BİLİM İNSANLARI ''UCHUU'' ADINI VERDİKLERİ 3.000 TB BOYUTUNDA BİR SANAL EVREN YARATTI

Bilim insanları 3.000 TB boyutunda bir sanal evren yarattı. Uchuu adını verdikleri bu evrenin ham verilerine dilerseniz erişebilirsiniz.

Süper bilgisayarlar sıklıkla bir şeyleri simüle etmek için kullanılıyor. Bir grup araştırmacı ve bilim insanı evrenin 3.000 TB‘lık bir simülasyonunu yarattılar. Ücretsiz bir şekilde bu simülasyona erişebilirsiniz fakat bilgisayarınızda baya bir yer açmanız lazım.

3.000 TB’lik evren simülasyonu 100 TB boyutuna sıkıştırıldı

Astrofizik Merkezi ile ilişkili uluslararası bir ekip, dünyanın en güçlü astronomik süper bilgisayarı olan ATERUI II‘yi kullanarak sanal bir evren yaratmayı başardı. Uchuu (Japonca “Uzay” anlamına geliyor) olarak adlandırılan simülasyon, 9,6 milyar sanal ışık yılını kapsıyor ve şaşırtıcı bir şekilde 2,1 trilyon parçacık içeriyor.

Bilim insanları, Uchuu için evrenin şimdiye kadarki en gerçekçi simülasyonu olduğunu ve evrimini 13 milyar yıldan fazla bir süre boyunca modellediğini belirtiyor.

Bilim insanları, “Uchuu bir zaman makinesi gibidir: ileri, geri gidebilir ve zamanda durabilirsiniz, tek bir galaksiye yakınlaşabilir veya bütün bir kümeyi görselleştirmek için uzaklaştırabilirsiniz. Bu sayede gerçekte ne olduğunu her an görebilirsiniz” dedi.

Ekip Uchuu’yu oluşturmak için 40.200 bilgisayar çekirdeği kullandı. Simülasyonu oluşturmak 20 milyon bilgisayar saatinden fazla sürdü ve şaşırtıcı bir şekilde 3.000 TB‘lık bir veri ortaya çıktı ancak bilim insanları bu veriyi 100 TB‘a sıkıştırmayı başarabildi. Şu anda alabileceğiniz en büyük tüketici sabit disk boyutları 20 TB, ancak depolama alanınız varsa skyesanduniverses.org ve GitHub sayfasından Uchuu’nun ham verilerine erişebilirsiniz.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim - Teknoloji Haberleri