Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız ülkemizdeki dijital teknoloji kullanımı ve dijital dönüşüm çalışmaları konusunda bir açıklama yaptı
Yıldız yaptığı açıklamada birçok alanda dijital teknolojilerin kullanılmaya başlandığını ancak bu kullanımların sektörel bazda dijital dönüşüm stratejilerine ve değişimin kontrollü bir şekilde yönetimine ihtiyaç olduğunu belirtti.
Dursun Yıldız şöyle konuştu;
Dijital dönüşüm konusunda Türkiye’deki çalışmaları takip ediyoruz. Bir yıl önce Cumhurbaşkanlığına bağlı çalışan bir Dijital Dönüşüm Ofisi kuruldu .Çok önemli çalışmalar yapılıyor. Biz de kendi alanımıza bu konudaki farkındalığın artmasına katkıda bulunmak için bir hafta önce “Dijital Su Dünyası “ raporumuzu yayınladık ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlara gönderdik.
Su hizmetleri yönetiminde dijital dönüşüm Akıllı Şehir çalışmaları içinde yer alacaktır. 2019 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı yayınlandı. Çok kapsamlı bir çalışma yapılmış. Bu çalışmada Değişim Yönetimi süreci de tanımlanmış.Bu bölümde aşağıdaki açıklamaya yer verilmiş:
“Kamu kurumları ve yerel yönetimlerin , ekonomik, sosyal, politik, finansal, teknolojik gibi çeşitli faktörlerden etkilenmektedir. Bu etkileşim anlık olduğu kadar yapısal veya keskin değişimleri içermektedir. Faaliyet gösterilen alanda değişimin yönünü takip etmek ve değişimden doğacak riskleri yönetim açısından kontrol edebilmek önemli bir konudur.”
Biz de bu değişimin kontrollü bir şekilde yönetilmesi ve değişim ile ilgili işlemlerin ulusal ve toplumsal çıkarlarımıza uygun sağlıklı bir şekilde yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Bu anlamda özellikle Su Hizmetleri Yönetimi alanındaki dijital dönüşüm için özellikle Büyükşehir Belediyelerimizin su ve Kanalizasyon İdareleri Genel Müdürlüklerinde Dijital Dönüşüm Eğitim ve Araştırma birimlerinin kurulması faydalı olacaktır. Bu birimlerin Türkiye Belediyeler Birliği tarafından gerçekleştirilecek eğitim çalışmaları ile bilgilendirilmesi çok önemli. Çünkü bu çok hızlı gelişen teknolojiler konusunda gerek dönüşüm gerek uygulama aşamalarında en uygun ve doğru kararların alınması bu konuda insan kaynağı yetiştirilmesine bağlı olacaktır.
Bu çalışmaların merkezi olarak açılacak bir “ Su Hizmetleri Yönetiminde Dijital Dönüşüm “ başlığı altında yürütülmesinin gerekli ve uygun olacağını düşünüyoruz.