taşımacılık A.Ş. (TUREX) pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlerde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun, 107/1 maddesinde sayılan fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması nedeniyle; 6362 sayılı SPK'nun 1’nci maddesi çerçevesinde yatırımcıların hak ve yararlarının korunmasını teminen, 6362 sayılı SPK'nun 128/1-(a) maddesine dayanarak yapay piyasa oluşturmaya yönelik işlemlerin engellenmesi amacıyla; 6362 sayılı SPK'nun 101/1 maddesi ve V-101.1 sayılı Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'nin 5/1 ve 6/1 maddeleri uyarınca; aşağıdaki tabloda bilgilerine yer verilen kişi hakkında 16.04.2021 tarihli işlemlerden başlamak üzere borsalarda 6 ay süreyle geçici işlem yasağı uygulanmasına karar verilmiştir.”

“YANLIŞLIKLA PARA KAZANMAK MÜMKÜNSE YANLIŞLIKLA PARA KAYBEDEN İNSANLAR NE OLACAK?”

Finansal Yatırımcılar Derneği Başkanı Ekonomist Ali Bahçuvan ise “Yanlışlıkla para kazanmak mümkünse yanlışlıkla para kaybeden insanlar ne olacak?” diye sordu. Bahçuvan şu açıklamaları yaptı:

"Turex, yeni halka arz olan bir hisse senedi. 12 liradan halka arz oldu, sonrasında tavan tavan yükselerek belli bir miktar prim yaptı ve Piramit Menkul Değerler’in satışlarıyla bir anda panik dalgası oldu ve hisse senedi fiyatı çökmeye başladı, taban taban geri gitti. Sonrasında açıklama yapıldı ki açığa satış işlemi olmuş. Bu işlemlerin yanlışlıkla yapıldığı SPK tarafından ifade edildi. Bir tuşa bir kere yerine altı kere basıldığı bu yüzden de istenmeden bir işlem olduğu söylendi. Peki sistem buna nasıl izin verdi ve sonrasında bu yatırımcıya sadece altı ay işlem yasağı cezası getirilmesi doğru mu? Peki bu arada kazanılan para ne olacak? Yanlışlıkla para kazanmak mümkünse yanlışlıkla para kaybeden insanlar ne olacak, bunlara neden dikkat edilmedi?

"YANLIŞ BİR İŞLEMDEN NASIL MİLYONLARCA LİRA KÂR EDİLEBİLİYOR, BU KÂR NE OLACAK?"

Öncelikle sistemin, bu açığa satışa izin vermemesi gerekiyordu. Yani bugün siz gidip bankamatikten 10 bin liranız varken 100 bin lira çekebiliyor musunuz ya da 500 liranız varken 5 bin lira çekebiliyor musunuz? Bunu yapamıyorsunuz çünkü sistem buna izin vermiyor. Bunun dışında yapılan işlem yanlışsa bunun bir getirisinin olmaması lazım. Yanlış bir işlemden nasıl milyonlarca lira kâr elde edilebiliyor, bu kâr ne olacak? Diğer taraftan aracı kurumun buna izin vermemesi lazım. Aracı Kuruluşlar Birliği’nin bununla ilgili bir şey geliştirmesi lazım. SPK’nın, borsanın ileride bu tür işlemler olmamasını sağlayacak bir çözüm bulması lazım. Bunun çözümü çok kolay, bu tür yazılımlar artık mevcut.

"HALKA ARZ FURYASININ BİTMESİNE NEDEN OLABİLECEK DERECEDE ÖNEMLİ"

Turex işlemi halka arz furyasının bitmesine neden olabilecek derecede önemli çünkü ileride bu tür şeyler yine olabilir. Yine yanlışlıkla yanlış tuşa basanlar olabilir. Mutlaka sistemin buna izin vermemesi gerekiyor ve artık nasıl olsa her hisse senedi yükseliyor diye fiyat alıp satanların, yeni gelen yatırımcı kitlesinin, Z kuşağının mağdur olmayacağı, parasını kaybetmeyeceği bir sistem kurulması gerekiyor.”

 
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri