ARAŞTIRMALARA GÖRE, KİŞİNİN DOĞAL VÜCUT SAATİNDEN SAPMA GÖSTEREN ÇALIŞMA SAATLERİ, KALP DAMAR HASTALIĞININ ARTIŞI İLE BAĞLANTILI

Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin (ESC) çevrimiçi yürütülen bilimsel kongresi ESC Önleyici Kardiyoloji 2021’de sunulan bir araştırmaya göre, kişinin doğal vücut saatinden sapma gösteren çalışma saatleri, kalp damar hastalığının artışıyla bağlantılı.

Lizbon Üniversitesi’nde çalışan eş yazar Dr. Sara Gamboa Madeira şöyle aktarıyor: “Yaptığımız araştırmaya göre, çalışma programında çalışan kişinin vücut saatiyle uyumsuz olan her saat kalp hastalığı tehlikesi artıyor.”

Avrupalı çalışanların en az %20’si, farklı saat veya vardıyalarda çalışıyor. Artan sayıda bilimsel bulgu ise bu çalışma düzenlerini, kalp damar sağlığı açısından olumsuz sonuçlarla bağdaştırıyor. Şimdiye kadar, uyku düzeninin bozulması ve sağlıksız davranışlar gibi bir dizi açıklama öne sürülmüş. Yeni çalışmada, “sosyal saat” (ör. çalışma programları) ile bireysel “biyolojik saat” arasındaki farkı oluşturan sirkadyan uyumsuzluğunun rolüne odaklanılmış.

Dr. Gamboa şöyle açıklıyor: “Hepimizin, sabahın ilk saatlerinde kendini zinde ve üretken hissedip akşam uykulu hisseden sabahçı tiplerden, bunun tersinin geçerli olduğu gececi tiplere kadar değişen dahili bir biyolojik saati var. Nüfusun çoğu, bu ikisinin arasında bulunuyor. Sirkadyan uyumsuzluğu, vücudunuzun istediği şey (ör. akşam 10’da uyumak) ile sosyal görevlerinizin size yüklediği (ör. gece yarısına kadar çalışmak) şey arasında bir uyuşmazlık olduğu zaman gerçekleşiyor.”

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri