Özellikle New York’ta etkili olan virüs ABD’de 4 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Dünyanın en kozmopolit ülkelerinden olan ABD’de vaka sayısı 188 bini geçti ve yetkililer Nisan ayının ilk yarısının bu anlamda kötü geçeceğini ve ikinci yarıdan sonra ise yükseliş hızının düşeceğini ön görüyorlar. Beyaz Saray’a bağlı uzmanlar ve ABD Başkanı Trump, koronavirüs salgınında ABD’de görülecek can kaybının 100-200 bin aralığında olmasını beklediklerini açıkladı.
ABD Başkanı Trump’ın açıklamaları, piyasalardaki negatif fiyatlamanın hızlanmasına neden oldu. Geçen hafta satışları azaltan Fed etkisinin de geçmesi ile bu hafta ABD ve Avrupa öncülüğünde hisse senetleri piyasalarındaki satış hızlandı.
Risk iştahının düşük olması ile gelişen ülke varlıklarından da çıkışlar artıyor ve gelişen ülke paraları, dolar karşısında değer kaybediyor.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in G. Afrika’nın kredi notunu yatırım yapılabilir seviye altına düşürmesi ile rand, hafta başında dolar karşısında tarihi düşük seviyeye geriledi. Randdaki düşüş ile gelişen ülke paralarındaki kayıp da hızlandı. Bugün de doların talep görmesi ile piyasalardaki düşüş devam ediyor. Son saat itibariyle tüm gelişen ülke paraları dolar karşısında kayıp yaşıyor, en çok düşüş ise peso, ran, wone ve Senegal dolarında.
Haftaya 6,45 seviyesinde başlayan USD/TRY kuru dün 6,62’ye yükselmesinin ardından bugün de 6,65’i aşarak 5 Eylül 2018 sonrası zirveyi gördü. Kurda 6,50 üzerinde 6,66 seviyesi en yakın direnç olarak izleniyordu, bugün bu direnç test edilmek üzere. EUR/TRY kuru ise 7,30 seviyesini aşmasının ardından son saatte 7,26 yakınında işlem görüyor. Geçen hafta en çok yükselişi gösteren GBP/TRY bugün 8,23’e yükseldi. CHF/TRY ise 6,90’a yaklaşarak Eylül 2018 sonrası en yüksek seviyeye çıktı.
BİST 100 tarafında küresel satışlara karşın düşüş sınırlı, endeks gün içinde en düşük 87 bin 890 puanı görmesinin ardından 89 bin puan yakınında işlem görüyor. Günün devamında ABD’den gelecek özel sektör istihdam, ISM imalat PMI ve ham petrol stokları takip edilecek. ADP özel sektör istihdamdaki düşüş Cuma günü açıklanacak tarımdışı istihdam için öncü gösterge olurken PMI verileri ise ülke ekonomisindeki ilk hasarı ölçmek için önemle izlenecek.