ANKARA KORİDORU

Seçmen tabanındaki hareketlilik ne boyutta? N Gazete yazarı Sadullah Özcan, siyasetteki son gelişmeleri analiz etti.

Seçmen tabanındaki hareketlilik
İşimiz kamuoyu ve toplumu takip olduğundan halkın gündeme dair görüş ve düşüncelerini araştırma fırsatı buluyoruz. Bu kapsamda siyasal davranışlarda ki değişimi de takip ediyoruz. 
Elimde Türkiye genelini kapsayan bir çalışmada seçmen tabanında ki hareketliliğin dikkat çektiği bir araştırma bulunuyor. 
Ortada bir seçim ortamı olmadığından siyasi partilerin durumlarını gösteren sonuçlar bugün için yanıltıcı olabilir. Bu nedenle biz araştırmacılar siyasi partilerin oy oranlarından çok seçmen tabanındaki hareketliliğe gelecek siyasal davranışların yönü açısından bakarız. 

İşte bu açıdan normal dönemde siyasi parti tabanları arasındaki geçiş önemlidir. Elimdeki araştırmayı incelediğimizde bu açıdan enteresan ayrıntılar içerdiğini fark ettim.  Seçmen tabanındaki bu hareketliliği ele almak siyasi gelecek açısından daha önemli hale geliyor. 
Araştırma sonuçlarının ayrıntılarına bakıldığında 24 Haziran 2018’de oy verilen partilerin tabanlarında toplamda %16,34’lük bir oynama yaşandığı görülmektedir. Bu oynamanın %9,6’u Cumhur ittifakında, %6,94’ü Millet ittifakında görülmektedir. 

Verileri bugün için gelecekte siyasi tabloda dengeleri değiştirecek düzeyde olduğunu gösteriyor. Bu durum aslında AK Parti ve CHP’nin bulunduğu sıralamadan çok MHP, İYİ Parti, HDP ve yeni partilerin konumlarını etkileyebilir.  
Bunun ötesinde seçmen tabanındaki hareketlilik milletvekili seçimleri ve dolayısıyla TBMM’nin muhtemel aritmetiğini ve dengesini de gelecek dönem önemli derecede değiştireceğe benziyor. 
Cumhurbaşkanlığı seçimine nasıl etki edeceğini adaylar ortaya çıkmadan bugünden tahmin etmek imkânsız. Onu özel olarak not düşeyim.
Bütün siyasi partiler bu hareketlilikten  etkilediği görülmektedir. Siyasi yapılar arasında blok kaymalardan çok ferdi düzeyde geçişler görülmektedir. 

Seçmenin %6,8’i 24 Haziran 2018’de AK Parti’ye oy verirken bugün farklı partilere ve kararsızlara kaymış görünüyor. %4,1’ü kararsızlara, %1,3 CHP’ye, %0,5 MHP’ye, %0,4’ü İYİ Parti’ye, %0,1’er ise Deva ve GP’ye kayıyor.  
24 Haziranda 2018’de seçmenin 2,8’i CHP’ye oy verirken bugün farklı partilere ve kararsızlara kaymış görülmektedir. Bu oranın  %0,4’ü AK Parti’ye, %0,3’ü MHP’ye, %0,5’i İYİ Parti’ye, %0,4’ü HDP’ye, %0,1’i Saadet Partisine kaydığı görünüyor. %1,2’isi ise kararsız görünüyor. 
24 Haziran 2018’de seçmenin 2,8’isi MHP’ye oy verirken bugün farklı partilere ve kararsızlara kaymış durumda. AK Parti’ye  %0,9’, CHP’ye %0,3, İYİ Parti’ye %0,9, HDP’ye %0,4’ oy kayması görülüyor. Kararsız durumda ise %1,2 bulunuyor. 

24 Haziran 2018’de seçmenin 2,3’ü İYİ Parti’ye oy verirken bugün farklı partilere ve kararsızlara kaydığı görülüyor. İYİ Parti tabanından CHP’, MHP, HDP’ye kayış var. 
24 Haziran 2018’de seçmenin 1,64’ü HDP’ye oy verirken bugün farklı partilere ve kararsızlara kaydığı görülüyor.  HDP’den AK Parti, CHP’ye ve Saadet Partisine kayış var. 

Kısaca bugün seçmen tabanındaki oy kayması %16,34’dir.   Seçmenin %20,3’ü kararsızdır. Kararsız oranı seçim ortamında olmadığımızdan normaldir. Fakat seçmenin parti değişim oranları dikkat çekicidir. 
Bir başka not daha düşeyim. Çarşamba günü Akhisar’da bir dostu ziyaret ettik. Dostumuz enteresan bir ayrıntıdan bahsetti. Tayyip beyin AK Parti milletvekillerini sahaya icraatları anlatmak için gönderdiğini ve harıl harıl çalıştıklarını ifade etti. Fakat bu dostumuz “Biz milletvekillerinden icraatları dinlemek istemiyoruz. Biz milletvekillerinden milleti dinleyerek dinlediklerini Ankara’ya götürmelerini istiyoruz” dedi. Anlayacağımız vatandaş milletvekilinden megafon olmasını değil sesini duyuracağı mikrofon olmasını bekliyor. 
Cuma’nın hayrı üzerinize olsun…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri