Dünya Devleti’nin Başkentinde; Uyumayan Kütüphane’den, Ayten Usta’ya…

Bursa’ya yıllar önce Yeni Asır Gazetesi’nde muhabirlik yaptığım dönemde gitmiştim. Bulgar zulmünden kaçarak kurtulabilen soydaşlarımızın acı zamanlarına şahitlik edip, onların hikayelerini kaleme almıştım.

Dünya Devleti’nin Başkentinde; Uyumayan Kütüphane’den, Ayten Usta’ya…

NURAY BAŞARAN

Hafta sonunu büyük dünya devleti Osmanlı’nın başkenti Bursa’da geçirdim. Bursa’ya yıllar önce Yeni Asır Gazetesi’nde muhabirlik yaptığım dönemde gitmiştim. Bulgar zulmünden kaçarak kurtulabilen soydaşlarımızın acı zamanlarına şahitlik edip, onların hikayelerini kaleme almıştım.

Üzerinden epey geçmiş..

Şimdiki gerekçem Bursa’nın yeni Valisi Erol Ayyıldız. Ayyıldız, daha önce İzmir Valiliği de yapmış ve İzmirlilerin gönlünü fethetmişti. Ben de kendisini bir İzmirli olarak orada tanıdım. Sonra Eskişehir Valisi ve Emniyet Genel Müdürü oldu. Erol Bey’i tekrar tebrik ediyoruz. Bu sayede yıllar sonra, Roma,Bizans, Selçuklu’dan Osmanlı’ya geçiş, Osmanlı ile Cumhuriyet dönemlerinin mekânsal ve mimari özelliklerini günümüze taşıyan kültür ve tarih kentini ve aynı zamanda ilklerin şehri Bursa’yı bize yeniden yaşattı…

Bursa , festivalleri, otantik ve kırsal kesimdeki etkinlikleriyle halk oyunları, Hacivat-Karagöz’ü, mehteri ve kılıç-kalkanıyla kültür-sanat şehri aynı zamanda.

Bursa’da İznik Çinisi ile zaman tünelinde 15. – 16. yüzyılı buluyorsunuz. Bitinya, Roma ve Osmanlı Dönemi’nin eşsiz eserlerinin zenginliği yanı sıra Bursa; tarih, kültür ve inanç turizminin yanında termal turizm açısından da Türkiye’nin en önemli kentlerinden. Hemen yanı başındaki Uludağ ile ise Türkiye’nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi.

Bursa, doğal güzelliklerle yetinmeyip sanayi ve teknolojisini dünyanın ileri ülkeleri ile eşit düzeye yükselten sanayi ve ticaret merkezi, Türkiye’nin dördüncü büyük kenti de…

Bursa da yaşamak… Genç kızların, Bakırcılar Çarşısı’ndan çeyiz alışverişi yaparken ki heyecanı, kuyumcular çarşısındaki ışıltı ve gösteriş merakıdır. İskender Kebabı’nın lezzeti, kestane şekerinin damakta bıraktığı doyumsuz tada alışkın olmak, kahvaltıda Gemlik zeytini ile ekmeğin yeterli olduğunu söyleyebilmektir. Yemeğin üzerine Kemalpaşa Tatlısı istemek, sulu şeftalisini yiyen birini gördüğünde özenme hissidir.

Şeftalisi, çileği, kirazı, ahududusu, armudu, inciri, zeytini, kestanesi… Kebabı, köftesi, hünkarbeğendisi, Kemalpaşa Tatlısı, Cennet Künkü ile ülkemin ağız tadı, sebze ve meyve cennetidir.

Evliya ÇELEBİ’nin beş kez ziyaret ettiği ve kendi ifadesiyle “Velhasıl Sudan İbarettir Bursa”… ‘’Bursa’nın suyu ile tokalaşmak güvendir, berekettir, şifadır. Havlusuyla tanışmak ayrıcalıktır, huzur verir. Havasını solumak ise tarihin bir sırrını paylaşıyormuş gibi hissettirir.’’ dediği şehirdir.

YA AYTEN’E BEŞ VAR , YA AYTEN’İ BEŞ GEÇİYOR

Bursa’ya Ankara’dan giderken en önemli güzergah Eskişehir. İyi ki öyle. Çünkü erken çıkarsanız muhteşem ‘Destan kahvaltı’sı. Geç çıkarsanız bin bir kültürle harmanlanmış Anadolu, Osmanlı Saray mutfağı ve Selçuklu döneminde bu topraklarda pişirilen, yenilen, içilen belki unutulmaya yüz tutmuş tarifleri sunan Ayten Usta sizi büyülüyor.

En azından bizi büyüledi…Selçuklu’nun Tutmaç’ını, Keşkek’ini, Osmanlı’nın Saray Tandır’ını, kardelen tatlısını, Halep’in cennet Çamuru’nu ve Sultan Kahvesi’nin hikayeleriyle bize sunan Merve Gözüküçük bize inanılmaz bir yemek şöleni yaşattı.

Öğretmen olan Ayten Hanım, İstanbul Haydarpaşa Meslek Lisesi'nden emekli olduktan sonra, tecrübesini, titizliğini, insan sağlığına ve beslenmeye vermiş. Ulu Önder Parkı içinde size muhteşem bir ambiyans yaratmış. Ünlü Şair Ümit Yaşar Oğuzcan’ın şiirindeki gibi , her acıktığımızda artık:

Saatim her zaman ya Ayten'e beş var
Ya Ayten'i beş geçiyor…..

Bundan böyle yemeğin adı Eskişehir’de Ayten dersek yanlış olmaz.

UYUMAYAN KÜTÜPHANE

Bursa’da 7 gün 24 saat hizmet konseptiyle hizmet veren ‘Mümine Şeremet Uyumayan Kütüphane’ gençlerin buluşma noktası. Lokasyon olarak, Yıldırım’ın merkezinde, kolay ulaşılabilir bir noktada uyumayan kütüphanede .

Gençlere çay ve çorba ikramı da var. Kütüphane sadece Yıldırım’a değil tüm Bursa’ya hizmet veriyor.

Kütüphaneyi gezerken Bursa Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz bize eşlik ediyor ve kütüphanenin 1500metrekarelik alana sahip olduğunu ve kütüphanenin katlı otopark’ın üzerinde olduğunu öğreniyoruz.

Kütüphanede;20.000 eser, 300 kişilik kütüphane alanı, 100 kişilik seminer salonu, bilgisayar eğitim laboratuvarı, kafeterya ve dinlenme alanları, sınırsız internet hizmeti, gün boyu çay, çorba ikramı var. Ve 7/24 açık…

Ve günü , akşam Bursa Mevlevihanesi’nde Sema Mukabelesi ile tamamlıyoruz…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri