Demokrat Parti'nin Başkan Adayı Kamala Harris Kimdir?

2024 ABD Başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin adayı Başkan Yardımcısı Kamala Harris.

2024 ABD Başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin adayı Başkan Yardımcısı Kamala Harris.

59 yaşındaki Harris, ABD seçimlerinde ilk siyah ve Asyalı kadın başkan adayı.

Harris aynı zamanda Kasım ayında yapılacak seçimleri kazanırsa Amerika'nın ilk kadın başkanı olacak.

Geçtiğimiz ay ABD Başkanı Joe Biden adaylıktan çekilip Harris'i destekledi.

Biden'ın 81 yaşında olmasının seçimlerde partinin aleyhine olacağını düşünen bazı Demokratlar, seçim kampanyasına yeni bir enerji katmak için Harris'i aday göstermişti.

Peki Kamala Harris kimdir?

Kamala Harris siyasete nasıl atıldı?

Kamala Harris 2020'deki başkanlık seçimlerinde ABD'nin ilk kadın, siyah ve Asya kökenli başkan yardımcısı olarak tarihe geçti.

Kasım 2021'de Biden sağlık muayenesinde olduğu sırada 75 dakikalığına başkan vekilliği yaptı.

Kaynak,Kamala Harris

Kamala Harris çocukluk yıllarında annesi ve kız kardeşi Maya ile

California- Oakland'da dünyaya gelen Kamala Harris'in annesi Hindistan, babası da Jamaica doğumlu.

Çift Harris 5 yaşındayken boşandıktan sonra Kamala'yı çoğunlukla bir kanser araştırmacısı ve sivil toplum savunucusu olan annesi Shyamala Gopalan Harris büyüttü.

Annesinin onu ve kardeşi Maya'yı Oakland'deki siyah topluluklar arasına katmak için çabaladığını söyleyen Harris, otobiyografik kitabı "The Truths We Hold"da "Annem iki siyah kız çocuk büyüttüğünün farkındaydı. Bizi kendine güvenli ve gururlu siyah kadınlar olarak büyütme konusunda kararlıydı" diye yazmıştı.

Ülke tarihinde siyahların baskın olduğu okulların başında gelen Howard Üniversitesi'ne gittikten sonra, Güney Afrika'daki ırkçılık ve ABD'de ırk ilişkileri gibi siyasi konulara merak sardı.

Kaynak,Getty Images

California Üniversitesi'nde hukuk eğitimini tamamlayarak avukat oldu. Çeşitli bölge savcılıklarında çalıştıktan sonra, 2010'da California Başsavcısı oldu.

2016'daki seçimleri kazanarak California Senatörü oldu.

2020'de başkanlık seçimlerine aday olmak için kampanya yürütse de yarış başladıktan kısa süre sonra adaylıktan çekildi.

Daha sonra aday gösterilen Joe Biden ise Harris'i başkan yardımcısı adayı seçti.

Biden, Harris'ten, "Zeki, çetin, deneyimli bir savaşçı" diye bahsediyordu.

İkili, Donald Trump ve yardımcısı Mike Pence'i 2020 seçimlerinde yenilgiye uğrattı.

Biden'ın kampanyasında arka planda yer alıyormuş gibi görünse de, ikilinin siyah kadınların yüzde 90'ından oy aldıkları düşünülürse, Harris'in siyah kadın kimliği bu zaferde etkili olmuş olabilir.

Başkan yardımcılığı süresince neler yaptı?

Kaynak,Getty Images

Kamala Harris, 2020'de Joe Biden ile birlikte

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris aynı zamanda Amerikan Senatosu Başkanı da olması nedeniyle, bir tasarı için yapılan oylamada oyların eşit olması halinde karar oyu verme yetkisine sahip.

Harris, ABD tarihinde bu yetkiyi en çok kullanan başkan yardımcısı oldu ve tam 32 kez karar oyu verdi.

Yüksek Mahkeme'nin ülkede 1973'ten bu yana kürtajı yasal hale getiren Roe vs Wade (Wade'e karşı Roe) kararını iptal etmesi sonrası, 2022'den itibaren kadınların üreme sağlığı haklarını savunmak için ülke çapında kampanya yürüttü.

Kaynak,Reuters

Kamala Harris güney sınırından göçmenlerin ülkeye yasa dışı geçişini azaltmaya çalışmadı

Ancak Başkan Yardımcılığı dönemi boyunca güven oyları düşük kaldı. FiveThirtyEight'in kamuoyu araştırmalarına göre ABD'lilerin ortalama yüzde 51'i performansını yetersiz buldu ve yalnızca yüzde 37'sinden onay aldı.

ABD'de başkanlık seçimlerini izleyen BBC muhabiri Katty Kay'e göre, Biden'ın ona verdiği temel görev ABD'nin güney sınırından ülkeye göçü sınırlandırmak iken, Harris bu sorunu çözmede başarısız oldu.

Biden'ın yerine geçmeye sıcak bakıyor muydu?

Televizyondaki seçim tartışmasında rakibi Donald Trump karşısında gösterdiği zayıf performansı gerekçe gösteren ABD Temsilciler Meclisi'ndeki 5 Demokrat isim, 81 yaşındaki Biden'ın başkanlık seçimlerine adaylığını geri çekmesi için açık çağrıda bulunmuştu.

Demokratların liderine desteğinin sürdüğünü vurgulayan Kamala Harris ise, "Bakın, adayımız Joe Biden. Daha önce Trump'ı yendik, yine yeneceğiz. Son sözüm bu" diye konuşmuştu.

Ardından partili birçok ünlü isim Biden'ın çekilmesi çağrısına katılıp Harris'i öne çıkardı. Biden baskıların artmasıyla adaylıktan çekildiğini açıkladığında, Harris birçok delegeden onay aldı ve adaylık yolunda ilerledi.

Son kamuoyu araştırmaları, Harris'in Trump karşısında Biden'dan daha iyi bir rakip olabileceğini gösterse de, gidişat bıçak sırtında ve kesin bir üstünlük sağlayamadığına işaret ediyor.

Harris'in temel politikaları neler?

Ekonomi

Harris Senatör iken, ücretli aile izni, uygun fiyatlı konut ve düşük ve orta gelirli aileler için ücretsiz öğrenim dahil olmak üzere bir dizi ilerici politikayı savundu.

Başkan yardımcısı olarak, Biden'ın altyapı ve yeşil enerjiye büyük yatırımlar içeren önemli ekonomik düzenlemelerinin geçirilmesinde rolü oldu.

Ancak enflasyon ve yüksek faiz oranları vatandaşları rahatsız ediyor ve anketler ekonominin birçok seçmen için en önemli konu olmaya devam ettiğini gösteriyor.

Göçmenler

Harris'in sınır konusundaki tutumu ilk aday olduğu dönemden bu yana değişti. 2020'de Demokratların başkan adaylığı için kampanya yürütürken, göçmen gözaltı merkezlerini kapatma sözü veren ilerici pozisyona sahipti.

Şimdi ise Harris'in kampanyası, başkan seçilmesi halinde “sınır güvenliğini güçlendirmek için iki partinin de destelediği çözümlere” bağlı kalacağını söyledi.

Ukrayna'ya yardım ve NATO

Geçtiğimiz yıl Münih Güvenlik Konferansına katıldı ve Batı güvenlik ittifakı NATO'yu destekleyen ve izolasyonizmi kınayan konuşmalar yaptı.

Ayrıca Ukrayna'yı Rusya'ya karşı savaşında “ne kadar sürerse sürsün” destekleme sözü verdi.

Gazze savaşı

Harris uzun zamandır iki devletli çözümü savunuyor.

Başkan yardımcısı olarak, İsrail-Hamas savaşında İsrail'i eleştirmeye Biden'dan daha açıktı.

“Acil ateşkes” çağrısında bulunan ilk üst düzey yönetimden biri oldu, ‘Filistinliler için insani felaket’ konusundaki endişelerini dile getirdi.

Demokratların muhtemel adayı olarak Netanyahu'ya Gazze'deki kayıplar konusunda “ciddi endişeleri” olduğunu ve İsrail'in kendini savunma şeklinin önemli olduğunu söylediğini belirtti.

Beyaz Saray'da Netanyahu ile yüz yüze görüşmesinin ardından “Bu savaşın sona ermesinin zamanı geldi” dedi.

Ancak ABD solundan bazı kesimlerin talep ettiği İsrail'e silah ambargosu uygulanmasını desteklemedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri