Asya Kalkınma Bankası, (ADB) Pakistan'ın önümüzdeki üç yıl sürdürülebilir büyümesini sağlayabilmesi için $7.1 milyar dolar aktarılacağını duyurdu. Amacın sosyal ve ekonomik büyümeyi birlikte yürütmek olduğu söylendi.
Üç Yıl İçin Büyük Destek
Filipinler'in başkenti Manila merkezli bankadan Başkan Yardımcısı Wencai Zhang'ın yaptıı açıklamaya göre,
“ADB (AKB),3 yıl için vereceği $7.1 milyar dolar ile ülkenin bağımsız operasyonlarını ciddi bir biçimde arttırmayı planlıyor.” denildi.
“Enerji ve inşaat alanındaki gelişmeler ve enstitü reformlarının yanı sıra, Asya Kalkınma Bankası, eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik alanlarını da ülkelerin bütçelerine yaptığı katkı programına ekleyecek” müjdesi verildi.
Uzmanlar, Asya ülkelerinin hem yatırım anlamında hem de sosyal alanda dengeli büyümenin hedeflendiğini belirtti.
Finansal yardım paketi,üç yıl süreli '2018-2020 Ülke Ortaklık Stratejisi' adı altında planlandı.
AKB'nın Sosyal Planları da Var
Zhang,4-5 Ekim ziyaretinde,Asya Kalkınma Bankası'nın hükümetin yeni gelişme atılımını ve reform ajandasını destekleyeceğini söyledi.
Başkan yardımcısı, Pakistan Ekonomi Bakanı Asad Umar, Planlama ve Kalkınma Bakanı Khusro Bahtiyar, Eğitim Bakanı Şafkat Mehmud, Başbakanlık Ensititü Reformları Danışmanı Işrat Husain ile görüştü.
“ADB (AKB) ve Pakistan 50 yıllık köklü bir işbirliği içinde. İşbirliğimizi yeni hükümet ile de devam ettirmeyi ve Pakistan halkına refah getirmek için hükümetin kalkınma ajandasını desteklemeyi istiyoruz.” cümlelerini kullandı.
Asya İşbirliği Projeleri, Birçok Alanda Kalkınma Desteği Sağlıyor
Pakistan'ın Merkez Asya Bölgesel Ekonomik İşbirliği'nin (Carec) önemli bir üyesi olduğu, Asya Kalkınma Bankası'nın ise bölgesel ekonomik bütünleşmenin derinleşmesi için planlı destek sağladığı belirtildi. Pakistan'ın devlet bütçesine yapılan, ekonomiden sosyal hayata birçok alanda gelişmeyi hedefleyen bu yatırımın,Pakistan'ın Asya ekonomik proje ve işbirliğinde öncü rol üstlenmesi olduğu yorumu yapıldı.
Amaç: Asya Ülkelerinin Birlikte Yükselmesi
Analistler,Asya 'bölgesel' olarak ve hayatın her alanında birlikte ayağa kalkmayı hedefliyor.Ülkelerin, bu harekete katılması, güçlü ülkeler ve zayıf ülkelerin eşit kabul edildiği bir serbest ticaret piyasasına ve iç kısımda sağlıklı ve dengeli büyüme programına kavuşması anlamına geliyor.' dedi.