Bazı şehir hastanelerinde müteahhitler tarafından teslim edilen teknik cihazların kullanılamaz halde olduğu ve bu nedenle sökülerek yerine devlet hastanelerinden getirilen cihazların konulduğu kaydedildi.
İktidar ve muhalefet arasında sürekli bir tartışma konusu olan ve koronavirüs salgını nedeniyle daha da dikkat çeken şehir hastanelerine ilişkin kamuoyu ile paylaşılmayan bir ayrıntı ortaya çıktı. Özel sektöre yaptırılıp devlet tarafından kiralanan şehir hastanelerinin kira bedelleri, kur farkı nedeniyle ilk fiyatın yaklaşık 4 katına çıktı.
Cumhuriyet gazetesinden Tuncay Mollayevisyoğlu, bugünkü yazısında şehir hastanelerinin güncel kira bedelleri hakkında bilgiler verdi.
Maliyeci Prof. Dr. Duran Bülbül’ün Sayıştay raporları, mali analizler, yatırım programları, bütçe ödemelerinden yola çıkarak hazırladığı inceleme raporundan ayrıntılar paylaşan Mollaveyisoğlu, ilk kira bedelleri ile güncel bedeller arasındaki farkı paylaştı.
Buna göre, yazıda örneği verilen her şehir hastanesinin güncel kira bedelleri, ilk bedellerin yaklaşık 4 katı.
Yazının ilgili kısmı şöyle:
4 KAT KİRA ARTIŞI
Prof. Dr. Duran Bülbül, Sayıştay raporları, mali analizler, yatırım programları, bütçe ödemelerinden yola çıkarak, iğne ile kuyu kazar gibi bir inceleme raporu hazırladı. Bu raporda yer alan ilk kira bedelleri ile kur farkının yansıtılmasının ardından bugün gerçekleşen kira bedelleri arasında devasa uçurumlar var!
Örneğin:
Ankara Etlik Şehir Hastanesi, devlete 319 milyon TL yıllık bedelle kiralandı. Sözleşmelere göre üç ayda bir kur farkı kiraya yansıtılıyor. Mayıs ayı kur hesabı ile hastanenin yıllık kiralama bedeli 1 milyar 376 milyon liraya ulaştı!
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, 289 milyon TL yıllık bedelle devlete kiralandı. Hastanenin bugün ulaştığı yıllık kira 1 milyar 103 milyon 885 bin TL.
Elazığ Şehir Hastanesi, 94 milyon 837 bin TL bedelle yıllık olarak kiralandı. Bugün kiranın ulaştığı rakam 374 milyon 526 bin TL...
Adana Şehir Hastanesi’nin, 137 milyon TL yıllık kira bedeli, bugün 535 milyon 251 bin TL’ye ulaştı.
Yozgat Şehir Hastanesi, 44 milyon TL bedelle kiralandı, bugün kur farkı yansıtılarak kiranın ulaştığı rakam 168 milyon 931 bin TL...
İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi... 242 milyon yıllık kiralama bedeli mayıs ayı itibari ile 940 milyon TL!
MÜTEHHİTLER KULLANILAMAZ CİHAZLAR TESLİM ETMİŞ!
Öte yandan yazısında bazı şehir hastanelerindeki teknik cihazların kullanılmaz halde olduğunu da söylenen yazıda, müteahhitlerin 20 yıl öncesi teknolojiye ait cihazlarla hastaneleri teslim ettiği belirtildi.
Yazının ilgili kısmı şöyle:
Düşünün, müteahhit hastaneyi yapmış, bina beş yıldızlı otel gibi, ancak içine koydukları teknik cihazların teknolojisi eski ve cihazlar kullanılamaz durumda...
Bazı şehir hastanelerindeki teknik donanım, kapattıkları devlet hastanelerinin bile gerisinde...
Normal şartlarda müteahhitle ilgili soruşturma açılması, bu hastanelerin eski teknoloji ve sözleşme dışı bir donanım ile neden teslim edildiğinin sorgulanması gerekirdi.
Vatandaşın boğazından kesip ödediği vergilerle yapılan bu hastanelerde kamunun hakkı ne aranıyor ne de korunuyor!
Yapılan tespitlerden örnek vereyim:
“(...) müteahhidin teslim ettiği anjiyo cihazının, ameliyat masaları ve anestezi cihazlarının üretimlerinin sonuna geldiği, 20 yıl öncesi teknolojileri olduğu, dünyada kullanılmadığı... solunum cihazlarının yeni doğanlar için uygun olmadığı, ultrasonografi cihazlarının teknik yetersizlik nedeni ile hastane depolarına kaldırıldığı...”
Peki, “hizmete hazır” denilerek teslim edilen bazı şehir hastanelerindeki uygun olmayan cihazlar depolara kaldırılınca yerlerine ne getirilmiş? Bu sorunun yanıtı da ayrı bir skandal... Çünkü eski ve eksik malzemelerin yerine, kapatılan devlet hastanelerinden sökülen cihazlar getirilmiş!
Devlet hastanelerinden cihaz söküp getirecekseniz, şehir hastanelerini yalnızca binası için mi yaptınız?