Erdoğan Kabineyi Sistem Kartıyla mı Değiştirecek

31 Mart yerel seçimlerinden sonra sürekli gündeme gelen kabine değişikliği, aradan geçen beş aya rağmen henüz yapılmadı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Öyle bir şey yapılması gerekiyorsa onu biz yaparız. Dışarıdan dayatmayla kabine değişikliği olmaz” açıklamasıyla kabine değişikliğini istediği zaman yapacağının mesajını vermişti.

Erdoğan’ın kabine değişikliği yapmamasının en önemli sebebi olarak ise kabinenin başarısız olduğu algısını pekiştirmek istemediği şeklinde gösterilmişti.

Milli Gazete’den Bünyamin Güler’in haberine göre; Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde bazı revizyonlar yapılacağı ardından ise yeni sisteme entegre kabine değişikliği yapılacağı öğrenildi. Bu şekilde ise başarısız kabine, sistem revizyonu ile örtülmüş olacak.

KAMUOYU BASKISI DEĞİL SİSTEM DEĞİŞİKLİĞE ZORLADI

Aylardır yapılacağı konuşulan kabine değişikliğinin yakın bir zamanda yapılacağı öğrenildi. Kabine değişikliği için öncelikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde revizyona gidileceği ardından ise yeni kabinenin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacağı belirtiliyor.

Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın uzun süredir, sorun yaratan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi üzerinde çalıştığı ve sistem üzerinde önemli düzenlemelerin yapılacağı konuşuluyordu.

Oktay’ın bu çalışmayı hazırladığı ve Erdoğan’a sunduğu ifade edilirken, önce düzenlemenin hayata geçirileceği ardından ise yeni kabinenin kamuoyuyla paylaşılacağı ifade ediliyor.

Erdoğan’ın bu şekilde kabine değişikliğini kamuoyu baskısından değil, yeni sistemden dolayı yaptığı izlenimi vermek istediği belirtiliyor.

BİRLEŞEN BAKANLIKLAR TEKRAR AYRILIYOR

Hatırlanacağı üzere Temmuz 2018 yılında Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayınlanan yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile bakanlıklar birleştirilmişti.

Birleştirmenin neticesinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tek çatı altında toplanarak yeni ismi Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı olmuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı birleştirilerek, yeni ismi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı birleştirilerek yeni ismi Ticaret Bakanlığı olmuştu.

Aynı şekilde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı birleştirilerek yeni ismi, Tarım ve Orman Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile Avrupa Birliği Bakanlığı birleştirilerek yeni ismi Dışişleri Bakanlığı yapılmıştı.

Ancak gelinen noktada sistemin sürdürülememesi üzerine yeni düzenleme ile birçok bakanlığın tekrar ayrılacağı ifade ediliyor.

Tekrar ayrılması beklenen bakanlıkların başında ise Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı geliyor.

Aile ve çalışma hayatının aynı çatı altında birleştirilmesinden sonra her iki birimde de verimin düşmesi ve sistemin tıkanması üzerine yeni düzenlemede Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak iki bakanlık öngörülüyor.

Yine Kültür ve Turizm Bakanlığı da ayrılması gündemde olan bakanlıklar arasında yer alıyor. Kültür ve Turizm adı altında iki ayrı bakanlığın kurulması planlanırken ekonomi ile ilgili bakanlıklarda da bölünmeye gidileceği bekleniyor…

KAYNAK: Milli Gazete

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri