Dolar/TL, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) piyasaları şaşırtan en az bu yıl sonuna kadar faiz artırmayacağı açıklamasıyla sert gerilese de yerel seçim öncesi yerlilerin artan döviz talebi ve Türkiye ABD ilişkilerine yönelik endişelerle bu kazanımlarını koruyamadı. Dolar/TL 'Golan Tepeleri' gerginliği nedeniyle 5.57 seviyesini aştı.
Borsa İstanbul da yüzde 1.8 civarında kayıpla hareket ediyor. Rabobank gelişmekte olan ülkeler döviz stratejisti Piotr Matys, dolar/TL’de bugün yaşanan sert yükseliş için, “Bence ABD-Türkiye arasındaki diplomatik tansiyonun yeniden yükseleceğine yönelik yeniden ortaya çıkan piyasa endişesini gösteriyor. Piyasa ABD ile diplomatik ilişkilerde tansiyonun yeniden artacağından endişeli” dedi.
Dolar/TL saat 11:32 itibari ile güne 5.5650/ 5.5680 seviyesinde işlem görüyor. Söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Teknik seviyelerin aşılmasıyla birlikte hızlı bir yükseliş gördük. Fiyatlamalar Erdoğan’ın İsrail’e yönelik söylemlerin ardından geldi” dedi ve ekledi:
“Yerel seçimler öncesi lokallerin tek yönlü sadece alımda olduğunu biliyoruz. ABD başta olmak üzere daha hassas oldukları uluslararası ilişkilerde olumsuz yorumlayacağı bir gelişme sonucunda yabancılardan bir döviz talebi geldiğinde tüm talepler tek yönlü toplanıyor ve karşılayacak TL talebi olmadığını görüyoruz. 5.55 seviyesi önemli üzerinde kapanış kalıcı bir şekilde yeni yukarı yönleri işlemleri beraberinde getirebilir”
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Yeni Zelanda’da iki camiye düzenlenen saldırının ardından İstanbul’da toplanan “İslam İşbirliği Teşkilatı Acil İcra Komitesi Toplantısı”nda yaptığı konuşmada ABD Başkanı Trump’ın Golan Tepeleri’yle ilgili talihsiz açıklamasının bölgeyi yeni bir krizin eşiğine getirdiğini söyledi.
Erdğan Türkiye’nin ve İİT’nin böyle hassas bir meselede sessiz kalmasının düşünülemez olduğunu belirterek “Golan Tepeleri’nin işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz, veremeyiz” dedi.
ABD Başkanı Trump İsrail’in 1967 yılında Suriye’den ele geçirdiği Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıma zamanının geldiğini belirtti. Trump, ABD politikasında önemli bir değişikliği yansıtan bu açıklamasıyla İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya 9 Nisan’da yapılacak seçimlerde yeniden seçilmek için kampanya yürüttüğü bir ortamda destek verdi.
TL Türkiye ABD ilişkilerine yönelik endişeler başta olmak üzere lokallerin 6 aydır aralıksız her hafta devam eden döviz alımlarının da etkisiyle TL dün dolar karşısında kazanımlarını koruyamayan tek gelişmekte olan ülke para birimi oldu.
“TL AÇISINDAN İYİMSER OLMAK ZOR”
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “ABD ile ilişkileri daha kötü bir noktaya götürebilecek yeni bir gelişme İsrail Suriye arasındaki Golan Tepeleri’ne yönelik egemenlik tartışması olacak. Bunun ötesinde yerel seçimleri bekleyen piyasalarda lokallerin dövize her geçen gün daha da yöneldiğini görüyoruz. Makro gelişmeler de henüz piyasa dostu diyebileceğimiz boyutta değil” dedi ve ekledi:
“Dolayısıyla bugünlerde TL açısından iyimser olmak çok zor. Teknik olarak dolar/TL’de aşağı yön mümkün olsa da özellikle lokallerin döviz talebine baktığımızda beklentilerdeki bozulmanın düzelmeden önce bir iyimserlikten bahsetmek oldukça zor. Çünkü yereller şu an her düşüşü yeni bir alım fırsatı olarak görüyorlar. Bunun için önce seçimlerin sonuçlanması gerekecek.”
Reuters’da dün sabah yayımlanan özel habere göre ABD’li yetkililer Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının verilmesi hazırlıklarının yakında askıya alınabileceğini belirtti.
Atılması halinde bu adım, Washington’un Ankara’nın hem F-35 uçaklarına hem de Rusya’nın S-400 hava savunma sistemine sahip olamayacağına dair şimdiye kadar verdiği en güçlü sinyal olacak.
Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump İsrail’in 1967 yılında Suriye’den ele geçirdiği Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıma zamanının geldiğini belirtti. Trump, ABD politikasında önemli bir değişikliği yansıtan bu açıklamasıyla İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya 9 Nisan’da yapılacak seçimlerde yeniden seçilmek için kampanya yürüttüğü bir ortamda destek verdi.
LOKALLERİN DÖVİZ TALEBİ KURDAKİ DÜŞÜŞLERİ ENGELLİYOR
İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, Brexit süreci, yerel seçimler öncesi yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB’den bu yıl beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminler, lokallerin beş aydır aralıksız devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.
Öte yandan lokallerin devam eden döviz talebi de kurdaki olası düşüşleri engelleyen önemli bir neden olmaya devam ediyor.
Yaklaşık altı aydır döviz birikimlerini kesintisiz artırmaya devam eden bireylerin yabancı para cinsinden mevduat ve fonları 15 Mart haftasında 1.64 milyar dolar artışla 105.7 milyar dolar ile tarihi zirveye yükseldi.
TCMB verilerine göre bireysellerin yanında kurumsalları da içeren yurt içi yerleşiklerin toplam kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları da 15 Mart ile biten haftada 4 milyar dolar artışla 175.8 milyar dolara yükselerek tarihi zirvede.
Tahvil/bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizinde geçen hafta 91 baz puana varan bir yükseliş yaşanması sonrası getiriler bu hafta aşağı yönlü bir seyir izliyor.
Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 15.91 seviyesinden gerçekleşti.
İki yıllık gösterge tahvil faizinde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz ise yüzde 18.14 seviyesinde gerçekleşti.
Kaynak: Patronlardunyasi.com