Brezilya'da devlet petrol şirketi Petrobras işçilerinin, şirkete ait gübre fabrikasının özelleştirilmesi ve işten çıkarılmalar üzerine başlattığı grev 19'uncu gününe girdi.
Şirketin Rio de Janeiro kentindeki yönetim merkezi önünde toplanan bine yakın işçi, Fafen olarak bilinen kuruluşun özelleştirilmesine dair kararı ve işten çıkarmaları protesto etti.
1 Şubat’ta başlayan grevi örgütleyen Birleşik Petrol İşçileri Federasyonu'ndan yapılan açıklamada, 13 eyalette 21 bin işçinin greve katıldığı, bu sayının firmanın çatısı altında çalışan personelin yüzde 60’ını oluşturduğu belirtildi.
Açıklamada, Petrobras'ın grev nedeniyle petrol ve doğal gaz üretimini, petrol platformları ve rafinerilerde geçici sözleşmeli personel istihdam ederek sürdürmeye çalıştığı, şirketin Rio de Janeiro çevresindeki 39 deniz platformunun 36'sında üretimin geçici istihdam edilen ekiplerle sürdürüldüğü kaydedildi.
Associated Press’e konuşan Fafen işçisi Oséias da Costa ise “Bu, Petrobas’ın idari alanında yol açtığı tüm sorunlardan dolayı Fafen işçilerinin ve ülkedeki bütün petrol işçilerinin haklarını talep eden bir grevdir” dedi.
Bu arada Brezilya'da aralarında İşçi Partisi’nin bulunduğu sol siyasi gruplar da işçilerin grevine destek verdiklerini duyurdu.
Yüksek İş Mahkemesi grevi yasadışı ilan etti
Öte yandan Petrobras'ın greve karşı yaptığı başvuruyu değerlendiren Yüksek İş Mahkemesi, grevin yasadışı olduğuna hükmetti. Mahkeme, eylemin sürmesi halinde federasyona günlük 115 bin dolar para cezası verileceğini açıkladı.
Greve devam etme kararı alan Federasyon ise temyize gideceğini bildirdi.
Brezilya'da Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun atadığı yeni Petrobras yönetimi, şirketin ana faaliyet kolu dışındaki iştiraklerini özelleştirme hedefi doğrultusunda 14 Ocak'ta Parana eyaletindeki gübre fabrikasını zarar ettiği gerekçesiyle kapatma kararı almıştı. Fabrikada çalışan yaklaşık 400 işçinin sözleşmeleri feshedilmişti.