ANAYASA DEĞİŞMELİ Mİ/3

Prof. Dr. Seyithan Deliduman

Bu yazımızda, mevcut Anayasa’da yer almasına rağmen, Yeni Anayasa’da yer almaması gereken ya da en azından mevcut şekliyle olmaması gereken bazı düzenlemeler ele alacağız.
Anayasa’da yer alan düzenleme:
U
̈yelikle bağdaşmayan işler?!
Madde 82:
Tu
̈rkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Devlet ve diğer kamu tüzel kişilerinde ve bunlara bağlı kuruluşlarda; Devletin veya diğer kamu tüzelkişilerinin doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak katıldığı teşebbüs ve ortaklıklarda; özel gelir kaynakları ve özel imkanları kanunla sağlanmış kamu yararına çalışan derneklerin ve Devletten yardım sağlayan ve vergi muafiyeti olan vakıfların, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alamazlar, vekili olamazlar, herhangi bir taahhüt işini doğrudan veya dolaylı olarak kabul edemezler, temsilcilik ve hakemlik yapamazlar.

Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, yürütme organının teklif, inha, atama veya onamasına bağresmi veya özel herhangi bir işle görevlendirilemezler.
Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği ile bağdaşmayan diğer görev ve işler, kanunla düzenlenir.
Görüldüğü üzere, yukarıda metnini vermiş olduğumuz düzenlemenin aynı şekli ile Yeni Anayasa’da yer alması abesle iştigal olur.
Buna benzer diğer bir düzenleme de, O
̈denek ve Yolluklar başlığını taşıyan Anayasa madde 86 hükmü'dür.
Bu madde düzenlemesi şu şekildedir:
Madde 86:
Tu
̈rkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin ödenek, yolluk ve emeklilik işlemleri kanunla düzenlenir.
O
̈deneğin aylık tutarı en yüksek Devlet memurunun almakta olduğu miktarı, yolluk da ödenek miktarının yarısını aşamaz.
Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ile bunların emeklileri, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilirler ve üyeliği sona erenlerin istekleri halinde ilgileri devam eder.

Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerine ödenecek ödenek ve yolluklar, kendilerine T.C. Emekli Sandığı tarafından bağlanan emekli aylığı ve benzeri ödemelerin kesilmesini gerektirmez.
O
̈denek ve yollukların en çok üç aylığı önceden ödenebilir.
Olması gereken:
Yukarıda tam metni verilmiş olan gerek 82. Madde gerek(se) 86. Madde hükmünün Yeni Anayasa’da yer almaması ve bu maddelerdeki düzenlemelerin tamamen kanunla düzenlenmesidir.
Düzenlenme şekli:
Anayasa m. 82 ve m. 86 hükümlerinin Yeni Anayasa’da hiçbir şekilde yer almaması gerektiği yönündeki haklı yaklaşım tarzının kabul görmemesi durumunda ise, yapılacak düzenlemenin şöyle olması ideal olandır:
"Tu
̈rkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin ödenek, yolluk ve emeklilik işlemleri ile Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği ile bağdaşmayan diğer görev ve işler kanunla düzenlenir."
Prof. Dr. Seyithan Deliduman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.