Ekim 2008'de yayınlanan ve Bitcoin'e dönüşecek şeyin çerçevesini açıklayan "Bitcoin: Merkezi Olmayan Elektronik Nakit Sistemi" adlı teknik inceleme, 'Satoşi Nakamoto' takma adıyla yayınlanmıştı.
Kripto para teknolojisini patentlerden muaf tutmak amacıyla kurulan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Crypto Open Patent Alliance (COPA) tarafından açılan davada Wright'ın yalan söylediği ileri sürülüyor.
AFP'ye konuşan bir COPA sözcüsü, "Bitcoin kavramı başından beri açık kaynaklıydı," dedi.
Coinbase'in hukuk danışmanlarından Paul Grewal ise "Craig Wright, Bitcoin'in gizemli mucidi Satoshi Nakamoto olduğunu iddia ediyor. Ama değil. Ancak Wright, sahip olduğu büyük mali desteği kullanarak bu yalana devam etti ve kripto geliştiricilerine karşı asılsız davalar açtı." dedi.
Yaklaşan davanın sonucu, Wright'ın fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiği iddiasıyla Coinbase de dahil olmak üzere 26 geliştiriciye karşı açtığı bir diğer davanın sonucunu belirleyebilir.
COPA, muhalifleri tarafından 'Faketoshi' olarak adlandırılan, Wright'ı kimliği hakkında yalan söylemek ve iddialarını kanıtlamak için sunulan belgeleri taklit ve manipüle etmekle suçluyor.
X'te kendisini "Bitcoin'in Yaratıcısı" olarak tanımlayan Wright, geçen ay yaptığı bir paylaşımda "Bitcoin'i ben tasarladım ve dünyaya ben tanıttım" dedi.
Web sitesinde kendisini aynı zamanda bir iş insanı olarak da tanımlayan Wright, kendi açtığı bir dizi davaya dahil oldu ancak bu kez kendisini savunması isteniyor.
7 hafta sürecek davanın sonucu, Wright'ın fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiği iddiasıyla Coinbase de dahil olmak üzere 26 geliştiriciye karşı açtığı bir diğer davanın sonucunu belirleyebilir.
Avustralyalı iş adamı sanal paranın şimdiye kadar gizemini koruyan mucidinin kendisi olduğunu idda etmiş, BBC'ye iddiasını ispatlayacak teknik bilgiler paylaştığını duyurmuştu.
2021'de Florida'da açılan bir davada, o dönem 54 milyar dolar değerindeki Bitcoin'in yarısının Wright'ın eski iş ortağı Dave Kleiman'ın varislerine ait olduğu iddiası reddedilmişti.