AVRUPA KARDİYOLOJİ DERNEĞİ 2021 KONFERANSI'NDAKİ BİR ARAŞTIRMAYA GÖRE, YAŞAM BOYU BOL SU TÜKETİMİ KALP YETMEZLİĞİNİ AZALTABİLİR

Avrupa Kardiyoloji Derneği 2021 Konferansı’nda sunulan araştırmaya göre, hayat boyunca bol su içmek, kalp yetmezliği tehlikesini azaltabilir.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne bağlı Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü’nde çalışan eş yazar Dr. Natalya Dimitriyeva, “Bizim çalışmamız, iyi ölçüde su içmenin kalp içerisinde kalp yetmezliğine yol açan değişimleri önleyebileceğini veya en azından yavaşlatabileceğini akla getiriyor” diyor. “Bulgular, gündelik olarak tükettiğimiz sıvı miktarına dikkat etmemiz ve çok az içtiğimizi görürsek eyleme geçmemiz gerektiğini gösteriyor.”

Günlük sıvı alımına ilişkin öneriler, kadınlar için 1,6 litreden 2,1 litreye ve erkekler için 2 litreden 3 litreye kadar değişiyor. Fakat dünya çapında yapılan anketler, pek çok insanın bu aralıkların alt noktalarını bile karşılamadığını göstermiş. Serum sodyumu, vücudun barındırdığı sıvı miktarını gösteren hassas bir ölçüt: İnsanlar daha az sıvı içtiğinde, serum sodyumunun yoğunluğu artıyor. Sonrasında suyu tutmaya çalışan vücut, kalp yetmezliğinin gelişmesine katkıda bulunduğu bilinen süreçleri devreye sokuyor.

Dr. Dimitriyeva şöyle söylüyor: “Vücutta bulunan su ile serum sodyumunun, her gün ne kadar sıvı içtiğimize bağlı olarak günbegün değişmesi gerektiğini düşünebilirsiniz. Fakat serum sodyumu yoğunluğu, uzun dönemler boyunca dar bir aralık içerisinde kalıyor ki bu da muhtemelen alışılmış sıvı tüketimiyle ilişkili.”

Yeni çalışmada (sıvı alma alışkanlıklarının bir ölçütü olarak) orta yaştaki serum sodyumu yoğunluğunun, 25 yıl sonra kalp yetmezliğinin gelişmesini haber verip vermediği incelenmiş.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri