Bülent Arınç’tan ‘Çözüm Süreci’ Çıkışı: Bu İş Tokalaşmakla Olmaz

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Dem Parti vekilleriyle tokalaşması çözüm süreci tartışmalarını alevlendirdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Dem Parti vekilleriyle tokalaşması çözüm süreci tartışmalarını alevlendirdi. AKP Kurucularından Bülent Arınç, "En az iki senedir her gün “HDP kapatılmalıdır”, “DEM Parti kapatılmalıdır” diyen bir insan, sonunda çıkıp artık yeni bir sürece girdik diyor" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Meclis'te DEM Parti Milletvekilleri ile tokalaşması sornasında 'Çözüm Süreci' tartışmaları başladı ve birçok siyasi figür konuya ilişkin açıklama yaptı.

Eski Meclis Başkanı ve AKP Kurucularından Bülent Arınç, Artı Gerçek'ten İrfan Aktan'a konuştu.

"KÜRT SORUNU"

Arınç, "Türkiye’de geçmişten bu yana bir Kürt sorunu var. Toplumsal ve siyasi açıdan bakarsak, bu sorunun çözülmesi lazım. Çözüm süreci denen sürecin aynı içerik ve isimle tekrarlanması mümkün değil. Bu artık lanetli bir kavram haline geldi. O yüzden Mevlana’nın tabiriyle şimdi “yeni bir gün, yeni şeyler söylemek lazım.” Dolayısıyla “barış süreci”, “çözüm süreci” gibi artık demode olmuş veya kullanılıp bir kenara atılmış ve bana göre örgütün ihanetiyle sonlanmış süreci bir kenara atıp yeni argümanlarla, yeni bir diyalektikle, yeni bir stratejiyle ülkedeki bu ikiliğin, bu üçlüğün ortadan kaldırılmasına ihtiyacımız var. Gerçekten huzura kavuşmamız için bu gerekiyor. Tabii bunun dinamiklerini ayrıca konuşuruz" ifadelerini kullandı.

"NEZAKETE O KADAR SUSAMIŞIZ Kİ"

Arınç, insanların tekrar buna ümitlendiğini belirterek, "İnsanlar tekrar böyle bir şeyin başlayacağı ümidi içinde. Nezakete o kadar susamışız ki, birisinin el sıkması bile hoşumuza gidiyor. Birisinin yüzüne gülerek bakmak bile insanları umutlandırıyor. Açıkçası bu benim için adeta buruk bir sevinç" dedi.

"SENARYO MUYDU"

Arınç eleştiri yaparak, "Niye bugüne kadar böyle gelmedik? Sabah böyle söyleyip akşam niye farklı davranıyoruz? Sabah söylenenlere mi inanacağız, akşam yapılanlara mı? Veya bugüne kadar söylenenler gerçekten bir senaryo muydu? Bunlara hiç inanmamak mı gerekiyordu?" şeklinde konuştu.

"DEM PARTİ KAPATILMALIDIR"

Arınç, Bahçeli hakkında, "Sayın Bahçeli saygı duyduğumuz bir devlet adamı. Ama ben biliyorum ki, en az iki senedir her gün “HDP kapatılmalıdır”, “HDP’yi kapatmıyorsa Anayasa Mahkemesi kapatılmalıdır”, “DEM Parti kapatılmalıdır”, “DEM’in milletvekillerine maaş verilmemelidir” diyen bir insan, sonunda çıkıp artık yeni bir sürece girdik diyor. Buna sevinmek gerekir ama, içimizde de “niye bu kadar zaman boşa geçti” diye bir burukluk var" açıklaması yaptı.

"MECLİS BU SÜRECİ YÜRÜTSÜN"

Olası bir çözü sürecinin nasıl olacağına ilişkin ise, "Bu meseleyi geçmişten beri takip edenler, tarihçiler, sosyologlar, siyasetçiler, bir araya gelelim ve bence Meclis bu süreci yürütsün. Çünkü “çözüm sürecinde” bizden “Meclis bu süreci yönetsin” diye bir talep oluyordu. Ama biz bunu bir taraftan MİT’in yaptığı çalışmalarla, bir taraftan da hükümetin yön göstermesiyle yürüttük" dedi.

"TOKALAŞMA"

Bahçeli'nin DEM'li vekillerle tokalaşmasına yönelik, "Yani bir tokalaşmadan bu kadar sonuç çıkmaz. Eski tabirle bir işin siyakı vardır, sibakı vardır. Başı vardır, devam eden süreç vardır, sonuç vardır. Siyasette bir nezaket göstergesi olarak kabul edilirse, Bahçeli Demirtaş’la da, Ahmet Türk’le de tokalaşmıştır. Ondan sonra söyledikleri de vardır. E, Bahçeli’nin benim hakkımda da söylediği çok ağır sözler vardır ve bundan dolayı da bugüne kadar herhangi bir özrü de olmamıştır. Ben siyaseten, işin AK Parti tarafında olan bir insan olarak bunu unutmam ama, her gün de gündeme getirmem. En uzak durduğunuz bir insan bile yanınıza gelip elini uzattığında, herhalde siz de uzatırsınız. Gönlünüzden ne geçtiğine, kalbinizi yararak bakamam. Fakat sadece bir el uzatma, tokalaştırma ritüeline bakarak, bunu çok amaçlı bir iş için kullanabilmek bana çok inandırıcı gelmiyor. Ama her şeye rağmen, evet, bu bir süreç olarak başlamalıdır. Buna ihtiyaç vardır diyorlarsa, bir fayda olabilir. Kilidi açmak için bir anahtara ihtiyaç var. Sıkılı yumrukla el sıkışılamaz. Sohbeti açmak için bir el sallamaya, bir merhabaya ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri