Darbe girişiminin olduğu gün eski Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanı Tümgeneral Kubilay Selçuk'un yerine vekalet eden eski Pilot Kurmay Albay Elmas, kalkışmanın İzmir ayağındaki etkili isimlerden biri oldu.
Elmas, Çiğli 2. Ana Jet Üssü'nün asker ve lojistik imkanlarını Cumhurbaşkanı'na karşı gerçekleştirilen suikast girişimi ve darbe kalkışması yararına kullanan ve kullandırtan, darbe girişimine karşı geleceği düşünülen üst rütbeli askerlerin derdest edilme emrini veren kişi olarak biliniyor.
AA muhabirinin, sanık Elmas hakkındaki gerekçeli karardan derlediği bilgilere göre, 15 Temmuz akşamı Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığına gelen suikast girişimi davası sanıklarından eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, eski binbaşı Taner Berber ve eski başçavuş Zekeriya Kuzu ile makamında görüşmeler yapan Elmas, Genelkurmay Başkanlığının hava sahasının uçuşlara kapatıldığı emrine rağmen helikopterlerin üsse inişlerine müsaade etti ve helikopterlere yakıt ikmali yaptırdı.
Suikaste gidecek personele üs içinde bulunan MAK depolarından zimmetsiz olarak çıkartılan silah, mühimmat ve teçhizat verilmesi emrini veren Elmas, astlarına emirleri kendisinden alacaklarını bildirdi ve onlara "Birilerinin bu düzene 'dur' demesi gerekiyordu. Şu an yapılan o. Bizler size inandık, sizler de bize inanın. Polis dahil nizamiyeden hiç kimse girmeyecek" şeklinde telkinlerde bulundu.
Darbeciler "Yurtta sulh, Ramazan Elmas" diyerek içeri girdi
Elmas, dönemin Amfibi Görev Grup Komutanı Tümamiral Aydın Şirin ve Deniz Kuvvetleri Lojistik Başkanı Tümamiral Hasan Nihat Doğan'ın derdest edilmesi emrini de verdi.
Amirallerin derdest edilerek Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığına getirildiklerinde, üsse giriş sırasında parolayı "Yurtta Sulh, Ramazan Elmas" şeklinde ifade eden tim içeri alınmadı ancak Ramazan Elmas nizamiyeyi arayarak içeri alınmalarını sağladı.
Elmas, derdest edilen amirallerin getirilmesinden önce filo komutanlarının makamında bulunduğu sırada silahlarını doldurmalarını emretti ve komutanlardan birkaçı Elmas'ın odasında tabancaların şarjörlerine mermi bastı. Elmas, daha sonra amiralleri kast ederek "gerekirse zor kullanın, tutun, kelepçe takın, muhafaza altına alın" emrini verdi.
Elmas'ın gecenin sonunda polislere teslim olmakta direndiği, kan dökülmemesini istediğini söylediği ancak ağır silahların ve yığılı mühimmatının olduğunu söyleyerek olası bir müdahaleye karşı göz dağı verdiği de dava dosyasında yer aldı.
Tanık M.A.B, eski albay Elmas'ın "Bekleyin arkadaşlar, altın nesil geliyor" şeklindeki sözüne şahit olduğunu, tanık A.O.Y. de İzmir'de bir örgüt evinde kaldığını ve Elmas'ın bu örgüt evinde Çiğli'deki üste bulunan eğitim uçakları ile alakalı bilgi verdiğini, öğrencilerin hangi durumlarda geçeceğini ya da kalacağını anlatan bir sunum yaptığını öne sürdü.
Ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl hapis
Ramazan Elmas, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 30 Ocak 2017'de hakim karşısına çıktı. Hakkındaki suçlamaları reddeden Elmas, vekaleten komutanlığını yaptığı üssün çok geniş bir alana yayılmış olduğunu ve o gece Marmaris'e gidecek helikopterlerdeki personelin Çiğli Hava Üssündeyken silah kontrolü amacıyla yaptığı atış seslerini duymadığını iddia etti.
Elmas, darbe girişimi tarihinde üs komutanı olan Kubilay Selçuk'un emir komuta zinciri içerisinde verdiği emirleri yerine getirdiğini ve bu emirlerin de suç teşkil edecek nitelikte olmadığını savundu.
Ramazan Elmas, yargılama sonucunda 21 Mayıs 2018'de "anayasal düzeni ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "Cumhurbaşkanı'na suikaste yardım" suçundan da 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.