Ankara Koridoru - Seçimler ve seçmen davranışı

Sadullah Özcan

Sadullah Özcan  

İşlerimiz gereği Ankara dışına çok fazla çıktığımızdan farklı toplum kesimleri ile irtibatımız sürüyor. Gündem seçimler olunca bu nedenle bir süredir yazılarımız seçimler ve seçmenler üzerine yoğunlaştı. Mecburen gözlemlerimizi kaleme almak durumunda kalıyoruz.  

 

Bu hafta yine MÜSİAD Balıkesir Şubesi 1. Olağan Kongresi için Balıkesir yollarında olduk. Çarşamba günü gerçekleşen Kongre sonrası aday adayı olduğumuz Bigadiç Belediye Başkanlığı için yerel kulislerimizin son hamleleri yapalım dedik. O nedenle ağırlıklı ilçede ve ilde görüşmeler yaptık.

Vatandaş merakla gösterilecek Belediye Başkan Adaylarını bekliyor. Aday adayları ise son hamlelerini ortaya koyuyor. Algılar oluşturuluyor.  Psikolojik üstünlük için algılar oluşturmak gerekebiliyor. Destekçilerin, taraftarların diri tutulması adına belki de bu gerekli. Fakat algı oluşturulmasında çokta ileri gidilmesi ters tepebiliyor. O nedenle gerçeğin ötesinde yüksek algı oluşması yarar yerine zarara da sebep olabiliyor.

 

Dediğim gibi MÜSİAD Kongresi için geldiğimiz Balıkesir’de halkın seçimlere yönelik tutum ve davranışlarını, ortaya çıkan şartlar dâhilinde düşünce ve fikirlerini gözlemleme imkânı bulduk. Her ilde olduğu gibi Balıkesir’de farklılık gösteren özelliklere sahip. Her siyasi partinin hükmettiği bir bölge, her siyasi partiye farklı bakan toplumsal yapıya sahip Balıkesir. O nedenle siyasi partilerin Balıkesir’e yönelik stratejileri ve bu stratejilerine yönelik hamleleri doğru olmak zorundadır.  Onun için Balıkesir’de bölgesel siyasi dengeler bellidir. Her siyasi parti bölgesel siyasi dengeleri değiştirme stratejisi oranında etkili olur.

 

Balıkesir’in siyasal yapısı 1980 öncesinden itibaren netlik gösterir. Bu kapsamda %33 sol seçmen, %65 düzeyinde sağ ve muhafazakâr seçmene sahiptir. Ağırlıklı olarak sağ ve sol seçmen yapısı merkeze yakındır. DP, AP, ANAVATAN, DYP ve son yıllarda AK Parti çizgisi ağırlığı görülmektedir. CHP’nin Balıkesir’de %33’ü geçtiği görülmemiştir. Bugün için CHP’nin Edremit Körfezi ve Bandırma hattına sıkışmış bir durumu söz konusudur. Buna karşılık AK Parti’nin oy deposu ise dağ kesimi dediğimiz kırsal ilçeler ve bu ilçelerden göç alan merkezdir.

 

Bu dengelerde oluşabilecek değişimler Balıkesir siyasetinin tamamen oynamasına neden olacaktır. Bugün için Balıkesir’de siyasi dengelerin değişimi siyasi ittifaklar nedeniyle daha kolaydır. CHP-İyi Parti ittifakının İyi Parti kanadının milliyetçi-muhafazakâr kesim üzerinde etkinliği oranında ve AK Parti’nin uygulayacağı stratejinin başarısına göre Balıkesir siyasetinde dengelerin değişme ihtimali vardır. Bugün için CHP’nin adayını çekerek İyi Parti’nin adayına yönelmesi Cumhur İttifakı’nın oy deposu dağ kesimine yönelik stratejik hamleden başka bir şey değildir. Bu hamlenin başarısını Cumhur İttifakının ilçe adaylarında izleyeceği strateji belirleyecektir.

 

Türkiye geneli gözlemlere ve eldeki bilgilere göre ilk defa seçmenin nihai kararını seçim sürecine bıraktığını görüyorum. Bunun yaşanan ekonomik dalgalanmadan kaynaklandığı görülüyor. Bunu Balıkesir’de ki 3-4 günlük ziyaretimde daha net gözlemledim. Seçmenin adeta pusuya yatmış, bir taraftan İktidarı, bir taraftan muhalefeti çok yakın izlemeye aldığı fark ediliyor. Seçmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı olan umutlarını sürdürmek istiyor.  Belediye Başkan adayları ile de alt kadrolarında da benzeri beklentileri var.  İşte bu beklentilerin karşılanması algısı 31 Mart sonuçlarını çok büyük oranda etkileyecek.

 

Açıkçası seçmen her alanda “Yeni şeyler beklentisi” içinde. Söylemde, kadrolarda, projelerde…

Kalın sağlıcakla…