İnsanları “yemek yemenin rahatlatıcılığına” iten şeyin ne olduğunu açıklamaya yardımcı olan yeni bir çalışmaya göre, yalnız kadınlar, şekerli yiyecekleri, “duygusal ağrı kesici” gibi görüyor.
ABD’deki Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacılar 100'e yakın kadını değerlendirdi ve onlara tatlı, tuzlu yiyeceklerin resimlerini gösterdi.
ABD ekibinin tanımladığı gibi yalnız kadınlar, yeme isteğiyle yüksek oranda bağlantılı alanlarda daha fazla beyin aktivitesi gösterdi.
Uzmanlar, bulgularının “sağlıksız beslenme ile olumsuz zihinsel belirtiler arasındaki kısır döngüyü” vurguladığını söyledi. Yalnız bir beyni “beslemek” için hem bedeni hem de zihni hedef alan “bütünsel yaklaşımların”, kadınların bu döngüden kurtulmasına yardımcı olmak için kullanılması gerektiğini söylediler.
Play Video
KAYGI VE DEPRESYON ORANI DA YÜKSEK ÇIKTI
Araştırma için 93 kadın katılımcının tamamına yalnızlık ve tecrit duygularının yanı sıra beslenme alışkanlıkları da soruldu. Vücut yağını tahmin etmek için vücut kompozisyonu testleri de yapıldı.
Sonuçlar, sosyal olarak izole olan kadınların daha yüksek düzeyde vücut yağına, daha kötü beslenmeye, daha fazla istek duymaya ve daha kontrolsüz yeme alışkanlıklarına sahip olduklarını gösterdi. Araştırmaya göre en yalnız katılımcılar aynı zamanda daha fazla kaygı ve depresyon belirtilerine sahip olduklarını da bildirdiler.
Daha sonra karşılaştırma amacıyla onlara farklı yiyecek türlerinin (tuzlu veya tatlı) ve yiyecek olmayan nesnelerin resimleri gösterildi.
MRI taramaları, görüntülere bakarken beyin aktivitelerini kaydetti. Yalnız kadınların, şekerli yiyecek arzusunu kontrol ettiği düşünülen alt parietal lobülde daha fazla aktivite gösterdiği görüldü.
Ayrı olarak taramalar, öz kontrolle ilişkili alanlarda daha az aktivite olduğunu gösterdi.
Araştırmacılar, “Tatlı yiyeceklerin, tuzlu yiyeceklerle karşılaştırıldığında daha belirgin ve kapsayıcı bir etki yarattığı görülüyor. Tatlı yiyecekler aynı zamanda sosyal dışlanmayla ilişkili sosyal acıyı azaltabilen analjezik etkisi ile oldukça ödüllendiricidir.” yorumunu yaptılar.