Cuma günü gazetecilerin İran'a yönelik mesajının ne olduğunu sorması üzerine Biden, "Yapmayın" dedi ve ABD’nin İsrail'i savunmakta kararlı olduğunun altını yeniden çizdi.
Biden, "İsrail'i destekleyeceğiz. İsrail'in savunulmasına yardımcı olacağız ve İran başarılı olamayacak" dedi.
Biden'ın açıklaması öncesi Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Kirby, "Saldırının büyüklüğü, ölçeği ve kapsamı hakkında konuşmam mümkün değil" diye konuştu.
Ancak Kirby, İran tehdidinin "gerçek" olduğunu ve Washington'un durumu "olabildiğince yakından takip ettiğini" söyledi.
Kirby, "İsrailli mevkidaşlarımızla, bu tür saldırılara karşı kendilerini savunabileceklerinden emin olmak için sürekli iletişim halindeyiz" dedi.
ABD'li yetkililer CBS televizyonuna yaptıkları açıklamada, İran'ın İsrail'e kısa süre içinde büyük bir saldırı düzenleyebileceğini vurgulamıştı.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant görüştüğü Amerikalı mevkidaşı Lloyd Austin'e, İran'ın "ülke topraklarında" düzenleyeceği her saldırıya, "uygun şekilde yanıt vereceklerini" söyledi.
Hizbullah’dan İsrail'e roket saldırıları
Öte yandan, Cuma günü Hizbullah, Lübnan'dan İsrail'e "onlarca" roket fırlattığını açıkladı.
Bir İsrail ordusu sözcüsü, yaklaşık 40 füze ve iki insansız hava aracının etkisiz hale getirildiğini duyurdu.
ABD'li bir yetkili ise CBS'e yaptığı açıklamada, saldırıların İran'ın İsrail'e yönelik beklenen saldırısından ayrı olduğunu söyledi.
Netanyahu savaş kabinesini toplayacak
İsrail medyası ise Başbakan Binyamin Netanyahu'nun İran'dan gelebilecek olası bir saldırıya hazırlanmak için üst düzey yetkililerle buluşacağını bildirdi.
Netanyahu'nun aralarında Savunma Bakanı Yoav Gallant ve muhalif lider Benny Gantz'ın da bulunduğu savaş kabinesiyle toplanacağı belirtildi.
CBS'e konuşan ABD'li bir yetkili, İran'ın olası saldırısında 100'den fazla insansız hava aracı, güdümlü füzeler ve balistik füzeler kullanabileceğini söyledi.
Saldırıda, İsrail'deki askeri tesislerin hedef alınabileceği ve İsrail'in "zorlanabileceği" de kaydedildi.
Yetkili, hala İran'ın misillemede bulunmama olasılığının da bulunduğunu vurguladı.
‘İran ve İsrail'e seyahat etmeyin’ uyarıları
Bu uyarılar üzerine ABD, İngiltere, Hindistan ve Avustralya dahil bazı ülkeler vatandaşlarına İran ve İsrail'e seyahat etmeme uyarısı yaptı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'deki diplomatik personelinin ve ailelerinin Tel Aviv, Kudüs ve Beerşeba bölgeleri dışına seyahat etmelerini yasakladı.
Fransa da vatandaşlarına; İran, Lübnan, İsrail ve Filistin topraklarına seyahat etmemeleri için uyarıda bulundu. İran'daki Fransız diplomatların aileleri de tahliye ediliyor.
İsrail'in 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'da İran Konsolosluğu'na düzenlediği saldırıda 13 kişi hayatını kaybetmişti.
İsrail, Şam'daki saldırının sorumluluğunu üstlenmedi ancak genel kanı hava saldırısını İsrail'in düzenlediği yönünde.
İran saldırı sonrası misillemede bulunacağını açıklamıştı.
Amerikan The Wall Street Journal gazetesi, "İran'ın İsrail'in kuzeyinde ya da güneyinde de 24-48 saat içinde saldırı düzenleyebileceğini" ve İsrail'in de buna karşı hazırlık yaptığını yazmıştı. Gazeteye konuşan İran yönetimine yakın bir kaynak, saldırı planlarının tartışılmasına rağmen, henüz nihai bir karara varılmadığını söylemişti.
İran, 7 Ekim'de İsrail'de saldırılar düzenleyen Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) ile yine sık sık İsrail'i hedef alan Lübnan'daki Hizbullah örgütünü destekliyor.
İsrail-Hamas savaşının yayılmaması için diplomatik çabaların hızlandığı bir dönemde düzenlenen Şam'daki saldırıda yaşamını yitirenler arasında, İran'ın Suriye ve Lübnan'daki elit Kudüs Gücü'nün üst düzey bir komutanı ile başka askeri yetkililer de vardı.