ÇEVİR PEDALLARI

Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer koltuğuna otururken şöyle demişti:

“Bisiklet kullanmayı teşvik edeceğim. İzmir’deki 50 kilometre civarındaki bisiklet parkurunu 250 kilometreye çıkartacağım.Bu ancak o kentin belediye başkanı bisiklet kullanıyorsa yapılabilir. Zorlayarak, alışkanlıkları değiştirerek yapacağız. Mümkün olduğu kadar bisiklet kullanacağım” Ve başkan öncelikle makam aracına bisiklet aparatı taktırdı ve “şov yapıyor”laflarına aldırış etmeden kaskını taktı 23 Nisan törenlerine bisikletiyle gitti.Görünen o ki artık sık sık başkanı bisiklet sürerken,pedalları çevirirken göreceğiz.

Yaşamımın bir bölümü eğitim nedeniyle Kopenhag’ta geçmişti.Daha o yıllarda kentlinin bisiklet ulaşımını tercih ettiğini koca koca profesörlerin,iş adamlarının bisikletle işe gittiklerine çok şahit olmuştum.Türkiye’deki “bisikletli ulaşım” oranı net değil.Kimsenin aklına bisiklete binen kişileri saymak gelmemiş herhalde.Şu bir gerçek ki bisiklet kullanan sayısı arttıkça trafik kazaları azalıyor.Bisiklet sayısı artarsa karbon emisyonu düşüyor.İşe bisikletle gidenler, bisiklet kullanmayanlara oranla daha az hastalanıyor.

Bisiklet tarihinde İzmir’in yeri de farklı. Bisiklet dünyada yaygınlaşmaya başladıktan sonra yurdumuza levantenler tarafından getirilmiş ve öncelikle posta teşkilatı, polis teşkilatı ve orduda kullanılmış. 19. Yüzyılın sonlarında bisikletin yaygın olarak kullanıldığı şehirler Osmanlı’nın Batı’ya açılan penceresi konumunda olan İzmir ve Selanik.İzmir’de ilk bisiklet yarışması 15 Mayıs 1895 tarihinde yapılmış ve 1900 yılından itibaren Rum kulüplerinin düzenlediği spor oyunlarında bisiklet de yer almaya başlamış .Özellikle Bornova’da levantenlerin kurduğu kulüpler tarafından bisiklet ve atletizm yarışlarının düzenli olarak yapıldığı kitaplarda yazılı.

Türkiye’de bisikletin sağlıklı ulaşım aracı olarak gelişmiş ülkeler düzeyinde yaygın bir şekilde kullanıldığını söylemek zor.Beden sağlığı, enerji tasarrufu, çevre bilinci gibi nedenlerle bisiklet kullanımının teşvik edilmesi, kentlerde yolların buna göre düzenlenmesi çağdaşlığın bir gereğidir ki işte İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı bunu yapmaktadır.

Google’a “Tunç Soyer ve Bisiklet “yazdığınızda 700 bini aşkın dosya çıkıyor karşınıza.Bu da başkanın İzmir’i “Bisiklet Kentleri”arasına sokma yolunda önemli bir ilk adım olarak değerlendirilebilir.Meraklısı için dünyadaki İlk 20 bisiklet kenti şöyle..

1. Amsterdam, Hollanda
2. Kopenhag, Danimarka
3. Utrecht, Hollanda
4. Seville, İspanya
5. Bordeaux Fransa 
6. Nantes, Fransa
7. Antwerp, Belçika
8. Eindhoven, Hollanda
9. Malmö, İsveç
10. Berlin,Almanya
11.Dublin, İrlanda
12. Tokyo, Japonya
13. Münih, Almanya
14. Montreal, Kanada
15. Nagoya, Japonya
16. Rio De Janeiro, Brezilya
17. Barselona, İspanya
18. Budapeşte, Macaristan
19. Paris, Fransa
20. Hamburg, Almanya
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.