Bakan Çavuşoğlu, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakoviç ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Bosna Hersek'in başta dayanışma mesajlarıyla ve ardından gönderdiği arama kurtarma ekipleriyle Türkiye'nin yanında olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Bosna Hersek'ten 234 kişilik 13 arama kurtarma ekibi, depremin hemen ardından Türkiye'ye geldi. Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta canla başla çalışıyorlar ve 26 kişiyi enkazdan kurtardılar 12 Şubat itibarıyla. Yine depremzedeler için çadır gönderdiler, nakdi yardım taahhüdünde bulundular." dedi.
Çavuşoğlu, Bosna Hersek İslam Birliği Riyasetinin, Kızılhaçın, kanton yetkililerinin, belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının da yardım kampanyası başlattığını ifade ederek, yardım kampanyalarında toplanan 30 ton insani yardımın Türkiye'ye ulaştığını aktardı.
Bosna Hersekli vatandaşların da Türkiye'ye yardım topladığına değinen Çavuşoğlu, "Bosna Hersek'ten gerçekten büyük bir muhabbet görüyoruz. Haberlerde görmüşsünüzdür, Benjamin Mehanovic isimli 12 yaşında bir kardeşimiz, Saraybosna sokaklarında çay satarak yardım parası toplamış. Benjamin kardeşimizin gözlerinden öpüyorum. Yine Boşnak bir ninemiz, kara gün için biriktirdiği parayı cami çıkışında gönüllülere vererek, bize ulaştırmasını istemiş, ninemizin de ellerinden öpüyoruz." diye konuştu.
Çavuşoğlu, Türkiye'nin zor günlerden geçtiğini ancak dünyadan gelen sevgi ve dayanışmanın Türk milletine büyük güç verdiğini belirterek, mevkidaşı ile dışişleri bakanlığı görevini üstlendikten sonra ilk kez yüz yüze bir araya geldiğini aktardı ve kendisine yeni görevinde başarılar diledi.
"Biz, Bosna Hersek ile tarihi, kültürel bağlarımızı daha da güçlendirmek için birlikte çalışıyoruz. Bosna Hersek'in huzur, refah ve istikrarına çok önem veriyoruz. Toprak bütünlüğü ve egemenliğini güçlü bir şekilde destekliyoruz." diyen Çavuşoğlu, bu görüşmede ikili ilişkilerin de değerlendirildiğini kaydetti.
Çavuşoğlu, görüşmede, Bosna Hersek hükümetinin beklenenden daha kısa sürede kurulmasından dolayı memnun olduğunu dile getirerek, "Federasyon düzeyinde de hükümetin en kısa sürede kurulmasını temenni ediyoruz. Ayrıca Bosna Hersek'in Avrupa Birliği'nden müzakere tarihi alması, adaylık statüsü alması da bizler için memnuniyet vericidir. Biz Batı Balkanlar'daki tüm ülkelerin, Avrupa Atlantik Entegrasyonunu güçlü bir şekilde destekliyoruz." ifadesini kullandı.
"Şu ana kadar yardım teklifinde bulunan ülke sayısı 100"
Uluslararası toplumdan büyük destek ve dayanışma gördüklerinin altını çizen Çavuşoğlu, "Şu ana kadar yardım teklifinde bulunan ülke sayısı 100, şu anda sahadaki arama kurtarma ekibi bakımından ülke sayısı 76, personel 7 bin 606, ekip göndermesi beklenen 2 ülke daha var. Yani aşağı yukarı 712 civarında ilave personel de yurt dışından gelecek." dedi.
Çavuşoğlu, öte yandan deprem bölgesinde görevini tamamlayıp dönen yabancı ekipler de olduğunu belirterek, "Bazı ekipler deprem bölgesinde arama faaliyetleri bitince başka bir yere gitmek istediğini, orada devam etmek istediğini söylüyor, bazıları da bitirdikten sonra ülkesine dönüyor. Şu ana kadar 12 ülkeden arama kurtarma ekipleri o bölgelerdeki görevlerini tamamlayarak ülkelerine döndü." ifadesini kullandı.
Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile Hatay'a gittiklerini hatırlatarak, Yunan ekibin kendi bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarını tamamladığını ve döndüğünü söyledi.
Deprem bölgelerine yurt dışından gelen arama kurtarma ekiplerinin dönüşüyle ilgili özellikle sosyal medyada dezenformasyon yayıldığına dikkati çeken Çavuşoğlu, çirkin iftiralar atıldığını kaydetti.
Çavuşoğlu, bazı arama kurtarma ekipleriyle ilgili iddiaların ortaya atıldığını ancak bunun yabancı arama kurtarma ekiplerince yalanlandığını belirterek, "Maalesef bunları yapanların önemli bir kısmı kendi medyamız, kendi sosyal medya kullanıcılarımız. Yani buradaki amaçları nedir, burada ne kar elde ediyorlar, onu anlayamıyorum ama bu ülkelere de ayıp ediyoruz. Çünkü onlar iyi niyetle gelmişler bize yardım ediyorlar. " diye konuştu.
Bakan Çavuşoğlu, "Elbette her şey mükemmel değil. İlk başta koordinasyonda eksiklik olabilir, bazı sıkıntılar olabilir ama kısa süre içinde sistem oturdu ve hepsi de diğer ülkelerden gelen ekipler, Türkiye'den devlet kurumlarımız, AFAD, Jandarma, Kızılay, diğer taraftan Türkiye'deki sivil arama kurtarma kuruluşları, bunların hepsiyle dayanışma içinde bu çalışmaları yaptılar, yapıyorlar. Bazıları bitirdi dönüyor, biz hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz." dedi.
Sahada da büyükelçilerin olduğunu, 34 personeli bu amaçla görevlendirdiklerini, Adana'da 4 büyükelçinin, diğer deprem bölgelerinde ikişer büyükelçinin bulunduğu bilgisini paylaşan Çavuşoğlu, "Zaten biliyorsunuz 3 tane bölgede bizim temsilciliğimiz vardı, Hatay, Gaziantep ve Diyarbakır'da. Maalesef Hatay'daki büyükelçimize henüz daha ulaşamadık. Kamuoyunda 'Rönesans' diye bilinen apartmanda yaşıyordu." değerlendirmesini yaptı.
Çavuşoğlu, söz konusu personellerin burada görevlendirilmelerinin nedeninin bu tür koordinasyonu sağlamak olduğunu belirterek, bölgede gönüllü bir şekilde çalışan ülkelere ve kuruluşlara da teşekkür etti.
"36 bin civarında çadır yurt dışından Türkiye'ye geldi"
Deprem bölgesinde acil barınma ihtiyacının karşılanması için yoğun çalıştıklarını kaydeden Çavuşoğlu, bir taraftan Türkiye'de yoğun çadır ve konteyner üretimi olduğunu diğer taraftan yurt dışından çadır getirdiklerini söyledi.
Çavuşoğlu, "Bize aşağı yukarı 111 bin civarında taahhüt geldi yurt dışından. 36 bin civarında çadır yurt dışından Türkiye'ye geldi. Şu anda gelmesi planlanan yaklaşık 51 bin çadır var. Diğerleri de planlanıyor. Ayrıca 105 bin çadırı da biz satın alıyoruz. Yurt dışındaki misyonlarımızla koordine ediyoruz." dedi.
Öte yandan Katar'dan Dünya Kupası'nda kullanılan konteynerlerin de yola çıkmaya başladığını belirten Çavuşoğlu, konteynerlerin büyük olması nedeniyle gemiyle doğrudan İskenderun Limanı'na geleceğini anlattı.
Çavuşoğlu, geçici barınma imkanları sağlanırken kalıcı konutların da bir yıl içinde tamamlanması için çalışacaklarını ifade etti.
Konakoviç: Bosna Hersek maksimum kapasiteyle yardım süreçlerinde yer alacak
Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakoviç de Türk halkına depremden dolayı başsağlığı dileyerek, planlarının aslında Antalya Diplomasi Forumu'na katılıp ikili ilişkileri konuşmak olduğunu ancak mevcut durumdan dolayı bunun değiştiğini söyledi.
Konakoviç, ülkesinin Türk halkının ve devletinin arkasında çok güçlü durduğunu vurgulayarak "Bosna Hersek'te bütün krizlerde ilk Türkiye'den insanlar geldi. Buna her zaman müteşekkiriz. 2014'te büyük seller oldu, birçok insan hayatını kaybetti ve maddi kayıplar da oldu. İlk Türkiye'den arama kurtarma ekipleri geldi ve bize büyük destek verdiler." diye konuştu.
Bosna Hersek'in Türkiye'ye arama ve kurtarma ekibi gönderen ülkeler arasında olmasından büyük onur duyduğunu aktaran Konakoviç, çok gelişmiş ve güçlü bir ekonomiye sahip bir ülke olmasalar da Bosna Hersek'in Türk halkı ve devletiyle birlikte olduğunu gösterdiğini belirtti.
Konakoviç, Bosna Hersek insanının ne kadar büyük bir kalbe sahip olduğunu gösterdiklerini dile getirerek insanların olabildiğince maddi olarak yardımcı olmak istediklerini ve bunun, Türkiye'ye ne kadar bağlı olduklarını gösterdiğine işaret etti.
Bugün Adana'ya uçakla gidip oradan Hatay'a geçeceğini anlatan Bakan Konakoviç, Kahramanmaraş ve diğer depremden etkilenen bölgelere de gitmek istediğini ancak bunun çok zor olduğunu söyledi.
Konakoviç, ülkesinin onur duyduğu arama kurtarma ekiplerinin yanına gideceği belirterek "Bu insanlar hiç düşünmeden, prosedür beklemeden koşarak buraya geldiler. Allah'a şükürler olsun ki hiç olmazsa birkaç kişi kurtarabildiler. Kendi kapasitemiz kapsamında her türlü yardımı yapmak, özellikle deprem bölgesine destek vermek istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin zor durumdayken bile güçlü olduğuna ve büyük adım attığına dikkati çeken Konakoviç, Hatay'daki havalimanı pistinin hemen onarıldığını ifade etti.
Elmedin Konakoviç, iki ülke arasındaki ekonomik ve ikili ilişkileri geliştirip bunu korumak isteklerini dile getirdi.
Bosna Hersek'te Avrupa Birliği (AB) üyeliği için adaylık sürecinin başladığını ve 14 madde üzerinde çalıştıklarını aktaran Konakoviç, AB ve diğer Avrupa-Atlantik ilişkilerinin dışında doğudan gelen kültürel ilişkilerin de önemli olduğuna işaret etti.
Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Konakoviç, maksimum kapasiteyle bütün süreçlerde yer alacaklarını belirterek "Sistemin kurulmasına, özellikle depremzedelerin olduğu bölgelere destek vermek istiyoruz. Bosna Hersek olarak Türkiye için burada yaşayan kardeşlerimize her türlü yardımı sağlamak ve kurumsal olarak destek vermek istiyoruz." dedi.
Siyasi partiler arasında farklı düşünceler olsa da Bosna Hersek'teki herkesin bu konuda hemfikir olduğunun altını çizen Konakoviç, Bosna Hersek halkının Türk halkıyla son derece yakın olduğunu ve her zaman birlikte olacaklarını vurguladı.