Sardunya ağırlıklı olarak kırmızı renk ile tanınan bir çiçek ama çiçeğin 4 mevsim yaşaması her mevsimde farklı renklerin ortaya çıkmasını sağlıyor ve bu nedenle sardunyaların genel anlamı bitmeyen aşkı temsil etmesi ile özdeşlenmiş.
Her ne kadar 4 mevsim farklı renklerde aşk devam etse de yine de bitmeden tükenmeden aşıklar da birbirlerini sardunyalar gibi sevmeye devam etmekteler.
Çiçeğin yapısı ise insan karakterinin şeffaf olduğu zamanlarda daha iyi anlaşılmış ve iletişim kurulabilir olduğunu gösteren benzetmelere maruz kalmış.
Sardunyaların utangaç aşıklar için iyi bir hediye olması yanı sıra verilen kişide gülümsemeye neden olması ile ilk izlenim için büyük katkı sağlamakta.
Sardunya bitkisinin en büyük özelliği stres ile savaşma olarak biliniyor.Zira yaydığı hoş koku ile ortamdan bulunan insanlar kendilerini daha huzurlu ve dinç hissediyorlar.
Eğer sürekli olarak gergin geçen bir ev yaşantınız varsa sardunya çiçekleri sadece sizin değil evde yaşayan herkesin daha sakin olmasını sağlayacaktır.
Sardunya karşınızdaki kişiye daima “rahat ol ben hep yanında olacağım” mesajı vermek için ideal bir çiçek.
Sardunyaların uyku sorunu yaşayanlara da iyi geldiği bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmış.Yaprak ve çiçekleri ezerek koklandığında uykusuzluğa çok faydalıdır.
Sardunyaların insan yaşamında öne çıkması günümüzden çok eski tarihlere eski Roma dönemine kadar ulaşıyor.
Çiçek anavatanı olan Akdeniz bölgesinden uzaklaştıkça evlerde kapalı ortamlarda gözümüze çarpmakta.
Fakat anavatanı olan Akdeniz ve Ege kıyı şeridinde balkonları süslemekte ve bu sayede balkonlara ve cam önlerine büyük bir ihtişam katmakta..Yetiştirilmesi son derece kolay bir çiçek.
Sizde sıcak ve nemli ortamlarda sardunya çiçeğini yetiştirebilir ve yaşam alanlarınızda bu çiçeklere yer verebilirsiniz.
Susuzluğa dayanıklılığı ve 4 mevsim kalıcı olması bitkinin alınabilir yönleridir. İlk bahar aylarında çiçeklenme başlar ve kasım ayına kadar devam eder.Aşırı su sevmesi ile güneşe en dayanıklı bitkiler arasında yerini alır.
Sardunyanın böcekler üstünde de bir etkisi var.Ama bu etki, böcekleri öldürmek değil, kovmak olarak tanımlanıyor.
Bitkinin yaprakları ve sapı, gün boyunca, "geraniol" adı verilen aromatik bir madde üretir. Limon esansına benzeyen bu madde, bitkinin çevresindeki 1-2 metrelik bir kuşakta uçan sinekleri ve böcekleri uzaklaştırır.
Gerçek sardunyalar, orman kenarlarında ve çayırlık alanlarda gelişirler. Kültürleri ender olarak yapılabilir.
Buna karşılık sardunyalar 300'ü aşkın tür ve 900'ü aşkın çe-şitle çiçekçilikte önemli bir yer tutarlar.
Tüm Türkiye İstanbul seçimlerine kilitlenmişken ben çiçek böcek yazmayı tercih ettim bu hafta.Çünkü biliyorum ki hak yerini bulacak ve İmamoğlu seçimleri kazanacak.