Eriyen Buzullarla Su Seviyesinin Yükselmesi Yüz Milyonlarca İnsanı...

Uzun zamandır dünyada su seviyeleri 2100'e kadar en çok bir metreden daha az yükseleceği düşünülüyordu.

Uzman görüşlerine dayanarak yapılan yeni araştırma, gerçekte bu seviyenin iki katına çıkabileceğini ve bu yüzden yüz milyonlarca insanın yer değiştirmek zorunda kalabileceğini öngörüyor.

Su seviyelerindeki yükselme, 2013 senesinde Hükümetlerarası İklim Değişimi Paneli'nin (IPCC) yayımladığı 5. İklim Değişikliği Değerlendirme Raporu'nda ele alınan en tartışmalı konulardan biriydi.

Rekor düzeydeki gaz salınımında ciddi azalmalar olmaması durumunda, küresel ısınmanın su seviyelerini 2100'e kadar 52 cm ile 98 cm arasında artırabileceği kaydediliyordu.

Yeni araştırmalar doğrultusunda, pek çok uzman su seviyelerindeki yükselmenin bu tahminin ötesine geçeceğini düşünüyor.

Uzmanlar, buz örtülerinin erimesinin su seviyelerini ne kadar artıracağına dair yapılan çalışmaların, bu örtülerin nasıl eridiğine dair tüm bilinmezliklere yanıt verecek şekilde incelenmemesinden endişe duyuyor.

İKİ METRENİN ÜZERİNE ÇIKABİLİR

Daha net bir resim elde edilebilmesi için, bu alanda çalışan öncü araştırmacılar, Grönland ve Doğu ile Batı Ankarktika'da yaşananlara dair bilgiler temel alarak yapılan tahminler üzerinden bir çalışma hazırladı.

Araştırmacıların görüşüne göre, eğer gaz emisyonu şimdiki ölçeklerde olursa, dünyadaki su seviyelerinin 2100'e kadar 62 cm ve 238 cm arasında artması çok muhtemel.

Bu, 5 derece daha ısınmış bir Dünya'ya dair bir öngörü - küresel ısınma konusundaki en kötü senaryolardan biri.

Bristol Üniversitesi'nden Profesör Jonathan Bamber "2100'e kadar, buz örtüsünün erimesinin 7 ila 178 cm arasında etki etmesi oldukça muhtemel.

Buz örtülerinin dışındaki buzulları ve buz tabakaları ile suların sıcaklık sebebiyle genleşmesini eklediğimizde, iki metrenin üzerine rahatlıkla çıkabilir.

2013 senesinde yayımlanan Hükümetlerarası İklim Değişimi Paneli'nin raporu, "muhtemelen ne olabileceğini" inceliyor, bu da bilimsel anlamda yüzde 17 ila 83 arasındaki ihtimallerin ele alınması demek. Bu yeni araştırma, daha geniş bir ihtimal aralığına bakıyor; yüzde 5 ila 95 arasına.

ANTARKTİKA DA ERİYEBİLİR

Sıcaklıkların beklenildiği gibi 2 derece artması durumunda, Grönland'ın buz örtüleri, su seviyelerinin artışındaki en büyük etken olmayı sürdürüyor.

Sıcaklıklar bu derecenin üstüne çıkarsa, işin içine çok daha büyük olan Antarktika'daki buz örtüleri de girecek.

Profesör Bamber, "Bu düşük ama yine de muhtemel olasılığa baktığınızda, uzmanlar ufak ama istatiksel olarak önemli olabilecek bir ihtimal olduğunu kaydediyorlar.

O da Batı Antarktika'nın istikrarsızlaşabileceğine ve Doğu Antarktika'nın da etki etmeye başlayabileceğine inanıyorlar. Bu tür bir durum ancak sıcaklığın 5 dereceye çıkması durumunda mümkün olur.

DÜNYA'DA LİBYA BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR KARA PARÇASI YOK OLABİLİR

Uzmanlara göre, bu senaryonun gerçekleşmesi Dünya üzerinde devasa boyutlarda etki bırakacak.

Dünya'nın 1.79 milyon kilometre karelik bir toprak parçasını, ki bu Libya'nın büyüklüğüne eşit, kaybedebileceğini düşünüyorlar.

Bu toprak kayıplarının çoğunluğu ise, Nil Havzası gibi tarımsal açıdan çok önemli olan yerlerde gerçekleşecek.

Bangladeş'in geniş girinti ve çıkıntılı coğrafyasında insanların yaşaması çok zor hale gelecek. Londra, New York ve Şangay da dahil olmak üzere, dünyanın belli başlı metropolleri ise tehdit altında olacak.

GAZ EMİSYONUNDA KESİNTİYE GİDİLMELİ

Araştırmacılar, önümüzdeki on senelerde gaz emisyonu konusunda ciddi kesintiler olması durumunda, bu tür senaryolardan kaçınmak için halen vakit olduğunu kaydediyor.

Araştırmanın başındaki isme göre, en kötü senaryonun gerçekleşme ihtimali yüzde 5, bu senaryo yine de gözardı edilmemeli.

Profesör Bomber, "Eğer size karşıdan karşıya geçerseniz 20'de 1 ezilme ihtimalinizin olduğunu söyleseydim, yakınından bile geçmezdiniz.

Yüzde 1 ihtimal bile, 100 senelik hayatınızda birdefa başınıza gelebileceği anlamına geliyor. Yüzde 5'lik ihtimal mi? Vay canına! Bence bu ciddi bir risk.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim - Teknoloji Haberleri