Türkiye-Rusya-İran'ın dışişleri bakanları Cenevre'de buluştu. Suriye anayasasını yazacak komitenin ilan edilmesi bekleniyordu. Komitenin kurulduğu resmen açıklanmadı, bazı pürüzler hala devam ediyor. Ancak ilk toplantı için hedef konuldu. 2019 yılının ilk ayları. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye anayasasını yazacak komisyonunun çalışmalarında önemli bir aşamaya gelindiğini söyledi.
Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanları, Suriye'nin anayasasını yazacak komisyonun 2019'un ilk ayında ilk toplantısını yapması için çabalarını yoğunlaştırmak için mutabık kaldı.
İsviçre'nin Cenevre kentinde, Birleşmiş Milletler (BM) ofisinde yapılan garantörler toplantısının sona ermesinin ardından, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, sonuç bildirisini okudu.
Bildiride, garantör ülke bakanlarının Suriyeli taraflarla istişarelerinden çıkan olumlu sonuçları sundukları ifade edildi.
Bildiride, bakanların anayasa komitesinin çalışmasına başlamasını kolaylaştırmak konusundaki kararlılıklarını yineledikleri kaydedilirken, aynı zamanda Suriyeli taraflar ve BM Suriye Özel Temsilcisi ile istişare içinde, komitenin sürdürülebilir ve elverişli şekilde işleyebilmesi için genel ve yol gösterici ilkelerinin de detaylandırılacağı belirtildi.
"Anayasa komitesinin çalışması, Suriye halkının mümkün olan en geniş desteği verebilmesi için üyelerinin genel anlaşmaya varmasını hedefleyen bir yapıcı angajman ve uzlaşıyla yönetilmelidir." ifadesine yer verilen bildiride, komitenin ilk toplantısını gelecek yılın ilk ayında Cenevre'de yapmak için çaba gösterme konusunda mutabık kalındığı vurgulandı.
Bildiride, tarafların bu adımların, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı çerçevesinde, uygulanabilir, kalıcı, Suriyeli tarafların yönettiği ve sahibi olduğu, BM'nin kolaylaştırdığı siyasi sürece ön ayak olacağına inandığının altı çizildi.
Lavrov'un okuduğu bildiride Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye'nin egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğüne bağlılığı yinelenirken, bu ilkelere tüm taraflarca saygı duyulması gerektiğine işaret edildi.
Toplantı sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıklamalarda bulundu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye anayasasını yazacak komisyonunun çalışmalarında önemli bir aşamaya gelindiğini söyledi.
Çavuşoğlu, İsviçre'nin Cenevre kentinde Astana süreci garantörleri Rusya ve İran'ın dışişleri bakanları ile yaptıkları toplantının ardından basına açıklama yaptı.
"Suriye anayasa komisyonu çalışmalarında önemli bir aşamaya geldik." diyen Çavuşoğlu, rejimin ve muhalefetin komisyon için önerdiği isimlerin yer aldığı listede anlaşmazlık olmadığını belirtti.
Bakan Çavuşoğlu, "Fakat sivil toplumla ilgili listede farklı görüşler olabilir. Bu konuda garantör ülkeler olarak ve BM olarak birlikte çalışıyoruz." diye konuştu.
Bugünkü toplantıda isimler dışında anayasa komisyonunun usul kurallarını da görüştüklerini ifade eden Çavuşoğlu, "Yani yüzde kaçla karar alması gerekiyor, hangi oranda, üçte iki çoğunlukla mı veya daha yüksek çoğunlukta mı, başkan olacak mı veya yardımcıları mı olacak, eş başkan mı olacak, buna benzer konuları ele aldık. Yani yavaş yavaş sona doğru gidiyoruz." ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye'de anayasa komitesinin kurulması için "gidilecek bir mil daha" olduğunu söyledi.
De Mistura, İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde Astana süreci garantörleri Türkiye, Rusya ve İran'ın dışişleri bakanları ile gerçekleştirdikleri toplantının ardından basına açıklama yaptı.
Suriye'de anayasa komitesinin kurulmasına yönelik taraflarların yoğun istişarelerde bulunmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden de Mistura, "Üç bakan bana anayasa komitesi ile ilgili önemli bir ortak veri sundu." dedi.
"Gidecek ekstra bir mil olduğuna inanıyorum." ifadesini kullanan Mistura, güvenilir, dengeli ve kapsayıcı bir komitenin kurulmasını amaçladıklarını dile getirdi.
New York'ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'i Cenevre'deki toplantıya ilişkin bilgilendireceğini aktaran Mistura, 20 Aralık'ta da BM Güvenlik Konseyine sunum yapacağını belirtti.
Guterres'in, Astana garantörleri Türkiye, Rusya ve İran'ın yoğun çalışmalarından memnuniyet duyduğu bilgisini paylaşan Mistura, BM'nin de Suriye halkı için devam eden çabalarının önemini vurguladı.
Görevinden ayrılacağını daha önce açıklayan Mistura, yerine gelecek Geir Pedersen'in 7 Ocak'ta göreve başlayacağını belirterek, "Benim görüşüme göre mükemmel biri. Öyle inanıyorum ki bizim 4 yılda yapmaya çalıştıklarımızı ve yaptıklarımızı daha da ileri taşıyacak." değerlendirmesinde bulundu.
Mistura, BM Cenevre Ofisi'ndeki son basın toplantısında kendisini 4 yıllık görevi boyunca takip eden gazetecilere teşekkür etti.