Engelliler Federasyonu Kızılay'da eylem yaptı

Ankara Kızılay Sakarya meydanında Engelliler Federasyonu basın açıklaması yaptı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 2022 yılında 2 bin 927 engelli ataması yapılacağını dile getirdi. Ancak bu sayı engellilerin taleplerinin çok altında kaldı. Engelliler de 10 bin atama talebini dile getirmek için Ankara'da eylem yaptı
Engelliler Konfedarasyon’nun çağrısıyla Ankara’da Sakarya Caddesi’nde bir araya gelen engelliler kamudaki engelli atamalarının yetersiz olmasını protesto etti ve kendi taleplerini dile getirdi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 2022 yılında 2 bin 927 engelli ataması yapılacağını dile getirdi. Ancak bu sayı engellilerin taleplerinin çok altında kaldı.

Atanacak engelli sayısı derhal 10 bine yükseltilmesini talep engelliler, Sakarya Caddesi’nde basın açıklaması yapacağı sırada polisin de sürekli olarak baskı ve tacizine maruz kaldı. Polis açıklamayı önce yaptırmamaya çalıştı, sonra yerini değiştirmeye çalıştı. Engellilerin ısrarıyla açıklama başlayınca da sürekli çabuk bitirilmesi için engellileri taciz etti.


10 bin atama talebi
Polisin baskı ve tacizine rağmen açıklama yapan engelliler, şunları söyledi:

Yapılacak engelli atamasının en az 10 bin olması gerektiğini ve bu konunun geçiştirilecek bir konu olmadığını belirtik. Üzülerek görüyoruz ki, açıklanan bu sayı ilgililerle yaptığımız görüşmelerde bize verilen sözlerin çok altındadır. Bakanlık yaptığı bu açıklamayla, çok zor şartlar altında sınava hazırlanıp, yüksek puanlar alarak atama bekleyen engellilerin hem moral ve motivasyonlarının düşmesine sebep olmuş. Hem de geleceğe yönelik umut ve planlarını sekteye uğratmıştır. Engellilerin insan ve yurttaş onuruna yaraşır bir yaşam kurmasının önemli şartlarından biri de çalışma ve istihdam hakkıdır. Çalışma hakkını kullanamayan engelliler sosyal güvenlik ve emeklilik başta olmak üzere birçok hakkı kullanmaktan mahrum kalmaktalar. Anayasamızın 10. ve 90. maddesi, Engelliler Yasasının 14. maddesi, ve engelli haklarına ilişkin diğer tüm mevzuat gereğince engellilerin çalışma hakları tanınmali ve uygulanmalıdır. Ülkemizde bu hakların yaşama geçirilmesinden çok uzak olduğumuz ortadadır. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 2021mEylül dönemi verilerine göre kamuda memur ve sözleşmeli personel kadrosunda toplam 3 milyon 516 bin 538 kişi çalışmaktadır. Bu rakamlara göre kamuda memur ve sözleşmeli kadrosunda çalıştırılması gereken engelli sayısı 105 bin 496 olması gerekirken çalışan engelli sayısı 63 bin 87 dir. Ülke yönetiminin en üst noktasının açıkladığı bu veriler dolaylı olarak taleplerimizin haklılığını ortaya koymaktadır.

Son olarak belirtmek isteria ki; 2 bin 927 olarak açıklanan atama sayısı 10 bine çıkarılıncaya, kamu kurum ve kuruluşlarında, engelli memur kadrosu için belirlenmiş olan yüzde 3 kota, yüzde 6’ya çıkartılıp uygulanıncaya kadar mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız. Bu nedenle yetkililere bir kez daha sesleniyoruz, 10 bin atama talebinde ısrarcıyız. Yetkililerin atama sayısıyla ilgili verdikleri kararı bir kez daha gözden geçirmelerini talep ediyoruz.

Engelli Mustafa Oğuz Güdüllüoğlu ise şöyle konuştu:
bir engelle kamu çalışanı olarak emekli oldum. Çalışma yasalarımızda değişiklik isteyen arkadaşlarımıza destek vermek amacıyla buradayım. Bu bir simgedir, aslında hakkımız olan daha çok şeyler varken, detaylarla daha çok ses çıkarmaya çalışıyoruz. Engelli olmak farklı bir durum olmak olsa da, 27 yıl çalıştım ben. Benden daha az engeli olan ve benden daha çok verim sağlayacak arkadaşların yanında olmak için biz buradayız. İnşallah amacına ulaşır. Ümitli miyiz, inşallah amacına ulaşır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri