Bu veri dünya çapındaki mülteci ve göçmen sayısı açısından bir rekor. 2017 senenin sonunda ise çeşitli sebeplerle yerlerinden edilen insanların sayısı 68,5 milyon olarak açıklanmıştı.
Türkiye de 5 senedir dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke. UNHCR’ın raporunda, Türkiye’de çoğu Suriyeli olmak üzere 3,7 milyon mültecinin yaşadığı belirtildi.
Türkiye aynı zamanda 83 bin 800 başvuruyla dünya çapında en çok yeni sığınma başvurusu yapılan 5. ülke.
Rapora göre nüfusuna oranla en çok mülteci kabul eden ülke ise Lübnan. Bu klasmanda Lübnan’ı Ürdün ve Türkiye izliyor.
UNHCR’a göre 2018 senesinde bu rakamın artmasının sebepleri, Etiyopya’daki etnik çatışma ve Venezuela’daki ekonomik çöküş. 2016 sene başından beri Venezuela’dan 3,3 milyon kişinin kaçtığı düşünülüyor.
UNHCR’nın açıkladığı rakamın içinde Venezuela’yı terk ederek resmen mültecilik başvurusunda bulunanların sayısı yer alıyor; bu da yarım milyon kişi anlamına geliyor.
UNHCR verileri, dünya çapında son 20 sene içinde yerinden edilen kişilerin sayısının iki katına çıktığını gösteriyor.
Ülkeleri içinde en çok yer değiştirenler, 8 seneden uzun zamandır iç savaşın devam ettiği Suriye ve uyuşturucu temelli şiddetin görüldüğü Kolombiya.
Verileri açıklanan mülteciler içinde başta Lübnan ve Ürdün olmak üzere başka ülkelere göç eden Filistinliler de var.
UNHCR Başkanı Filippo Grandi, Cenevre’de gazetecilere yaptığı açıklamada, mülteciler için iyi çözümün istikrar sağlandıktan sonra ülkelerine geri dönmek olduğunu söyledi.
Grandi “Barış yapamaz hale geldik” de diyerek bunun hayata geçmediğini, ülkelerini terk eden kişilerin yüzde 20’sinin 20 seneyi aşkın sürgünde olduğunu söyledi.
Varlıklı ülkelerin büyük göç dalgalarıyla baş etmekte büyük bir rol üstelenebileceğini söyleyen Grandi, bu açıdan Almanya’nın övgüyü hak ettiğini belirtti.