29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 98. yılı hazırlıkları tüm Türkiye’de coşkuyla karşılanıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanının yıl dönümünde kutlanan Cumhuriyet Bayramı dolayısı ile tüm ülkede etkinlik ve törenler düzenleniyor.
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve şanlı Türk ordusu büyük mücadeleler sonucunda ülkede düşmana dur dedi. Daha sonra şanlı Türk ordusu, taarruza geçerek aldığı, “Ordular ilk hedefiniz Akdenizdir, ileri!” emri ile durmadan, canını hiçe sayarak gerçekleştirdiği karşı taaruz ile düşmanı ülkeden kovmayı başardı. Bundan sonra Mustafa Kemal Paşa’nın aklında, yeni ve çağdaş bir Türkiye vardı. Bunu da gerçekleştirmek adına atacağı en büyük adım cumhuriyetin ilan edilmesiydi. Bunun için kabineyi 28 Ekim 1923 tarihinde, Çankaya Köşkü’nde topladı ve açıkladı:
“Efendiler, yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz!”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk
CUMHURİYET’İN İLANI
29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) toplandı. TBMM’de yapılan bir anayasa değişikliğiyle Türkiye’nin yönetim biçimi Cumhuriyet olarak belirlendi ve 29 Ekim 1923 günü saat 20.30’da Cumhuriyet ilan edilir. Bu dönüm noktası olayın, 101 pare top atışı ile kutlanması aynı gün meclis tarafından kararlaştırılmıştır. Cumhuriyetin ilanının üzerinden 98 sene geçti ve her yıl olduğu gibi bu sene de ülkemizde Cumhuriyet Bayramı kutlanmaya devam ediyor.
Bu sene 98. yılı olan Cumhuriyetimiz Kutlu Olsun!
29 EKİM CUMHURİYETİN İLANI NASIL GERÇEKLEŞTİ?
Osmanlı Devleti, 1876 yılına kadar mutlak monarşi, 1876-1878 ve 1908-1918 arasında meşruti monarşi ile yönetilmişti. I. Dünya Savaşı’nda yenilgiye uğramasının ardından işgale uğrayan Anadolu’da halkın işgalcilere karşı Mustafa Kemal Paşa önderliğinde verdiği Milli Mücadele, 1923 yılında milli güçlerin zaferi ile sonuçlandı.
Bu süreçte, “Büyük Millet Meclisi” adıyla 23 Nisan 1920’de Ankara’da toplanan halkın temsilcileri, 20 Ocak 1921’de Teşkilat-ı Esasiye Kanunu adlı yasayı kabul ederek egemenliğin Türk ulusuna ait olduğunu ilan etmiş ve 1 Kasım 1922’de aldığı kararla saltanatı kaldırmıştı. Ülke, meclis hükûmeti tarafından yönetilmekteydi.
27 Ekim 1923’te İcra Vekilleri Heyeti’nin istifası ve yerine meclisin güvenini kazanacak yeni bir kabinenin kurulamaması üzerine Mustafa Kemal Paşa, yönetim biçiminin Cumhuriyet olması için İsmet Paşa ile birlikte bir kanun değişikliği tasarısı hazırlayarak 29 Ekim 1923’te Meclis’e sundu.
Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nda yapılan değişikliklerin kabulü ile Cumhuriyet, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilmiş oldu.