AVM'LERİN DOĞDUĞU ABD'DE AVM'LER ÖLÜYOR

Doğan Satmış

“AVM’lere gidenlerden misiniz?”
 

Veya “AVM’leri sevenlerden misiniz?”
 

Daha doğrusu şöyle sorayım. 
 

“AVM’lere eskisi kadar gidiyor musunuz?”
 

Türkiye’de son yıllarda 400’ü aşkın AVM açıldı. Onlarcası da kapandı. Hele dövizdeki son yükselişten sonra AVM’lerde artık daha çok kapalı dükkan görmeye başladık. En çok işleyen AVM’lerde bile perdelerle kapatılmış dükkanlara rastlamak olası.
 

Eminim siz de artık eskisi kadar AVM’lere gitmiyorsunuz. AVM’lerdeki o süslü vitrinler artık fazla ilginizi çekmiyor. 
 

O yüzden zaten pek çok AVM dükkanları kapatıp, restoranlar açmaya, kafeler açmaya başladı. Ama oralar da çok iş yapamıyor. Çünkü fiyatları yine de pahalı. 
 

Ama bir sade Türk kahvesini, bir şişe suyla beraber 7 liraya satan, bir çay alarak bütün gün zaman geçirebileceğiniz, interneti bedava starbuckslar sizin de gözdeniz.  Bu yüzden Avrupa’da en çok starbucks kafe İngiltere’den sonra Türkiye’de. Hem de öyle az buz değil, yüzlerce var. Ama onlar da sayılarına güvenmesinler, fiyatları biraz artırsınlar, bakın onlar da hemen kapanırlar.
 

AVM’lerle ilgili ilginç bir haber gördüm. İyi mi kötü mü siz karar verin ama şimdi size daha farklı bir haber vereyim. ABD’de yüzlerce AVM kapanmaya başlamış. 
 

Bussiness Insider internet sitesi kapanan AVM’lerden birinin görüntüsünü de vererek, şöyle bir haber yapmış muhabirlerine dayanarak:
“ABD’de son yıllarda yüzlerce AVM kapandı. Çünkü halkın alışveriş alışkanlığı değişti.  Eskiden, insanlar çok alışveriş yapardı ve AVM’lerden çıkmazlardı. Özellikle hafta sonları buralarda saatlerce zaman geçirirlerdi. Sonra durgunluğun etkisiyle, sadece alışverişler azalmaya başlamadı, halkın değerleri de değişti. İnsanlar harcama yaparken daha tecrübeli davranmaya başladı.Özellikle giyim sektörü bundan çok etkilendi. 
Teknolojinin gelişmesi ve buna bağlı olarak internet mağazalarının artmasıyle müşteriler, bu online alışverişe yöneldiler. İnternette bir şeyi alırken, bunu daha önce almış insanların tecrübelerini okuma şansı var. İnsanlar o ürünü daha önce deneyip, sorun yaşamış olabilirler ve bunları orada dürüstçe anlatıyorlar. Bu görüşler müşteri için çok daha inanılır kaynak. Bunlar dururken kimse magazaya gidip bir tezgahtarın tavsiyesiyle karar vermeye yanaşmıyor artık. 

 

Tüketici artık önemli fiyat indirimleri istiyor. Ürünleri ucuza satan internet mağazalarına gidiyorlar. Giyim için de buralara gidiyorlar ki bu eskiden bu pek olmazdı. Herkes en ucuz fiyata en kaliteli şeyi aramaya başladı. Bu yüzden zincir mağazalar iş yapamıyorlar. Bu büyük mağazalar iş yapamayınca AVM’ler de en büyük kiracılarını kaybetmiş oluyorlar. Bu kiracılar olmayınca AVM’lerin ışıklarını yakacak para da kalmıyor. AVM’ler kapanınca da büyük mekanlar boşalıp, çölleşmeye başlıyor. Bu yüzden günümüzde pek çok AVM insanları çekme yarışına girdi. Bunun için pek çok eğlence programı yapılıyor. Sinemalar, büyük restoranlar açılıyor. Tüm perakende sektöre dönüşüm geçiriyor ve AVM’ler artık bu işin merkezinde değil.”
 

Haberi okuyunca, Türkiye’de de benzer şeylerin yaşandığını hissediyor insan. Aynı şeyler yaşanıyor ve de çok hızlı yaşanıyor. Pek çok AVM, kiracı kaybediyor, insanları çekmek için eğlenceler düzenlemeye çalışıyor. 
Ama kesin olan bir şey var ki, eğer Alışveriş Merkezleri’nin mucidi Amerika’da AVM’ler ölüyorsa, başka ülkelerde de böyle olması kaçınılmaz. 

 

Anlaşılan, Türkiye gibi yüzlerce AVM’si olan ülkelerde bu trend daha ölümcül etkiler yapacak.
 

Biz müşteri olarak rahatız. Gitmeyiz AVM’ye olur biter.
 

Ama AVM sahibiyseniz, işiniz zor. Bence bir an önce satın kurtulun.