Ak Parti Gençlik Kolları’nın 17 Şubat tarihinde Twitter üzerinden paylaştığı video da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasından bir kesit kullanıldı. Erdoğan’ın konuşmasının kullanıldığı video da, “ Dün Türkiye’yi küçümseyerek ve bu şekilde bakanlar müstemlekele muamelesi yapanlar bugün aynı masada eşit şartlarda oturarak müzakere yürütüyor gözümüze bakıyor tavrımızı merak ediyor. Dün bu ülkeyi sadece soğuk savaş kamplaşmasının sınır muhafızı insan gücü ihtiyacının deposu üretiminin pazarı olarak görenler bugün savunmadan, sanayiye her konuda bizimle ortaklık arayışına girmişlerdir. Eski hal muhal, ya yeni hal ya izmihlal”. Bu ifadeler geçiyordu.
https://twitter.com/akgenclikgm/status/1494342386314616833?s=12
Geçmişin Özlemi Mi ?
Erdoğan’ın video da söylediği “Eski hal muhal, ya yeni hal ya izmihlal” sözü çok yabancı gelmiyor aslında. Aynı cümleyi Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’da 2019 Haziran ayında Konya’da verdiği iftar yemeğinde konuşurken söylemişti ve daha sonrasında 9 Eylül 2019 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi üyeliğinden istifa etmişti.
Peki nedir bu sözün anlamı ? Kimin sözüdür?
Sözün müellifi Nur vakıf ve Cemaatlerinin manevi önderi Said Nursi'ye ait. Nursi'nin talebeleri sözü şöyle açıklıyor:
ESKİ hâl muhal; ya yeni hâl ya izmihlal. Bediüzzaman bu sözü, iki önemli hakikati dile getirmek için söylenmiştir:
•Birincisi, tarihte geriye dönüş olamaz. O halde geçmişin hayali ile yaşamanın bir anlamı yoktur.
•İkincisi, şayet güzel bir geçmişiniz vardı da ona tekrar kavuşmanın özlemini çekiyorsanız, tarihe geriye gidemeyeceğinize göre ya yeni bir hal oluşturup eski ihtişamınızı yakalayabilirsiniz. Ya da geçmişin hayali ile yaşayarak yerlerde sürünüp durursunuz. Kaynak: Düşünce Mektebi
-Haber merkezi