Son zamanlarda televizyonlarda sıkça gösterilen Dardanel Ton reklamını hiç gördünüz mü?
Başrolünde Ömür Arpacı'nın oynadığı reklam ilginç. Ağır Karadeniz aksanıyla Ömür Arpacı, eline Dardanel Ton Fabrikası'nın sahipleri Niyazi Önen ve oğlu Mehmet Önen'in fotoğrafını alarak şöyle diyor:
"Geçenlerde beni Dardanel Ton'un sahipleri alıp fabrikalarına götürdüler. Mükemmel bir tesis. Sahipleri de mükemmel. Tek kelime ile yakışıklı. Ama aralarında bir ton fark var. Baba oğlunu ton balığıyla beslemiş. Kesin! Benim görüşüm bu."
Hakikaten de elindeki fotoğrafa bakınca baba ile oğul arasında epey bir boy farkı olduğu görülüyor. Boy farkının ne kadar olduğunu da Hürriyet'te Elif Ergu aynı günlerde baba oğul ile yaptığı röportajda verdi.
Baba Niyazi Önen'in boyu 1.72, oğlu Mehmet Önen'in boyu 1.94 imiş. Bir de Mehmet Önen basketbol oynayan, belli ki kas çalışan sportmen biri. Bu yüzden babasının yanında bir hayli gelişkin duruyor. Reklamda bu farkın "Ton" balığından kaynaklandığını iddia ediyorlar.
Patronların kendi reklamlarında oynamaları çok rastlanan bir uygulama değil. Bildiğim kadarıyla İngiltere'de Richard Branson bunu çok sık yapıyordu. Bir hayli da başarılı oluyordu. Şimdi Dardanel de bunu denemiş.
Yalnız Elif Ergu'nun röportajını okurken bir başka gerçekle karşılaştım. Niyazi Bey'in oğlu Mehmet Önen'in yanısıra bir de kızı varmış: Ayşe Önen.
Hatta röportaja göre, Niyazi Bey geçen yıl Dardanel markasının yönetimini iki çocuğuna, yani Mehmet ve Ayşe Önen'e bırakmış. Kısaca Ayşe hanım da şirketin patronu.
Bunu görünce merak ettim. Acaba Ayşe hanım da kardeşi Mehmet Bey gibi 1.90 boyunda mı? Öyle ya Niyazi Bey oğlunu ton balığıyla büyütürken, kızını ihmal edecek değil ya.
Ayşe Hanım'ın fotoğraflarına internetten arayınca tesadüfen baba ve iki çocuğunun bir fotoğrafı da karşıma çıktı. Ayşe Hanım'ın boyu öyle kardeşi gibi 1.94 değil, hatta babası Niyazi Bey'in 1.72'lik boyundan daha kısa.
Bundan şu sonuçları çıkarabiliriz.
- Niyazi Bey kızını ton balığı ile büyütmedi.
- Ton balıkları erkekleri 1.94 yapıyor ama kızlara yaramıyor.
- Niyazi Bey'in kızı ton balığını sevmiyordu.
- Ayşe hanım erkek kardeşi gibi basket oynamadığı için boyu çok uzamadı.
Tabii ki tüm bunlar birer şaka.
Şu kadarını söyleyeyim. 24 saniyelik Dardanel Ton reklamı ne kadar başarılı ki, böyle dikkat çekti.
xxx
Söz yiyecek endüstrisinden açılmışken, biraz da Gurvita'dan bahsedelim. Bu markanın mucidi Bahar Şamhili Tanju. Bütün hayatı medyada geçti Bahar hanımın. Ancak medyanın reklamcılık tarafındaydı. Reklam pazarlama alanında yıllarca her kademede çalıştıktan sonra bir kemik erimesi rahatsızlığı geçirince, doktorlar kendisine kemik suyunu hayatından eksik etmemesini söylediler.
Bunun üzerine Bahar hanım, kemik suyu, işkembe ve paça çorbası üreten Gurvita şirketini kurdu. Bu ürünler, kavanozlarda tüketime sunuluyor ve sadece ısıtılarak sofraya konabiliyor. Pişirme derdi yok.
Medyadan işsiz kalanlara yeni bir iş modeli yaratan Bahar Şamhili Tanju, çok zor koşullardan belli bir noktaya geldiklerini de söyledi.
Yeni iş modelleri yaratmaktan başka yapacak bir şey yok.
Hele geçen hafta Davos'ta ünlü filozof Yuval Noah Harari'nin son konuşmasını dinledikten sonra, artık iş konusunda herkesin endişe etmesi gerekiyor. Harari, Davos konuşmasında, çok yakın bir gelecekte sayısız iş kolunun "Yapay Zeka"ya geçeceğini ve milyonların işsiz kalacağını, dünyanın artık "İşe yaramayan kalabalık"ların yaratacağı sorunlarla uğraşacağını söyledi.
Peki Harari'nin dedikleri çıkar mı?
Tek bir ihtimali düşününce, ben de ona hak veriyorum.
Eğer sürücüsüz araçlar gerçek olursa, dünyadaki milyonlarca şoför bir anda işsiz kalmaz mı? Ve bu kadar insan başka nerede ve nasıl bir iş bulabilir