Asgari Hayatlar

Asgari ücret: İşçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücreti.

Asgari ücret, en az alınan ücret demek.

Asgari ücret: İşçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücreti.

Bu da devletin tanımı.

Bir ülkenin gelişmişlik düzeyiyle doğrudan bağlantılı olan bir durum.

Bu ücretin altında hiçbir çalışan çalıştırılamaz ve ek mesai karşılığı, asgari geçim indirimi, gıda, ulaşım, hijyen desteklerinin de olması dahilinde bir çalışanın hayatta kalması adına önemli bir parametredir.

Ancak hayaller Paris gerçekler Suriye.

17.002 TL olan mevcut asgari ücrete ilaveten kaç şirket ulaşım, gıda, hijyen destekleriyle asgari ücrete talim eden çalışanına destek olabilmektedir.

Hatta öyle ki çalışanının pestilini çıkarıp hesabına asgari ücreti yatırıp elden bir kısmını getirmesini isteyen iş yerleri de mevcutken 17.002 TL net olarak yatıranlar ve istemeyenler lütfetmiş oluyorlar.

Yine Aralık ayının son 10 gününde asgari ücret tahminleri bazıları için sayısal loto olmaktan öteye geçmezken birçoğu için hayatta kalma bilmecesi. Refahın artmasını sağlamadığı gibi asgari ücretli artan ilk maaşını şubat ayında alıyorken Aralık ayında fiyat zıplamaları başlıyor ve asgari ücretli 17 bin lira ile şubat ayına kadar maaşını alıncaya kadar tüm zamlardan doğrudan acı şekilde etkileniyor.

Satın alma gücü paritesinde zaten çok sıkıntılı olan asgari ücretli Aralık-Şubat aralığındaki tüm zamlardan sabık maaşıyla dengelemeye çalışıyor.

SGK’nın verilerine göre asgari ücretle çalışan sayısı yüzde 42.

Geriye kalan yüzde 58 mükemmel maaş almıyor. Yaklaşık yüzde 20-25 aralığında çalışan asgari ücretin artı 5-10 bin üzerinde alıyor.

Bu da yaklaşık yüzde 60+’ına denk geliyor.

Bu yüzden bizim ülkemizde asgari ücret çok büyük kesimi ilgilendiriyor.

İnsanların geçim sıkıntısı yaşamaları toplumsal sorunları da beraberinde getirir. Geçinemeyen insanlar toplumsal patlamalara yol açar. Hırsızlık alabildiğine yaygınlaşır, huzurun ortadan kalkmasını sağlar.

Bu yüzden asgari ücret belirlenirken mutlaka insanca yaşamanın maliyeti ortaya konulmalı ayrıca gıda, ulaşım, hijyen gibi desteklerle insanlar mutlaka desteklenmelidir.

Türk-iş’e göre Geçen yıl aralık ayında yoksulluk sınırı 47 binlerdeydi bu sene 72 binleri geçmiş durumda. Açlık sınırı 21 bini geçmiş durumda.

Önümüzdeki günlerde belirlenecek olan asgari ücret Şubat 2025’te alınacak olup Şubat 2026 itibarıyla yenisiyle güncellenecektir. Temmuz güncellemesinin enflasyon üzerinde ciddi etkisi olduğu yaz enflasyon verilerinin çok yüksek çıkmasıyla görüldüğü gerekçesiyle yeniden gündeme gelmeyeceğini düşünüyorum ama beklenmeyen durumlar oluşursa iş değişebilir.

Odaklanmamız gereken en önemli şey SGP. Yani satınalma gücü paritesi.

Satınalma gücü paritesi (SGP) ayrıntılı olarak tanımlanmış standart bir mal ve hizmet sepetinin farklı ülkelerdeki fiyat oranı olarak tanımlanmaktadır. Böylece ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıkları giderilmekte ve uluslararası anlamda gerçek fiyat ve hacim karşılaştırmaları yapılabilmektedir.

Asgari ücret normalde kalifiye olmayan, en alt düzey işler için ödenir ve kademesine göre ücret artışı gerçekleşir.

Öğretmenlik mesleği, 1973 tarihli Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 43. maddesinde "devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği" olarak tanımlanmıştır.

Buna rağmen 2014 yılında Özel Öğretim Kurumları Kanunu'ndan kaldırılan “taban maaş” hakkı, bir özel okul öğretmeninin, kamudaki denginden daha düşük maaş alamayacağını düzenliyordu.

Talihsiz bir şekilde bu değişiklikle özel okul öğretmenleri patronların inisiyatifine bırakılarak kamudaki öğretmenlerden çok daha fazla çalışmalarına rağmen daha düşük ücretlere zorlanmaktadırlar. Şu anda bir çok özel okulda öğretmenler asgari ücret civarında ücretlere reva görülmektedir.

Ihtisas mesleği olarak tanımlanan öğretmenlik dünyada saygınlığı en yüksek 3. meslek olarak görülürken TÜBİTAK’a göre ülkemizde en statüsü en yüksek 4. meslek olarak görülmektedir.

Bütün bunların yanında öğretmenlerin asgari düzeyde yaşam mücadelesi vermesi içinden çıkılamayacak bir oksimorondur.

https://www.linkedin.com/in/bestamibozkurt/

BESTAMİ BOZKURT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri