İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eski İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener arasında yapılan görüşmeye ilişkin olarak, “Sayın Erdoğan, CHP lideri ile de görüşüyor. İsteyen istediği ile görüşsün. İYİ Parti tek adamlığa hizmet etmeyecek. Ben kurulan senaryolara karşı çıkacağımı ilan ediyorum. Ben bu potada milletin iradesini erittirmeyeceğim” dedi. Dervişoğlu, DEM Partili belediyelere kayyım atamaları konusunda da “Merak ediyorum, mesela Ahmet Türk kaç kez daha belediye başkanı seçilecek? Seçiliyor, görevden alıyorsun. Belediye Meclisi’nin tamamı mı bu şekilde yargılanıyor? Oradan da atama yapmak mümkün. Ama bunlar yapılmıyor, adaylığa açık kapı bırakılıp, sonra bu işler yapılıyor. Sonuçta devlet yıpranıyor” dedi.
Dervişoğlu, İYİ Parti Genel Merkezi’nde T24 Ankara Temsilcisi Gökçer Tahincioğlu, T24 Yazarı Tolga Şardan ve T24 muhabiri Serkan Demirtaş’ın sorularını yanıtladı.
“Beklemiyordum ama şaşırmadım”
Akşener’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı sürpriz görüşme konusunda, önceki açıklamalarını anımsatan Dervişoğlu, “Görüşmeden hangi aşamada haberdar oldunuz, şaşırdınız mı?” sorusu üzerine, şunları söyledi:
“Beklemiyordum ama şaşırmadım. Elbette içeriğini bilmiyorum. Görüşmeye dair açıklamadan sonra sağ olsunlar bizi bilgilendirdiler. Cumhurbaşkanı, CHP lideri ile de görüşüyor. Son görüşmeden sonra da açıklama yapılmadı. Yani sorunun muhatabı elbette ben değilim.”
“Bana teklif edilemeyecek şeyin ona da edilemeyeceğini düşünürüm”
Dervişoğlu, siyasi kulislerde konuşulan, Akşener’e cumhurbaşkanlığı yardımcılığı teklif edileceği iddiaları konusunda da “Bu konularda bilgim yok. Ancak ben, bana teklif edilemeyecek bir şeyin, O’na da kurucu başkanımıza da teklif edilemeyeceğini düşünürüm” yanıtını verdi.
“Tek adamlığa hizmet etmeyeceğiz”
İYİ Parti’nin, AKP karşıtlığından ibaret bir parti olmadığını vurgulayan Dervişoğlu, şöyle konuştu:
“Biz İYİ Parti olarak Türkiye’de olup biten sonuçlara, yapılan işlere muhalefet ediyoruz. Çünkü millet bize muhalefet görevi verdi. Biz de bu çerçevede parti politikalarını geliştireceğiz. Benim başında bulunduğum parti de tek adamlığa hizmet etmeyecek. İsteyen istediğiyle görüşebilir ama ben kurulan senaryolara karşı çıkacağımı ilan ediyorum. Ben bu potada milletin iradesini erittirmeyeceğim. İyi partiyi milletin vicdanının merkezi olarak görüyorum. Oturduğum koltuğu da milletin yüklediği sorumluluk olarak kabul ediyorum.”
“Sorunları konuşacağım”
Anayasa çalışmalarına ve görüşmelerine ilişkin de konuşan Dervişoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Tek adam rejimine hizmet edecek bir sistemin yanında olmayacağımı, Türkiye’nin anayasa tartışmalarının gerçek sorunları gölgeleyeceği endişelerimi ilk görüşmede ifade ettim. İlk görüşmeyi de tarafsız konumda duran Numan Kurtulmuş ile yaptım. Hükümetin neyi istediğini henüz tespit edemedim. Bu tartışmaların hiçbiri emekli sorununu, çiftçilerin problemlerini, Türkiye’de çöken orta direğin sorunlarını çözmeyecek.
Yakın zamanda MEB müfredatı değişti, gerektiği kadar konuşulmadı. Demokrasi işlemiyor, erkler hiyerarşisi birbirine karışmış. Türkiye’de ciddi demokrasi sorunları yaşanıyor. Bu sorunlar konuşulması gerekirken bu sorunların konuşulmasını engelleyenler tarafından Türkiye bir o yana bir bu yana savruluyor. İYİ Parti de bunun içine çekilmek isteniyor. Fakat ben bunun yerine Türkiye’nin sorunlarını konuşmaya devam etmek istiyorum.”
“Parlamenter sisteme döneceklerse olur”
AKP’nin yeni anayasa ile ilgili girişimlerini de değerlendiren Dervişoğlu, şunları söyledi:
“Bize ne yapacaklarını söylemediler. Ne olup bittiğini, ne getireceklerini bilen yok. Ben de o nedenle ne yapmayacağımızı söyledim. Tek adam rejimini tahkim edecek bir çalışma içinde olmayacağımızı söyledim. 2010 referandumu ile yargı, emniyete cemaate emanet edildi ve 15 Temmuz darbesi geldi. Ardından OHAL geldi ve yapıyı değiştirdiler o koşullar altında.
Dünyada teşebbüs aşamasında kalmış bir darbe girişiminden sonra yönetim yapısını değiştiren başka ülke var mı? Bunların üzerinden zaman geçti diyorlar. Ne kadar geçti? Daha dün oldu bunlar. Erdoğan, bu başkanlık işinden vazgeçiyorum, parlamenter sisteme geçiyorum derse sürpriz biçimde, hazırlığımız tamam, gelsinler konuşalım. Bir masa kurulacaksa İYİ Parti elbette milletin hakkını korumak için orada olur. Ancak öyle bir niyet de söylemiyorlar. Ne yapıldığını bilen yok.”