“Deprem bölgelerine, acil kullanma suyu için geçici su depoları ve çeşmeler konulmalı”

KAHRAMANMARAŞ merkezli depremlerde 10 ilde arama kurtarma çalışmaları son hızıyla devam ederken uzmanlar ve kuruluşlardan da deprem sonrası uyarılar gelmeye devam ediyor.

TAYLAN İNAN GÜLKANAT

Deprem, şebekelerden gelen temiz suyun kirlenmesine yol açabiliyor. Depremin ilk günü Malatya Valiliği de şebeke suyu içilmemesi konusunda vatandaşları uyarmıştı. Deprem bölgelerindeki su sorununa ilişkin bir açıklama da Su Politikaları Derneği tarafından yapıldı. Deprem bölgesindeki su sorununun büyüyebileceğine dikkat çekilen açıklamada sağlıklı su temininin zaman alacak olması nedeniyle geçici çözümler uygulanması gerekildiği belirtildi.
“GEÇİCİ BARINMA BÖLGELERİNE ACİL SU TEMİNİ HATLARI ÇEKİLMELİ”
Su Politikaları Derneği (SPD) tarafından yapılan açıklamada “Deprem çok geniş bir alanda yaklaşık 13 milyonluk nüfusu etkiledi. Bu nüfusun bir bölümü deprem bölgesi dışına gidecek veya transfer edilecek. Ancak en azından yapılarının hasar tespitine veya yakınlarının bulunmasına kadar bölgede kalacak bir nüfus olacak. Bu nedenle, bu nüfusun acil taleplerini karşılamak için merkezi bölgelere geçici su deposu ve çeşmeler konulmalı. Mobil tuvalet kurulan yerlere ve geçici barınma bölgelerine acil su temini hatları çekilmeli.” denildi
“KENTLERE ELEKTRİK VERİLEMEMESİ, SUYUN ARITIMINI VE ŞEBEKEYE BASILMASINI ENGELLİYOR”
Malatya yakınındaki Sultansuyu Barajı ve Sürgü Barajı’nın, gövdelerinde meydana gelen sorunlar nedeniyle kontrollü bir şekilde boşaltılacağının hatırlatıldığı açıklamada “Sultansuyu Barajı ve Sürgü Barajı dışında şimdilik boşaltma kararı yok. İçme ve kullanma suyu dağıtılan şehir şebekelerinin büyük bölümü hasar görmüş durumda. Birçok kentin su alma yapıları ve enerji nakil hatları da arızalı durumda. Bu nedenle kentlerde birçok bölgeye su temini yapılamıyor. Suyun aktığı bölgelerde ise suyun kalitesinin çok düşük olduğu ifade ediliyor. Konutların çoğuna girilemiyor. Bu nedenle bu hatlara su verilmesinin de bir anlamı yok. Bazı kentlerin büyük bölümüne elektrik verilemiyor. Bu da suyun arıtılmasını ve şebekeye basılmasını engelliyor.” ifadeleri kullanıldı.
“MERKEZİ BÖLGELERE GEÇİCİ SU DEPOLARI VE ÇEŞMELER KONULMALIDIR”
Açıklamada deprem bölgesindeki su sorunun çözümü için şu ifadelere yer verildi: “Mobil tuvaletler bir an önce temin edilmeli. Bu tuvaletlerin kurulacağı yerlere, çadır kurulan alanlara ve oluşturulan geçici barınma bölgelerine acil su temini hatları çekilmelidir. Acil su temini ve hijyen önlemi olarak merkezi bölgelere geçici su depoları ve çeşmeler konulmalıdır. Suyun kalitesi kontrol edilerek arazözlerle bu depolara sürekli su ikmali yapılmalıdır. “Bölgede içme suyu bir dönem ambalajlı sulardan sağlanacak gibi görünüyor. Ancak kullanma suyu ve tuvalet ihtiyacı daha önemli ve acil bir ihtiyaç olarak görünüyor. Bu konuda geç kalınması süre ilerledikçe toplum sağlığını tehlikeye atabilecek sonuçlar doğurabilir. Deprem bölgesi dışındaki büyükşehir belediyelerinin su ve kanalizasyon idarelerinin kısa sürede bu ihtiyaca yönelik çalışmalar yapacağına inanıyoruz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri