ABD'nin bölgedeki askerlerini çekmesinin ardından Türkiye tarafından Fırat’ın doğusuna dün başlatılan Barış Pınarı Harekatı'na dünyadan çeşitli tepkiler geldi.
İRAN: TÜRKİYE, SURİYE'DEKİ GÜÇLERİNİ GERİ ÇEKMELİ
İran, Türkiye tarafından Suriye'nin kuzeyinde dün başlatılan Barış Pınarı Harekatı'na tepki gösterdi. İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'ye Suriye'deki güçlerini geri çekme ve saldırıyı derhal durdurma çağrısında bulunuldu.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "İran Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Suriye topraklarındaki askeri operasyonu hakkında kaygılarını aktarıyor; çatışma bölgesindeki insani durumun ciddiyeti ve sivillere yönelik tehlike göz önünde bulundurulduğunda, acilen saldırıya son vermenin ve Türk birliklerinin Suriye’de çekilmesinin gerekliliğini vurguluyor.
AB: IŞİD'E KARŞI MÜCADELEYİ ENGELLER
Avrupa Birliği (AB)Sözcüsü Maja Kocijancic, harekatın Suriye'deki çatışmayı bitirmeye yönelik girişimleri sekteye uğrattığını belirtti. Kocijancic, ayrıca Suriye'den mülteci akışının hızlanacağı, masum sivillere yönelik şiddetin artacağı ve IŞİD'e karşı mücadelenin engelleneceği uyarısında bulundu.
Kocijancic, "Yeni silahlı çatışmaların tüm bölgenin istikrarını bozacağına, sivil kayıplarını artıracağına, daha fazla yerdeğişimlerini tetikleyeceğine, BM öncülüğündeki politik sürece bir engel daha teşkil edeceğine inanıyoruz.
Ayrıca, bu da çok önemli, IŞİD'i bozguna uğratmak için oluşturulan uluslararası koalisyonun başardığı sürece tehdit oluşturacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Kocijancic, Suriye'deki çözümün askeri operasyonlardan değil siyasetten geçtiğini de hatırlattı.
AB KOMİSYONU: BARIŞ SÜRECİ İÇİN ENGEL
Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, 'Türkiye'nin Suriye'deki düşmanca faaliyetlerinin, ülkede Birleşmiş Milletler öncülüğündeki barış süreci için bir engel teşkil edeceği' belirtildi.
Açıklamada, "Avrupa Birliği'ne katılım, tüm üyelerin kendilerini AB dış politikasıyla uyumlu hale getirmesini gerektirir.
Bu bağlamda eğer Türkiye (birliğe katılma) amacında ciddiyse, takip etmesi gereken yol budur" denildi.
İTALYA: OPERASYON DERHAL DURDURULMALI
İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Türkiye'nin harekatını kınadıklarını açıkladı, saldırıya son verme çağrısında bulundu.
Di Maio, "Hükümet olarak, Türkiye'nin saldırı girişiminin kabul edilemez olduğunu düşünüyor ve bunu kınıyoruz. Çünkü geçmişte askeri eylemler her zaman daha fazla teröre yol açtı.
Güç kullanımının son yıllarda trajedi yaşayan Suriyelilerin yaşamını tehlikeye atmaya devam etmesi nedeniyle operasyonun derhal durdurulmasını istiyor ve kesinlikle kabul edilemez buluyoruz" ifadelerini kullandı.
ÜRDÜN: SORUNLAR ULUSLARARASI HUKUK ÇERÇEVESİNDE ÇÖZÜLMELİ
Barış Pınarı Harekâtı’nı kınayan Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Türkiye’ye, Suriye’ye yönelik saldırılarına son vermesini ve sorunları uluslararası hukuk çerçevesinde çözme çağrısı yaptı.
KANADA: BÖLGEDEKİ İSTİKRARA ZARAR VERİR
Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, ülkesinin harekatı kesin suretle kınadığını belirterek, bunun bölgedeki istikrara zarar verebileceğini, insani durumu daha da kötüye götürebileceğini ve koalisyonun IŞİD’de karşı eylemleri sonucunda varılan ilerlemeyi ortadan kaldırabileceğini ifade etti.
JAPONYA: KRİZİN ÇÖZÜMÜNÜ ZORLAŞTIRIYOR
Japonya Kabine Genel Sekreteri Yoshihide Suga, harekatın bölgedeki gerginliği tırmandırdığını, Suriye krizinin askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini kaydetti.
ESTONYA: HAREKATA SON VERİN
Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsula, harekattan dolayı endişe duyduklarını belirterek, Türkiye’den duruma son verme çağrısı yaptı. Reinsula, Suriye’deki krize uluslararası düzeyde bir çözüm bulunması gerektiğini belirtti.
BELARUS: ASTANA SÜRECİNDE VARILAN ANLAŞMALAR ÇERÇEVESİNDE HAREKET EDİLMELİ
Belarus Dışişleri Bakanlığı’ndan da gelen açıklamada da harekatın endişe yarattığı belirtildi.
Açıklamada tüm tarafların Astana sürecinde varılan anlaşmalar doğrultusunda hareket etmesi ve gerginliği tırmandıracak adımlardan kaçınmasının önemli olduğu vurgulandı.
ERMENİSTAN: YENİ BİR İNSANİ KRİZE YOL AÇACAK
Ermenistan Dışişleri Bakanlığı da harekatı kınayarak, bunun bölgedeki durumu kötüleştireceği, siviller arasında kayıplara ve yeni bir insani krize yol açacağı açıklaması geldi. Bakanlığa göre, harekat azınlıklar için ayrı bir endişe verici durum oluşturuyor.