Aylığı bağlanmayan EYT'liler dikkat: Sebebi bunlardan biri olabilir

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin ardından 3 Mart itibarıyla başvuruda bulunan 1 milyon 900 bin vatandaşa emekli aylığı bağlandı.

Mart'ta yürürlüğe giren EYT düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayanlarda yaş şartı kaldırıldı.

Emeklilik işlemleri tamamlananlar peşin ödeme, emekli aylığı, bayram ikramiyesi ve promosyon dahil tüm haklarını alıyor. Mart'ta müracaatta bulunup emekli aylığı en düşük emekli aylığına tamamlananlara farkları yatıyor. Emekliği aylığı bağlanmayan EYT'liler yeniden gündeme geldi.

Konuyla ilgili Milliyet'e değerlendirmelerde bulunan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, "EYT’liler mart sonu itibarıyla emekli olmak için dilekçelerini verdiler. Dilekçe verildikten sonraki ay EYT’liler emekliliğe hak kazanabiliyorlardı. EYT’lilerin nisanda emekli olması beklenirken, bazı sebeplerden dolayı emeklilikleri gecikti" dedi.

Nedenlerini sıraladı

Bayram, açıklamalarının devamında şunları söyledi:

  • Bunun sebebi o vatandaşlarımızın başka şehirlerde, iş yerlerinde olan çalışmaları, dosyalarında gözükmemesidir. Bundan dolayı başka SGK İl Müdürlükleri’ne yazı yazıldığı ve bu dosyalar beklendiği için emeklilikleri gecikmiş durumda.
  • EYT’liler arasında eksik prim günleri olanlar varsa emekli olamıyorlar. 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında primi olanlar emekli olabilecekler. Burada e-Devlet üzerinden bakarak eksik olan prim günlerini tamamlayarak emekli olabilirler.
  • BAĞ-KUR’da prim borcu olanların emekli olabilme durumu söz konusu değil ancak SSK’da yatırılan prim üzerinden hesaplama yapılıyor. Prim yatırılmadıysa bu yatırılmış bir sigorta primi olarak dikkate alınmıyor ve emeklilik hesabı yapılmıyor.

En az yüzde 60’ı çalışmaya devam ediyor

  • EYT’li vatandaşlarımızın en az yüzde 60’ı çalışmaya devam ediyorlar. Sosyal güvenlik destekleme priminin işveren tarafından yatırılmasıyla birlikte maaş almaya devam ediyorlar. Tabii kıdem tazminatı alabilenler var. Bunlar eğer ikinci bir işte tekrar çalışırlarsa kıdem tazminatı alabiliyorlar.
  • EYT’lilerin aylık bağlama işlemleri eğer eksik bir evrakları yoksa, sigorta primleri tamamsa, başka bir dosya birleştirme yapılmayacaksa hemen emeklilik işlemleri başlatılabilir. Eğer EYT’liler 90 gün içerisinde emekli aylığı alamazsa burada SGK’dan avans alabilme durumları mevcut.
  • Kişiler burada SGK’ya başvurup, ‘Emeklilik dilekçemi verdim ancak bana emeklilik kaydı bağlanmadı, bunun için bir avans istiyorum’ şeklinde dilekçe verirlerse aylıklarına bir avans alabilirler. Her ne şekilde geç bağlansa dahi başvurdukları aydan bir sonraki ay aylık bağlanmaya hak kazanmışlardı. Mart'ta dilekçe veren bir kişi nisan, mayıs, haziran ve temmuz aylarına ilişkin toplu bir şekilde aylıklarını alabileceklerdir.

Güncel Haberleri