Endonezya Gıda ve İlaç Kurumu, Çinli Sinovac şirketinin koronavirüs aşısı CoronaVac'a acil kullanım onayı verdiğini açıkladı. Açıklama, Endonezya Gıda ve İlaç Kurumu'nun başkanı Penny K. Lukito tarafından yapıldı.
ONAY VEREN İLK ÜLKE OLDU
Endonezya Çinli Sinovac'ın korona aşısı CoronaVac'a onay veren ilk ülke oldu. Endonezya ayrıca, Çin aşısı CoronaVac'ın son faz çalışmalarının ara sonuçlarında etkinlik oranının yüzde 65,3 olduğunu açıkladı.
14 OCAK'TA AŞILAMAYA BAŞLAYACAKLAR
Sağlık Bakanı Budi Gunadi Sadikin, 5 Ocak'ta yaptığı açıklamada, ülke genelinde Kovid-19'a karşı aşılamanın 14 Ocak'ta başlayacağını ve öncelikli olarak sağlık çalışanlarının aşılanacağını ifade etmişti. Sadikin, ülkede ilk aşının Devlet Başkanı Joko Widodo'ya yapılacağını açıklamıştı. Endonezya, yaptığı anlaşma ve ön görüşmeler sonucunda, Sinovac'tan 125 milyon, AstraZeneca'dan 50 milyon, Pfizer'dan 50 milyon, Novavax'tan 50 milyon ve Kovid-19 aşıları küresel aşı programı Covax'tan da alacağı 54 milyon doz ile 2022'ye kadar toplam 329 milyon Kovid-19 aşısı temin edecek.
TOPLAM VAKA SAYISI 1 MİLYONA DAYANDI
Ülkede, bu ay itibarıyla 15 aylık süreyi içeren ilk aşılama programında, Mart 2022'ye kadar 181,5 milyon kişinin aşılanmasını hedefliyor. Toplam vaka sayısının 828 bin 26'ya ulaştığı Endonezya'da bugüne kadar 24 bin 129 kişi hayatını kaybetti.
TÜRKİYE ETKİNLİK ORANINI %91 OLARAK AÇIKLAMIŞTI
Brezilya geçen haftalarda aşının yüzde 78 oranında etkili olduğunu açıklarken Türkiye ise SinoVac'ın aşısının etkinlik oranını yüzde 91.25 olarak duyurmuştu.
3 MİLYON AŞI TÜRKİYE'YE GELDİ
CoronaVac aşısından satın alan ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Aşıların üç milyon dozdan oluşan ilk partisi 30 Aralık'ta Türkiye'ye ulaştı. Aşıların en az 14 gün boyunca teste tabi tutulması ve uygun bulunması halinde de acil kullanım onayı verilerek aşılama programının başlatılması öngörülüyor. Türkiye'nin yanı sıra Brezilya, Endonezya, Singapur, Şili ve Tayland da CoronaVac aşısından satın alan ülkeler arasında bulunuyor.
YÜZDE 50'DEN FAZLA ETKİNLİK GÖSTERMESİ YETİYOR
Öte yandan küresel sağlık otoritelerinin, bir aşının pandemi döneminde güvenle kullanılabilmesi için, yüzde 50'nin üzerinde etkinlik göstermesini yeterli bulduğu öne sürüldü.