Parlamentoda grubu bulunan, üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinin girişimleriyle Sosyal Güvenlik Yasası'nda değişiklikler yapıldı.
Değişiklikler sayesinde yaklaşık 2 bin vatandaş, bugüne dek elde edemedikleri emeklilik hakkını kazanıyor.
HÖH Milletvekili Sevim Ali, 4 Ocak’ta Bulgaristan Parlamentosunda kabul edilen yasal düzenlemeyi AA muhabirine anlattı.
Ali, "1989 yılı öncesi dili, dini, örf ve adetleri için, özgürlüklerini savunmak üzere verdikleri mücadeleden dolayı çok sayıda insan hüküm giymeden toplama kamplarına ve hapishanelere yollanmıştı." diyerek, Sosyal Güvenlik Yasası'nda yapılan değişiklikler sayesinde o dönemde mağdur olanların, hapishanede ve toplama kamplarında geçirdikleri zamanın emeklilik için staj olarak kabul edildiğini söyledi.
Eski totaliter rejimin siyasi mağdurlarının rehabilite edilmesi açısından önemli bir adım atıldığına işaret eden Ali, "Eski rejimin siyasi mahkumu olarak hapis yatmış, partimizin onursal başkanı Ahmet Doğan da zamanında bu nedenle HÖH partisini kurmuştu." diye konuştu.
Yapılan değişiklerle yine komünist rejim döneminde zorunlu 2 yıl süreli askerliğin de emeklilik için staj olarak kabul edildiğini aktaran Ali, "67 yaşından gün almış ancak emekli olmak üzere 2 yıl staj yetersizliği nedeniyle sorun yaşayanlar da artık emeklilik hakkından yararlanabilecekler." ifadesini kullandı.
33 yıl önce yaşanan asimilasyon
HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı da yasa değişiklikleri ile ilgili parlamentoda yapılan görüşmeler sırasında söz almış, komünist rejimin, özellikle Bulgaristan'daki Türk ve Müslümanlara karşı uyguladığı asimilasyon kampanyasının mağdurlarının durumuna dikkati çekmişti.
Karadayı, "Komünist rejimin eziyet çektirdiği siyasi mağdurlarından söz ederken, son 33 yıldır demokrasi döneminde yaşıyorsak, o insanların verdiği mücadele ile ödedikleri bedeli hatırlamamız gerekiyor." diye konuşmuştu.
Bulgaristan'da 1989'da yıkılan 45 yıllık komünizm rejiminin son yıllarında, 8 milyon olan ülke nüfusunun yüzde 10'undan fazlasını oluşturan Türk ve Müslümanlara yönelik baskılar artırılmıştı.
Eski rejimin "Soya Dönüş" olarak adlandırdığı süreç kapsamında 1989 yılının Haziran-Ağustos döneminde 360 bini aşkın Türk ve Müslüman, Türkiye'ye göçe zorlanmıştı.
Rejimin yöneticilerine karşı sonradan açılan dava ise hala sonuçlanmadı.