Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Temmuz ayı politika toplantısını gerçekleştirdi. TCMB, analist tahminlerine paralel bir şekilde faiz değişikliğine gitmedi ve bir hafta vadeli repo ihalelerinin faizi yüzde 8.25 seviyesinde kaldı.
Bloomberg HT’ye konuk olan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu yapmış olduğu değerlendirmede, beklenti dahilinde bir karar geldiğini belirterek, bir önceki toplantı notuna oranla daha fazla enflasyon duyarlılığı olduğunu söyledi. Saltoğlu, TCMB’den gelen açıklamaların enflasyonun kısa vadede bir risk olduğu mesajını piyasalara verdiğini düşünüyor. Piyasaların Temmuz kararına vereceği tepki üzerine de değinen Saltoğlu, piyasaların bu mesajı bir kredibilite süzgecinden geçirip fiyatlama davranışlarında karşı bir cevap vereceğini söyledi.
“İlave bir faiz indirimine yerimiz kalmadı"
Garanti BBVA Yardımcı Başekonomisti Seda Güler Mert, Bloomberg HT'ye yapmış olduğu açıklamada, “Önümüzdeki hafta enflasyon raporu güncellemesi olacak ve bu raporda beklentiler üzerine bir güncelleme geleceğini düşünüyorum.” dedi. Şu an içinde bulunduğumuz dönem itibariyle maliyet baskısının daha fazla hissedildiğinin altını çizen Mert, salgının etkisiyle kapasitedeki düşüşün getirdiği ilave bir birim maliyeti artışı olduğunu söyledi. Her ne kadar normalleşmeye geçmiş olsak da, önceki kapasiteyi yakalamamızın zaman alacağını düşünen Mert, hızlı kredi büyümesiyle beraber iç talepte başladığımız toparlanmaların gecikme etkilerini 3. çeyrek ve son çeyrekte hissetmeye başlayacağımızı belirtti.
TCMB’nin önümüzdeki aylarda ilave bir faiz indirimine gitme ihtimali hakkında değerlendirme yapan Seda Güler Mert, “İlave bir faiz indirimine yerimizin kalmadığını düşünüyoruz.” dedi. Aynı konu üzerinde fikirlerini paylaşan Saltoğlu, faiz indirimlerinin sonuna gelinmiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.
"Faiz oranı 75-150 baz puan kadar inebilir"
Commerzbank Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Tatha Ghose, TCMB’nin Temmuz ayı faiz kararına ilişkin, “Çoğu analist de bizlerle aynı beklenti içerisindeydi.” yorumunu yaptı. Faiz indirim döngüsü konusunda da düşüncelerini paylaşan Ghose, pandemi sürecinde Türkiye’deki ekonomik toparlanmanın normal seviyelerin altında seyrettiğini ve bu yavaş toparlanma sebebiyle de faiz oranlarının 75-150 baz puan kadar inebileceğini söyledi. Ayrıca, Türkiye’deki bu tabloya, daha kötü bir noktadan geldiğimizi vurgulayan Ghose, 3 ay öncesine göre daha yönetilebilir bir risk iştahı olduğunu belirtti.