Entellektüel'in Korkuları Üzerine Bir Sohbet

Dr. Onur AKBAŞ

Youtube kanalımız FORWARD TV’nin Palimpsest isimli programının son konuğu Dr. Müge Göncü oldu. Son kitabı “Korkunun Edebi Görüntüleri” üzerine akademik kalıpları aşan ama felsefi temeller üzerinde çok tatlı bir sohbet geçirdik. Aşağıda kıymetli Göncü’nün kitabı tanıtan ifadelerine yer vereceğim ama sayfalarca kanıt ve belge ile şu köşeyi doldursam sevgili Göncü ile yapılan o 20 dakikalık sohbetin yerini alamaz. O yüzden okurlarımızdan istirhamım mutlaka bu içeriği kanalımızdan izlemeleri yönündedir. Konu ile ilgili şöyle diyor kıymetli Göncü:

Hayatlarını ve eserlerini ele aldığım Peyami Safa, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Oğuz Atay’ın çocukluktan gelen “hiç kimse ve / veya hiçbir şey olamama” korkusunu yaşadıklarını biyografilerinden anlıyoruz. Atay’a göre “geleceği elinden alınmıştır”, Tanpınar’a göre kendisi her şeye “geç kalan adam”dır, Safa’ya göre de “yaşam, yaşadığı hastalıklar nedeniyle tam bir ziyandır”. Gerçek dünyada ele edilemeyen özgürlüklerini, kendi kurmaca dünyalarında yaratmak istemişlerdir. İşte bu bağlamda bakıldığında yazarlarımız geleceklerini arıyor, geç kalmışlıklarını telafiye çalışıyor ve ziyan edilenden sağlıklı bir şey çıkarmaya çalışıyorlardır.

***

Yazarların yaşadıkları dönemler de göz önünde bulundurularak korkularının kaynaklarının modernizm ve entelektüel kökene dayandığını söylemek yerindedir. Ailevi sorunların içsel, toplumsal ve düşünsel sorunlarla birleşmesinin entelektüel zihinler de daha baskın korkular yarattığını bu kitapta anlatmak istedim. Yaşanılan dönemin, insan mizacının, bakış açısının, ailenin kişilik oluşumundaki önemi ve bu oluşumun yazarların eserlerine sinişini korku duygusundan yola çıkarak ele almak hem yazarları hem de eserlerini daha yakından tanımaya olanak sağladı.

Kitap, alanında çalışma yapanlar için önemli bir kaynak. Sohbet videosunun linki aşağıdadır.

https://www.youtube.com/watch?v=Xnn7j7H9W8A

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.